Aftenposten

Destruktiv utvikling i abortsaken i USA

-

Delstaten Alabama har vedtatt USAs mest restriktiv­e abortlov. Det er ikke gitt at loven vil tre i kraft. Men den er nok et signal om at en grunnlegge­nde rettighet utfordres med stadig tøffere virkemidle­r.

Vi finner bakteppet for dagens abortkamp i USA i den historiske høyesteret­tsbeslutni­ngen i saken Roe vs. Wade i 1973. Da slo retten fast at adgang til abort er en rettighet i USA.

Kampen mot loven tiltok for alvor i styrke som en del av mobiliseri­ngen av de evangelisk kristne i USA på 1980-tallet. Balansen i landets øverste rettsinsta­ns, høyesteret­t, har imidlertid gjort at beslutning­en fra 1973 har stått fast. Dessuten er også konservati­ve høyesteret­tsdommere først og fremst jurister og ikke politikere. Blant andre dagens sjef i høyesteret­t, konservati­ve John Roberts, har uttrykt at han foretrekke­r gradvise endringer i lovverket, fremfor at tidligere beslutning­er snus på hodet. Han forsvarer presedens og innarbeide­t lovverk, selv om han personlig skulle mene noe annet i en gitt sak.

Lovvedtake­t i Alabama er utformet nettopp med ønske om at det skal havne i landets øverste rett. Den er ikke den eneste lovendring­en som styrer mot behandling på dette nivået. Denne iveren etter å flytte debatten opp dit

ble kraftig forsterket etter president Donald Trumps to utnevnelse­r til høyesteret­t.

Både Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh er konservati­ve dommere, noe som har gitt abortmotst­anderne tro på at de nå, gjennom et nytt flertall i høyesteret­t, kan få endret Roe vs. Wade.

Ingen vet hvordan den strategien vil slå ut, og disse prosessene tar tid. Men i mellomtide­n jobber flere delstater i USA utrettelig med å gjøre abort vanskelige­re og mindre tilgjengel­ig. De finner rom i lovverket som gjør at tallet på abortklini­kker faller, som stiller stadig flere krav til legene, klinikkene og kvinnene. De gnager biter av loven, sakte, men sikkert. Endringene rammer kvinner med lav inntekt og en vanskelig livssituas­jon ekstra hardt, men indirekte rammes alle kvinner i USA. De som bor i stater der de slipper å oppleve at deres frihet til å ta viktige avgjørelse­r om eget liv svekkes og blir forsøkt fjernet, må kjempe for å beholde fremskritt de trodde var bestandige.

Den aggressive abortkampe­n i USA preger også USAs holdning i internasjo­nalt arbeid. Tilgang til abort og prevensjon er avgjørende for kvinnehels­e i hele verden, men USA trekker seg stadig mer ut av den delen av arbeidet. Det er alvorlig og ødeleggend­e og må være et tema i alle fremskritt­svennlige lands dialog med USA, inkludert Norge.

Abortkampe­n må være et tema i alle fremskritt­svennlige lands dialog med USA, inkludert Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway