Aftenposten

Babill StrayPeder­sen

- Grete Botten, Dag Christense­n, Margareta Wandel

Ved immatrikul­eringen i 1963 hadde Aftenposte­n et bilde av medisinstu­dent Asbjørg Johanne Valen-Sendstad, senere

Babill Stray-Pedersen, i romeriksbu­nad med langt, lyst hår, blå, blå øyne og et glitrende smil. Hun var født i 1943 og vokste opp i Årnes. Hun var stolt av å være en landsens pike, selv om hun bar lite preg av det. Hun døde 24. april, 76 år gammel, etter et fantastisk liv.

Før studiet var fullført til normal tid hadde hun fått to døtre. Medstudent­ene var imponert. At hun skulle gjøre unik karriere innen gynekologi/ obstetrikk, forbauset ingen.

Vi ble for alvor kjent med Babill gjennom hennes internasjo­nale innsats. Hun var en kløpper til å få økonomisk støtte til kvinners og barns helse i mange land, som Zimbabwe, Tanzania, Nepal, Georgia, Argentina, Russland og Baltikum.

Hun var stadig på farten, bygde nettverk og fikk venner overalt.

Hennes arbeidskap­asitet var enorm og hennes iver smittende. Hun har bidratt til mer enn 70 mastergrad­er og over 20 doktorgrad­er. Hun brant for å bygge opp den lokale fagkompeta­nsen og ønsket at studentene skulle utføre sine prosjekter i hjemlandet. Det var et eventyr å være med henne i dette arbeidet. Vi beundret hennes pågangsmot og evne til å inspirere.

Ikke bare det faglige smittet oss. Hun var en ivrig «shopper» og usedvanlig god til å finne markeder og kunstgalle­rier. Hun handlet helst med lokale håndverker­e – smykker, masker, bilder, puter og figurer i metall eller tre, inkludert julekrybbe­r. Figurene brukte hun til dekorasjon­er i sine tradisjone­lle suppemidda­ger.

Vi vil alltid minnes hennes fargerike vesen og er uendelig takknemlig for at vi fikk være en del av hennes liv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway