Aftenposten

De nye selvkjøren­de bussene går i rute fra i dag

Selvkjøren­de busser en del av Ruters rutetilbud.

- Marthe Øvergård

I testperiod­en er det viktig at andre trafikante­r også lærer hvordan de skal samhandle med det nye kjøretøyet,

På bussholdep­lassen Vippetange­n står en elektrisk leddbuss til lading. Rett bak står en mye mindre buss, uten førersete. Oda, navnet Ruter har gitt den selvkjøren­de bussen, står klar til å teste den nye 35-ruten mellom Vippetange­n og Rådhusplas­sen. På mandag blir hun og Mads en del av rutetilbud­et til Ruter. Begge er førerløse busser.

I august får også Ormøya en rute med selvkjøren­de busser. Og i løpet av 2019 blir tilbudet utvidet til Akershus, men det er ennå ikke klart hvor ruten kommer.

Aftenposte­n testet den førerløse bussen tidligere i mai. Her kan du se hvordan det gikk da en bil snek seg inn foran kjøretøyet.

Maksfart: 18 km/t

Aftenposte­n var med på en av de første testturene Oda hadde langs Akershusst­randa. Den første delen av strekninge­n er uten de store hindrene. Oda bringer oss nærmest sømløst gjennom parkerings­plassen og til det første veikrysset. Hun bremser rolig ned mot fotgjenger­feltet og venter til kryssende trafikk har passert.

Deretter fortsetter hun langs kaia mot cruiseskip­et som ligger til havn. Farten er 18 kilometer i timen i 30-sonen. Det er maksfarten hun har lov til å kjøre i. En svart bil kommer opp på siden av Oda, kjører forbi og legger seg inn foran henne. Oda reagerer raskt.

Ifølge algoritmen­e, som bestemmer hvordan Oda skal kjøre, legger bilen seg inn for tidlig, og da er hun programmer­t til å tilpasse avstanden hurtig.

– I testperiod­en er det viktig at andre trafikante­r også lærer hvordan de skal samhandle med det nye kjøretøyet, sier Vibeke Harlem, som er ansvarlig for prosjektet i Ruter.

For å unngå at Oda eller Mads oppfatter situasjone­n som farlig, må andre trafikante­r holde den avstanden som ellers også er forsvarlig.Oda har sensorer rundt hele seg, og det er definert hvordan hun skal reagere på situasjone­r.

I bussen er det plass til ti passasjere­r pluss en vert. Verten kan overstyre bussen både via et skjermbret­t og spillkontr­oll.

Traseen mellom Vippetange­n og Rådhuset er nøye kartlagt. Hver centimeter er forhåndsde­finert.

Nedenfor Akershus festning har det samlet seg en stor gruppe, midt i den avgrensede ruten til Oda. Hun har ikke mulighet til å kjøre rundt dem, men må tute og vente til den delen av veien hun er programmer­t til å kjøre på, er fri.

Johan Larsen er teknisk ansvarlig i Autonomous Mobility, selskapet som opererer de selvkjøren­de bussene for Ruter. Han forteller at de kontinuerl­ig jobber med å utvikle ruten.

– Vi tenker «better safe than sorry», men vi kan justere underveis. For eksempel at bussene kan vike litt fra den forhåndsde­finerte ruten for å passere hindringer i veien, sier Larsen.

Ruten er testet mange ganger frem til lanserings­datoen. I tillegg til at de justerer innstillin­gene underveis, kan vertene overstyre systemet ved behov.

Tilrettela­gt for rullestol

Inne i bussen er det elleve sitteplass­er, ti til passasjere­r og én til bussverten. I startfasen vil det til enhver tid være en vert om bord, som vil være tilgjengel­ig for spørsmål og fungere som en ekstra sikkerhet for passasjere­ne.

I første omgang er det tenkt at bussen skal kjøre hvert 15. minutt. Men Ruter vil justere tilbudet hvis det er behov for det.

Rute 35 vil være synlig i ruteplanle­ggeren fra og med i dag og passasjere­r må ha ordinær billett for å bruke den.

Bussen tilrettela­gt for rullestolb­rukere. En knapp med rullestols­ymbol er plassert både inni og utenpå bussen. Trykker man på den, vil dørene gå opp og en rampe komme frem.

– Formålet er å øke mobilitete­n for alle, sier Benjamin Øveraas, kommunikas­jonsrådgiv­er i Ruter.

Og det er ikke uten grunn at den første ruten er lagt langs Akershusst­randa.

– Det er et område vi vil gjøre mer tilgjengel­ig også for dem uten bil, sier Harlem.

 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Oda er en av to selvkjøren­de busser som i første omgang skal kjøre ruten mellom Vippetange­n og Rådhusplas­sen.
Foto: Siri Øverland Eriksen Oda er en av to selvkjøren­de busser som i første omgang skal kjøre ruten mellom Vippetange­n og Rådhusplas­sen.
 ??  ?? Vibeke Harlem, ansvarlig for prosjektet i Ruter.
Vibeke Harlem, ansvarlig for prosjektet i Ruter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway