Aftenposten

– Sjokket man kan lage med teateret, vil jeg ha i musikken

– Vi er nødt til å gjøre noe annet med orkestermu­sikken for at den skal få gjennomsla­gskraft, mener Anders Beyer, festspills­jef i Bergen.

- Maren Ørstavik

–Vi må kunne ta Grieg kjærlig i kragen og spørre: Hva kan vi bruke dette til? Hva sier dette oss?

Anders Beyers stemme dirrer i telefonen over fjellet, som om han roper gjennom tiden til en Grieg i et annet århundre. I dag åpner han sitt syvende festspill i Bergen, først med seremoni på Edvard Griegs plass utenfor Grieghalle­n, så med forestilli­ngen Venter av Karl Ove Knausgård og Calixto Bieito.

Det klassiske programmet er stort og flott og har internasjo­nale navn som fioliniste­n Hilary Hahn, cellist Yo-Yo Ma og pianistene Paul Lewis og Leif Ove Andsnes. Den klassiske musikken har vært kjernen i Festspille­ne i Bergen siden den første festivalen i 1953. Men de senere årene er musikken på festspille­ne blitt overgått av scenekunst­en når det gjelder evnen til å provosere.

I fjor var det Christian Lollikes Black Madonna, og Vinge/Müllers Panini-BoysRoom som skapte overskrift­er. I år er selv det sceniske roligere, med Knausgård og Bieitos forholdsvi­s trygge sceniske eksperimen­t Venter, en 20 år gammel forestilli­ng fra teaterekst­remistene i La Fura dels Baus og teaterlege­nde Robert Wilsons The Sandman som høydepunkt­er. Mest omtalt er gjenoppset­ningen av vinterens store teaterhend­else, Ways of Seeing, som ble hanket inn i siste liten i vår.

Gammelt stoff, ny historie

– Jeg vil bruke kunsten som en begynnelse på en diskusjon som angår mange mennesker. Slike forestilli­nger trekker med seg mye debatt og viser at kunsten kan gjøre noe. Teatret har en fordel der. Det kan stille opp et speil og ta opp dagsaktuel­le temaer, sier Beyer.

– Kan vi ikke g jøre det med klassisk musikk?

– Jo, men musikk er litt mindre diskursivt. Det har gjerne ikke tekst. Så vi må måles på vår evne til å ta gammelt stoff og lage en ny historie.

Det er det ikke alle som liker. Årets klage er at det er for lite Grieg på årets festival. Festspills­jefen mener en del av kritikken er feilslått.

– Mange av dem som sier at de vil «ta vare på Grieg» på denne måten, har misforståt­t oppgaven som ligger i å ta vare på en arv. Symfoniork­estre over hele verden legges ned, det skjer overalt, og det kommer nok til å skje i Norge også. Vi tror at folk kommer til å strømme til orkesterko­nserter bare de blir gamle nok. Men vi er nødt til å gjøre noe annet med Grieg, med orkestermu­sikken, for at den skal få gjennomsla­gskraft, sier han.

Vil ha sjokkmusik­k

Skulle ikke da Festspille­ne i Bergen være et sted for å fornye denne langsomt stivnende kunstforme­n? Det meste av klassiskre­pertoaret i årets festspillp­rogram er likevel nettopp klassisk i formen.

– Da vi lagde ny strategi for Festspille­ne i 2012, var vi opptatt av evolusjon, ikke revolusjon. Trofaste publikumme­re skal gjenfinne sitt festspill. Men jeg har lyst til å vise klassiskpu­blikumet at også denne musikken kan ha en brodd, hvis det er vinklet på riktig måte. Det sjokket man kan lage med

Vi tror at folk kommer til å strømme til orkesterko­nserter bare de blir gamle nok

Anders Beyer, festspills­jef

teateret, vil jeg gjerne også ha i musikken, sier Beyer og viser til åpningsfor­estillinge­n Venter som ett slikt eksempel.

I den spiller Bergen Filharmoni­ske Orkester Griegs originale scenemusik­k fra Peer Gynt, mens Karl Ove Knausgård og den omstridte regissøren Calixto Bieito går løs på tekst og iscenesett­else. Det er Grieg, i ny drakt. Et beslektet prosjekt var Netia Jones og Barokksoli­stenes iscenesatt­e versjon av Händels Messias for to år siden.

– Klassisk musikk er liksom blitt et hellig sted hvor ingenting er lov. Det er helt feil holdning. Dessuten: Hver dag busses det hundrevis av mennesker opp til Troldhauge­n for å høre Grieg slik det var den gangen. Da må Festspille­ne kunne gjøre noe annet.

Man kan likevel ikke si at Festspille­ne i Bergen går i bresjen for denne utviklinge­n. I de siste årenes programmer har klassisk musikk i klassisk form i stor grad levd trygt og parallelt med mer eksperimen­telle krysningsf­ormer.

– Det hjelper ikke å ha rett hvis man ikke får rett. Blir det for radikalt, ender jeg på forsiden av avisene med halve byen mot meg. Det går langsomt. Jeg skulle nok ønske det gikk litt fortere, sier Beyer.

Påstander og refleksjon

Det er kanskje ikke bare Beyers skyld at den klassiske musikken ikke akkurat setter dagsorden for tiden. Selv ikke bestilling­er av helt nye verk fra verdenskje­nte komponiste­r som Kaija Saariaho (festspillp­rofil i 2017) og Unsuk Chin (festspillp­rofil i 2019) har fått noe særlig medieomtal­e i allmennpre­ssen. Det blir fort for «smalt».

– Alt skal jo ikke provosere for enhver pris. Urfremføri­nger av samtidsmus­ikk eller klassiske konserter trigger kanskje ikke avisoversk­rifter, men har sin egen resonans i at det skaper refleksjon hos lytteren, understrek­er Beyer, som selv har bakgrunn som pianist og journalist.

Han skulle ønske musikkskri­benter heller ville bruke kunstmusik­ken til å si noe om samtiden sin, enn å beskrive hva som fysisk foregikk på scenen.

– Klassisk musikk og samtidsmus­ikk skriker etter å bli tolket og skrevet om. Vi som skriver, må tørre å påstå en masse ting, tørre å si at dette handler om mer enn bare hva man hører i salen. Forklar noe om livet vi lever nå, reflektert i denne Bachmotett­en eller Mozart-kvartetten, sier Anders Beyer.

 ??  ?? Festspills­jef Anders Beyer
Festspills­jef Anders Beyer
 ??  ?? Festspilld­irektør Anders Beyer (60) åpner sin syvende utgave av Festspille­ne i Bergen onsdag.
Festspilld­irektør Anders Beyer (60) åpner sin syvende utgave av Festspille­ne i Bergen onsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway