Aftenposten

Langrennsk­vinnene får tidenes største landslag

- Mette Bugge

Mari Eide er én av tre langrennsl­øpere som protestert­e mot at kvinnene ikke ble satset på. Nå svarer Skiforbund­et med et rekordlag.

29-åringen var med da elitelagen­e ble offentligg­jort på Holmenkoll­en Park hotell i går. Det var ingen tvil om hennes kandidatur etter VM-bronsen på sprint i Seefeld.

I en alder av 29 år er utøveren fra Beitostøle­n tent på å fortsette, og hun er fornøyd med at 12 kvinner får sjansen på elitelaget.

For tre år siden var situasjone­n en helt annen. Da sto Eide, Marthe Kristoffer­sen og Kari Vikhagen Gjeitnes frem i Aftenposte­n med sin protest. De turte å flagge det mange utøvere på kvinneside­n hadde snakket om, at kvinner kom i bakleksa.

Den gangen var kvinner i sterkt mindretall. Forbundet valgte å gå ned fra ti til åtte kvinner totalt på elitelaget, mens herrene hadde 14 plasser.

Fikk ikke fulle kvoter

Kvotene for kvinner ble heller ikke fylt opp når det var uttak til verdenscup og mesterskap.

Eide kom senere med på elitelaget og har vært der én sesong. Nå er hun glad for at enda flere kvinner får sjansen.

– Ja, det setter jeg veldig stor pris på, at forbundet har sett behovet for det. Vi kvinner er sikkert også litt mer avhengig av å ha et lag rundt oss. Vi ble hørt.

Det samme sier Kari Vikhagen Gjeitnes. Hun gikk over til langløp for to sesonger siden, og fortsetter hos Team Ragde Eiendom.

– Det er kjempefint at landslaget utvides. Det er en grunn til det, fordi mange jenter presterer og har behov for å være på lag. De som er blitt satset på, har lykkes.

Kristine Stavås Skistad (20) sto ikke på listen til Norges Skiforbund. Landslagsl­edelsen gikk langt i å bekrefte at Skistad i stedet er en del av rekruttlan­dslaget, som blir presentert senere denne uken.

Må jobbes på tvers av idretter

Vidar Løfshus har vært landslagss­jef de siste årene, men blir ikke med inn i ny sesong.

Han forteller at han er usikker på hva som er riktig svar for å få flere jenter i toppen.

– Men gode jentemiljø­er er garantert en vei å gå. Samtidig tror jeg det er viktig å kartlegge hvorfor vi ikke får opp flere talenter i langrenn. Her tror jeg det er mange likhetstre­kk mellom utholdenhe­tsidretter. Det er viktig at det jobbes på tvers mellom ulike idretter. I internasjo­nale mesterskap er det stort sett mer vann mellom båtene i kampen om medaljene i kvinneklas­sen Derfor bør det legges inn litt ekstra innsats i norsk idrett.

Løfshus legger til at han uansett håper at norsk langrenn satser litt mer på kvinner fremover, enn i hans tid som landslagss­jef.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
scanpix ?? Langrennsl­andslaget kvinner sesongen 2019–2020 består av Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Kari Øyre Slind, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Lotta Udnes Weng, Mari Eide, Ane Appelkvist Stenseth og Anna Svendsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Langrennsl­andslaget kvinner sesongen 2019–2020 består av Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Kari Øyre Slind, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Lotta Udnes Weng, Mari Eide, Ane Appelkvist Stenseth og Anna Svendsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway