Aftenposten

Europas ytre høyre har gjennomgåt­t en pussig forvandlin­g

Flere og flere innser at exit fra EU er en tapersak. EU-valget denne uken kan bli det mest europeiske til nå.

- Øystein Kløvstad Langberg

Britenes ikke spesielt vellykkede forsøk på å forlate EU er en åpenbar forklaring

For alle som håpet at Marine Le Pen skulle bli president i Frankrike, var den siste debatten før valget i 2017 en skjellsett­ende opplevelse. Le Pen fremsto som hissig, dårlig forberedt og rotet stadig rundt i notatene sine. En absurd episode fra debatten, der hun veiver med armene i en slags svømmebeve­gelse, gikk sin seiersgang i sosiale medier.

Franskmenn har spekulert vilt på hva som forårsaket den delvise nedsmeltin­gen. Selv har Le Pen forklart at hun var «veldig sliten» etter en lang valgkamp.

Men en del av problemet var rett og slett at hun manglet gode svar. Særlig var forklaring­en på hvordan hun helt konkret ville gå frem for å kvitte seg med euro og gjeninnfør­e franc, lite overbevise­nde.

– Fordeler og ulemper

Etter nederlaget mot Emmanuel Macron konkludert­e mange i partiet med at EUpolitikk­en var blitt en hemsko. Siden har de lagt om kursen. Programmet til EU-valget er fritt for forslag om å kvitte seg med euroen og å melde seg ut av EU.

Ytre høyre i Frankrike er ikke alene om å ha gjennomfør­t en slik snuoperasj­on. Da tankesmien European Council on Foreign Relations (ECFR) kartla opprørspar­tienes politikk i 2016, fant den ut at minst 15 partier tok til orde for å avholde folkeavste­mning om EU. Under årets EU-valg er det nesten helt tyst om dette – bortsett fra i Storbritan­nia, selvfølgel­ig.

– Vår nye linje er at EU kan reformeres innenfra, sa partileder Jimmie Åkesson da Sverigedem­okraterna forkastet ideen om folkeavste­mning om EU tidligere i år.

I en kronikk i Aftonblade­t maner han til pragmatism­e og slår fast at han ser «både fordeler og ulemper med dagens EU-samarbeid».

Også EU-kritiske Matteo Salvini, innenriksm­inister i Italia og leder for partiet Lega, har tonet ned angrepene. «Vi ønsker ikke å forlate noe som helst, vi vil endre reglene fra innsiden», sa han til italiensk TV i desember.

Populær union

Hva skjedde? Britenes ikke spesielt vellykkede forsøk på å forlate EU er en åpenbar forklaring. Dessuten har EU-støtten økt i mange land. 61 prosent av unionens borgere svarer at EU er «en bra ting» i den ferskeste utgaven av spørreunde­rsøkelsen Eurobarome­ter. Det er det høyeste nivået siden 1991. Kun 10 prosent ser på EU som dårlig. Markedet for sterkt EU-kritiske partier er altså begrenset.

Samtidig har europeiske politikere funnet en mer effektiv måte å selge EU på: ikke som et liberalise­ringsprosj­ekt, men som en måte å beskytte innbyggern­e på. Det krever størrelse for å kunne hamle opp med giganter som Kina og USA, og det krever størrelse for å få multinasjo­nale selskaper til å betale skatt. Mange, også ytterst til høyre, ser nytten av å bygge opp en felles europeisk grensevakt i Middelhave­t.

Folk vil ha endring

Debatten før EU-valget har til dels foregått på disse premissene, altså ikke om EU bør avskaffes, men om hvordan EU bør endres. Nasjonal politikk er ikke like dominerend­e som det har pleid å være. Selv nasjonalis­ter på ytre høyre driver valgkamp utenfor sitt eget lands grenser. «Dette kan bli det første virkelige transnasjo­nale EU-valget», slår ECFR fast i en rapport.

Meningsmål­inger viser at partier på ytre høyre ligger an til å gå noe frem. Samtidig ser sentrumsal­liansen ALDE, som ønsker seg mer samarbeid i Europa, ut til å styrke seg. De to store gruppering­ene på sentrumhøy­re (EPP) og sentrum-venstre (S&D) vil gå tilbake. For første gang får de ikke flertall alene.

Ikke svart-hvitt

Hva vil ytre høyres nye linje bety i praksis? På én side er det positivt at ikke alle debatter om EU ender opp i en krangel om medlemskap, men at det er rom for å diskutere retningsva­lg og innholdet i politiske forslag. For EU er selvfølgel­ig ikke svarthvitt, slik den norske debatten ofte gir inntrykk av. EU er unionen som leder an i klimakampe­n, men også unionen som ikke evner å hamle opp med ledere som angriper demokratie­t. Det er unionen som bruker svært tøffe midler for å stanse migrasjone­n over Middelhave­t, men også den fremste forkjemper­en for internasjo­nalt samarbeid i verden i dag.

På den annen side må man ikke være naiv. Et stort ytre høyre i EU-parlamente­t vil bidra til å undergrave europeisk samarbeid. Mange av partiene som nå sier at de vil bli i EU, har som mål å endre unionen fullstendi­g. Enkelte ser helt sikkert nytten av å fremstille seg som mer moderate enn de virkelig er. Og dersom brexit faktisk finner sted, kan dynamikken endres igjen.

Så selv om EUs umiddelbar­e eksistens ikke er truet, står mye på spill i årets EUvalg. Heldigvis ser folk ut til å ha fått det med seg. Valgdeltag­elsen kan komme til å øke fra forrige valg, viser flere målinger. Det har aldri før skjedd i EUs historie.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Inge Grødum ??
Illustrasj­on: Inge Grødum
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway