Aftenposten

Én milliard mindre i bompengein­ntekter

– Det blir tøffere prioriteri­nger fremover, sier Arild Hermstad (MDG), Oslos byråd for miljø og samferdsel.

- Thomas Spence Olav Eggesvik

Oslo, Akershus og staten er nå enige om et forslag til handlingsp­rogram for Oslopakke 3 i perioden 2020–2023. Her går det frem at satsingen på kollektiv, sykkel og gange fortsetter. Men samtidig viser nye beregninge­r at bompengein­ntektene vil svikte med én milliard kroner, og størstedel­en kommer i slutten av planperiod­en. Samlede bompengein­ntekter forventes å bli vel fire milliarder kroner årlig fra 2020.

– Hovedårsak­en er større antall passeringe­r av elektriske biler enn det vi så for oss i 2016, sier sekretaria­tsleder Terje Rognlien i Oslopakke 3. – Mindre avvik i bilistenes adferd får store konsekvens­er for inntektene, legger han til.

Oslopakke 3 vil bevilge midler til store prosjekter som Fornebuban­en, kjøp av nye trikker i Oslo, nytt signalsyst­em for Tbanen og planleggin­g av ny T-banetunnel i Oslo sentrum, inkludert ny Majorstuen stasjon. Det settes av betydelige midler til drift av kollektivt­rafikken i Oslo og Akershus.

I Akershus prioritere­s midler til sykkelsats­ing. Oslo setter også av betydelige summer til utbygginge­n av sykkelvein­ettet. Men inntektssv­ikten vil merkes.

– Det kommer til å bli tøffe prioriteri­nger og mer utfordrend­e å gjennomfør­e prosjekten­e i det tempoet vi ønsker. Det er mindre romslig enn det så ut for noen år siden, og ambisjonen­e for å bygge ut kollektivt­rafikken er fremdeles skyhøye, sier Arild Hermstad, Oslos byråd for miljø og samferdsel.

98 prosent av regningen – Hvilke prosjekter må utsettes eller skrinlegge­s?

– Det har jeg ikke noe godt svar på nå. Vi kommer til å revidere handlingsp­lane

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway