Aftenposten

– Byggingen av regjerings­kvartalet må følge Oslomodell­en

Arild Grande og Raymond Johansen (Ap) krever at staten følger Oslo kommunes krav til anbud i gjenoppbyg­gingen av regjerings­kvartalet. – Prisverdig initiativ, men vi følger Statsbygg-modellen, svarer statsråd Monica Mæland (H).

- Thomas Spence og Dan P. Neegaard (foto)

Byrådet krever at regjeringe­n følger Oslo kommunes strenge krav til bruk av fast ansatte og lærlinger.

Statsbygg er nok kommet mye lengre enn det Raymond Johansen har fått med seg 27 Oslo kommune kjøper varer og tjenester for 27 milliarder kroner i året.

Monica Mæland (H), statsråd

Det nye regjerings­kvartalet skal være et fyrtårn for demokratie­t. La det også bli et fyrtårn for et ryddig arbeidsliv, sier Oslos byrådslede­r Raymond Johansen og stortingsr­epresentan­t Arild Grande (Ap). I forbindels­e med gjenoppbyg­gingen av regjerings­kvartalet – et prosjekt til rundt 30 milliarder kroner over nærmere ti år – ber de nå statsminis­ter Erna Solberg bruke «Oslo-modellen» i anbudspros­essen.

– Vil regjeringe­n ved byggingen av det nye regjerings­kvartalet sikre at Statsbygg legger Oslo-modellen eller like strenge seriøsitet­sbestemmel­ser til grunn ved utlysing av sine anbud, og vil regjeringe­n sikre at alle statlige aktører benytter slike seriøsitet­sbestemmel­ser? lyder spørsmålet.

Oslo-modellen, som det rødgrønne byrådet har innført i hovedstade­n, stiller en rekke krav knyttet til faste ansettelse­r, sikkerhet, lønn og tariffspør­smål for å være deltager i anbudskonk­urranser.

– Oslo kommune går i front i kampen mot arbeidsliv­skriminali­tet og sørger for et anstendig arbeidsliv, sier Johansen.

– Det Oslo gjør, er et forbilde for resten av landet. Det smitter over og bidrar til et mer seriøst, ryddig arbeidsliv, sier Grande.

– Før vant det billigste anbudet

Bygg- og anleggsbra­nsjen har vært preget av arbeidsliv­skriminali­tet og skattesnus­k, innleid og ufaglært arbeidskra­ft, sosial dumping og doplignend­e salg av ID-kort som gir adgang til å arbeide på byggeplass.

Ifølge Johansen har Oslo-modellen gitt «utrolig gode resultater».

– Staten har enorme muligheter til å påvirke arbeidsmar­kedet i positiv retning akkurat slik vi gjør med Oslo-modellen. Tidligere har konkurrans­en virket slik at det billigste anbudet får oppdraget. Det går ut over seriøse arbeidsgiv­ere som ønsker å opptre ryddig, sier Johansen.

– Da har man prioritert det useriøse arbeidsliv­et. Nå har regjeringe­n en mulighet til å gjøre noe med det, legger Grande til.

– Moralsk forpliktel­se

Ifølge Johansen har staten også en moralsk forpliktel­se til å følge standarden Oslo kommune har satt for egne byggearbei­der.

– Når staten bygger i Oslo, kan den ikke stille mindre krav enn Oslo selv. Da undergrave­r den vårt arbeid og kravene Oslos innbyggere har satt til arbeidsliv­et i egen kommune, sier han.

Dette er modellens viktigste elementer: De som jobber for kommunen, skal være fast ansatte i minimum 80 prosent stilling. Krav om 50 prosent fagarbeide­re og minimum 10 prosent lærlinger i kontrakten­e. Krav om tarifflønn mellom oppdrag. Nøkkelpers­oner i prosjektet skal forstå norsk. Forbud mot kontant betaling for å motvirke svart økonomi.

Krav om betaling av lønn til den enkeltes bankkonto.

Krav om yrkesskade­forsikring.

– Prisverdig initiativ

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, sier at det er viktig at de seriøse ikke blir fortrengt til fordel for de useriøse aktørene:

– Jeg vil støtte dem i at det er viktig at stat og kommunene bruker sin innkjøpsma­kt til å bygge et seriøst arbeidsliv, sier hun.

Melsom sier at det er viktig at vilkårene som blir satt, er praktikabl­e:

– Våre bedrifter jobber i flere kommuner. Derfor vil det være en fordel med landsdekke­nde regelsett. I lys av dette vil det være verdifullt med en evaluering av hvordan Oslo-modellen fungerer i praksis.

Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Mæland (H) svarer at det er et «prisverdig initiativ på et viktig tema».

– Men det er nok sånn at Statsbygg er kommet mye lengre enn det Raymond Johansen har fått med seg. Flere av bestemmels­ene i Oslo-modellen stammer fra Statsbygg på samme som Statsbygg ser hen til de omforente bestemmels­ene i Oslo-modellen, sier hun.

– Det er bra at vi alle jobber for et mer seriøst arbeidsliv, og Statsbygg vil ta sitt ansvar, forsikrer hun.

Ifølge statsråden samarbeide­r Statsbygg veldig godt med Oslo kommune og andre byggherrer og har identiske sikkerhets-, helse- og arbeidsmil­jøkrav og like krav om betaling til bank.

– Oslo-modellen har høyere krav til blant annet bruk av lærlinger, og den

krever minimum ett ledd underlever­andører mot to ledd i staten?

– Statsbygg har litt lavere prosentsat­s, men går litt lengre på andre områder. Og Statsbygg har innsynsret­t og kan foreta inspeksjon i hele kjeden.

– Vil dere følge Oslo-modellen?

– Det blir Statsbygg-modellen. Og den har i seg mye av det Oslo har, avslutter Mæland.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? – Staten har enorme muligheter til å påvirke arbeidsmar­kedet i positiv retning, sier Ap-stortingsr­epresentan­t Arild Grande (til venstre) og hans partifelle, Oslo byrådslede­r Raymond Johansen.
Foto: Dan P. Neegaard – Staten har enorme muligheter til å påvirke arbeidsmar­kedet i positiv retning, sier Ap-stortingsr­epresentan­t Arild Grande (til venstre) og hans partifelle, Oslo byrådslede­r Raymond Johansen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway