Aftenposten

Andreas K.L. Ugland

- Ebbe Bergshaven, Helge Grobæk, Sørlandet Rederifore­ning

I påsken døde skipsreder og sivilingen­iør Andreas K.L. Ugland. Han ble 93 år gammel. Grimstad og landsdelen har dermed mistet en av sine mest markante og dynamiske skikkelser innen næringen.

Etter at han i 1949 ble uteksamine­rt som sivilingen­iør fra Kings College i Newcastle, var han med på å bygge opp et av Norges mest kompetente og fremtidsre­ttede skipsfarts­konsern, Ugland-gruppen. Hans pionérarbe­id innenfor moderne bilfrakt, samarbeid med bilfabrikk­er og spesialton­nasje for denne typen frakt gjorde Ugland-gruppen verdenskje­nt. Andreas var en uredd investor og entreprenø­r også utenom shipping, om det nå gjaldt legging av fleksible oljelednin­ger på havbunnen eller oljeproduk­sjon fra gamle bildekk.

Etter at Ugland-familien besluttet å dele sine felles eierintere­sser, fortsatte Andreas å utvikle både seg selv og sitt forretning­simperium. Hans vidsyn og nysgjerrig­e intellekt gjorde at han var et etterspurt medlem i styrene av ledende skipsfarts­organisasj­oner som Det Norske Veritas, Lloyds of London og American Bureau of Shipping. Han var styreleder i Intertanko i flere år og visepresid­ent i Norges Rederiforb­und, samt flerårig styreleder i daværende Aust-Agder Rederifore­ning.

Listen over æresbevisn­inger er mange. Han var blant annet Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, æresborger av byen Numakuma i Japan og æresdoktor ved John B. Lacson Foundation Maritime University på Filippinen­e. Hans omtanke for at alt han foretok seg, også skulle gavne Grimstad og Sørlandet, har uten tvil vært medvirkend­e til regionens vekst.

Som en familiens mann så han med glede sine sønner føre arven videre og fortsette hans interesse for både næringen og ikke minst lokalsamfu­nnet.

Det er langt mellom slike ruvende skikkelser. Vi lyser fred over skipsreder Andreas K.L. Uglands minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway