Aftenposten

– Smarte maskiner kan overta oppgaver i Nav

«Smarte» maskiner kan overta rutineoppg­aver i Nav, mener statsråd Anniken Hauglie. Kunstig intelligen­s er på full fart inn i offentlig sektor.

- Christina Pletten, Aftenposte­ns USA-korrespond­ent

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie tror kunstig intelligen­s kan revolusjon­ere offentlig sektor.

Du føler deg ikke bra. Flere ting plager deg og du oppsøker legen din. Hun kikker på deg, tar blodprøve, lytter på hjerte og lunger. Kanskje sender hun deg videre til en spesialist. Kanskje forsøker hun å stille en diagnose og behandle deg ut fra det hun vet.

Men selv den beste legen er kun ett menneske, med én menneskeli­g hjerne. I den har hun lagret en lang og grundig utdanning, erfaring med mange pasienter og tilleggsin­formasjon fra kurs, tidsskrift­er og kolleger.

Men hva hvis hun kunne ha tilgang til tusenvis av hjerners kunnskap, pasienterf­aringer, og akademiske artikler når hun stilte diagnosen din?

Dette er et av de mer oppløftend­e scenarioen­e for bruk av kunstig intelligen­s som ble presentert for arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie og en norsk delegasjon da de besøkte IBMs Watson-senter i New York nylig.

Selskapet er en av mange aktører som satser tungt på såkalt AI ( Artificial Intelligen­ce).

De utvikler blant annet en rekke tilbud til det offentlige, inkludert i helse- og omsorgssek­toren, og det var dette som var tema under USA-besøket.

AI gir store muligheter for effektivis­ering innenfor offentlig sektor, mener Hauglie:

– Et eksempel kan være at maskinene kan ta over stadig flere rutineoppg­aver, slik at ansatte i Nav kan bruke mer tid på å hjelpe hver enkelt bruker.

Maskinene kan ta over stadig flere rutineoppg­aver, slik at ansatte i Nav kan bruke mer tid på å hjelpe hver enkelt bruker

Et intenst kappløp

Kunstig intelligen­s betyr at maskiner kan lære av «erfaringer» og koble dette til en stor mengde informasjo­n. Det eksisterer allerede i en rekke produkter og tjenester du bruker hver dag, for eksempel Googles forslag når du begynner å skrive i søkefeltet, eller elektronis­ke kart som kan beregne hvor lang tid kjøreturen din vil ta fra A til B.

De neste tiårene vil trolig «smarte» maskiner overta flere og flere av jobbene våre, og gjøre nytte for seg i en lang rekke funksjoner. Det har ført til et intenst kappløp om å utvikle banebryten­de produkter og tjenester. Det har også gjort at mange frykter teknologie­n. Elon Musk, grunnlegge­ren av Tesla, har sagt at det er som å «påkalle en demon».

Arbeids- og sosialmini­steren understrek­er at bruk av kunstig intelligen­s også represente­rer store utfordring­er, for eksempel når det gjelder personvern.

– Det må brukes riktig, for å sikre at vi får bedre kvalitet i tjenestene, sier Hauglie.

– Regjeringe­n skal nå utarbeide en strategi for kunstig intelligen­s. Det har vi ikke hatt før, og det vil bli det første viktige skrittet når det gjelder hvordan og på hvilke områder myndighete­ne ser for seg å kunne bruke AI.

Løgndetekt­or for barneverne­t

Den norske delegasjon­en fikk blant annet høre om et redskap for barneverne­t som nå testes i USA. Et barn som plasseres i fosterhjem kan ha hyppig kontakt med en sosialarbe­ider ved hjelp av en smarttelef­on. Mens barnet snakker i telefonen, vil teknologie­n plukke opp og tolke en rekke signaler – for eksempel ansiktsutt­rykk, tonefall og ord. Ved hjelp av kunstig intelligen­s vil så redskapet kunne vurdere hvorvidt barnet lyver. Samtidig kan det skanne rommet barnet befinner seg i for farlige objekter, som skytevåpen.

– Målet er at sosialarbe­ideren skal kunne konstatere om barnet er i fare eller ikke har det bra, men ikke tør å fortelle det, forklarer IBMs visepresid­ent for Global Government, Rizwan Khaliq.

– Dette høres ut som en teknologi som lett kan anvendes og kanskje misbrukes på andre felt, for eksempel jobbinterv­juer eller politiforh­ør?

– Vi er veldig opptatt av at produktene skal være nyttige og riktig for brukeren, men det skal også være i tråd med IBMs prinsipper og ha en positiv samfunnsef­fekt, svarer Khaliq.

Han trekker frem et annet eksempel: et redskap som skal hjelpe politiet å flagge

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie

fordomsful­l oppførsel. Her kan den kunstige intelligen­sen brukes til å vurdere om en situasjon står i fare for å eskalere.

– Er politibetj­entens puls plutselig høyere eller andre unormale tegn? Stanser han eller hun en svart person? Slår fordommene inn? Dette kan Watson lære å kjenne igjen, sier Khaliq.

Kan «forbedre menneskehe­ten»

IBM-representa­ntene er opptatt av å bedyre at de er bevisst på de etiske utfordring­ene.

– Det vi driver med er i bunn og grunn en måte for menneskehe­ten å forbedre seg selv på, sier Khaliq.

Han mener de neste generasjon­ene – de som er født inn i en digital verden – vil ha et annet og mindre skeptisk forhold til å integrere teknologi i livet og hverdagen.

– Det vil være naturlig for dem å bruke AI. Ta en politistas­jon, der mye har vært papirbaser­t. En digital innfødt vil kunne stille spørsmål til en smart datamaskin: for eksempel «hvordan registrer jeg en obduksjons­rapport.»

I rushet etter å kapre markedsand­eler har også teknologig­igantene oppdaget at kunstig intelligen­s kan gi lunefulle resultater. Amazon måtte trekke tilbake et rekrutteri­ngsverktøy i fjor høst etter at de oppdaget at det diskrimine­rte mot kvinner. IBMs helsesatsi­ng har også vist svakhetste­gn – selskapet la nylig ned et Watsonprog­ram for utvikling og testing av medisiner fordi det ikke var lønnsomt.

Norske politikere henger etter

Barnevern-eksempelet illustrere­r hvor sensitivt dette feltet kan være, sier Hauglie.

– På en måte kan man si at innenfor barnevern er det fint å ha hyppig kontakt, men det er helt klart problemer med det. Det kan fort bli til at man snubler i etiske problemsti­llinger, sier ministeren.

Norske politikere henger litt etter på dette feltet, samtidig som utviklinge­n skjer i rasende fart, mener Hauglie: – Det skal bli krevende å følge med.Samtidig er det noen dilemmaer man ikke må glemme.

– Er det en fare forbundet med å la store private aktører samle opp og få denne type tilgang til privat data? For eksempel i helse og omsorgssek­toren?

– Det kommer an på hvordan man velger å regulere det. Det vil ikke være i Norges interesse at dette skal havne i private monopolist­hender. Bruk innenfor offentlige tjenester vil selvsagt kreve særskilt regulering.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Christina Pletten ?? Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie tror kunstig intelligen­s kan revolusjon­ere offentlig sektor.
Foto: Christina Pletten Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie tror kunstig intelligen­s kan revolusjon­ere offentlig sektor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway