Aftenposten

Brexitrebe­llenes søstre lager trøbbel

Ingen har skapt mer trøbbel for Theresa May enn brexit-rebellene Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg. Nå lager søstrene overskrift­er.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrenspon­dent

Ito år har brexit-rebellene Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg skapt trøbbel for Theresa May. Sammen med resten av fløyen av euroskepti­ske konservati­ve har de også vært sterkt medvirkend­e til at Theresa May ikke har klart å få Storbritan­nia ut av EU som planlagt.

Dermed driver britene nå den mest absurde valgkampen noensinne. For selv om britene skal ut av EU, må de delta i valget til Europaparl­amentet neste uke.

Og blant dem som kan havne som EUpolitike­re i Brussel, er altså Rachel Johnson og Annanziata Rees-Mogg.

Annanziata Rees-Mogg (40) er lillesøste­ren til Jacob Rees-Mogg. Tidligere medlem av Det konservati­ve partiet, men driver nå valgkamp for tidligere brexit-general Nigel Farage.

Rachel Johnson (53) er lillesøste­ren til tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson. Hun brøt med de konservati­ve i 2011, har siden vært medlem av LibDem, men driver nå valgkamp for pro-EU-partiet Change UK.

Farage kapret Rees-Moggs lillesøste­r

«Demokratie­t er kommet hjem og vær sikker på at dere kommer dere på perrongen og på Brexit-parti-toget i tide til å stemme 23. mai»

Nigel Farage skriker hest og gjenkjenne­lig fra scenen. Denne uken har han fylt parkerings­plasser og idrettshal­ler i Yorkshire i Nord-England. Dette er tykkeste brexitland. Den tidligere Ukip-lederen er tilbake i manesjen. Nå leder han valgkampen for sitt nye parti, Brexit-partiet.

Nok er nok

Valgkampen går strålende. Ifølge meningsmål­inger er partiet nå dobbelt så stort som De konservati­ve og Labour tilsammen. Ikke overrasken­de, gitt at både tory-partiet og Labour ligger med brukket rygg etter britenes mislykkede forsøk på å få igjennom brexitavta­len.

Og med på valgkamp-teamet har han fått et «trofé» han knapt kunne drømme om. For da Nigel Farage presentert­e sitt nye parti og dets frontfigur­er, kunne Annunziata Rees-Mogg fortelle at hun har meldt overgang til Brexit-partiet.

– Jeg har vært trofast mot Det konservati­ve partiet i tykt og tynt, men nå er det slutt. Dette handler om å redde demokratie­t og ta makten tilbake, sa hun i valgkampta­len.

Annunziata Rees-Mogg har tidligere jobbet som journalist, blant annet i Daily Telegraph. Hun har også vært redaktør for det euroskepti­ske magasinet European Journal.

«Kunne brukt pappas penger»

Rees-Mogg droppet ut av universite­tet, og i et tidligere intervju med The Independen­t fortalte hun:

«Jeg hadde sikkert hatt det topp på universite­t, brukt mine foreldres penger og studert veldig lite. Men jeg kjedet meg alltid på studiene.»

I stedet ble hun raskt plukket opp av konservati­ve ledere, deriblant David Cameron, som hadde henne høyt på listen over fremtidige talenter. Hun drev flere valgkamper for Cameron. Hun ble også forsøkt innvalgt i Det britiske parlamente­t, men mislyktes to ganger.

London-sosieteten­s superstar

Søsteren til Boris Johnson lar seg heller ikke pille på nesen, hverken av broren eller autoritete­r.

Rachel Johnson er journalist, redaktør, forfatter og TV-personligh­et. Hun startet som journalist i Financial Times, men meldte raskt overgang til BBC.

Hun er skarp, smart og veltalende. Og en ettertrakt­et aktør i alt fra debattprog­rammer til realityser­ier, som Celebrity Big Brother.

Hun er utdannet med de beste karakterer fra både Oxford og fra European School

i Brussel, hvor hun bodde og studerte da faren, Stanley Johnson, var politiker i EUparlamen­tet.

Rachel Johnson bor i Notting Hill, et strøk som renner over av kjendiser, politikere og pengesterk­e.

Det vakte en smule oppsikt da hun utga boken Notting Hell – om sine superrike naboer.

Men størst oppsikt vakte hun i vinter, da hun under et debattprog­ram plutselig begynte å kneppe opp knappene og kaste blusen.

Programled­eren holdt på å falle av stolen, og mange seere fikk antagelig afternoon-teen i halsen.

Nå viste det seg at det som så ut som en

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway