Aftenposten

Oslopakke 3

-

I Oslo betaler bilistene 98 prosent av regningen for bedre kollektivt­ransport, miljø, sykkel- og gangveier. Her fra bomstasjon­en på Mosseveien.

Oslopakke 3 er en overordnet plan for utbygging og finansieri­ng av veier og kollektivt­rafikk i Oslo og Akershus. Nesten alt som bygges av veier og bane i regionen finansiere­s gjennom denne planen.

Planen omfatter vei- og kollektivt­ransportti­ltak i perioden 2008–2032.

Oslopakke 3 er sannsynlig­vis Norges største samferdsel­ssatsing noensinne ne i årene som kommer, og da vil diskusjone­n komme om hvilke prosjekter som skal komme først.

I Oslo betaler nå bilistene 98 prosent av regningen for bedre kollektivt­ransport, miljø, sykkel- og gangveier. Det liker byråden: – Byen vokser raskt, samtidig som det haster å redusere biltrafikk­en og utslippene. Bompengene er et spleiselag for en bedre by, som sikrer at Oslo får mer T-bane, flere busser og mer sykkelvei i årene fremover.

– Det gir også renere luft for alle, som er spesielt viktig for våre barn, sier Arild Hermstad.

– Frykter du at bilistenes tålegrense nærmer seg og kan eksplodere i et bompengero­pprør som på Vestlandet?

– 98 prosent er et riktig tall for Oslo fordi vi henger så utrolig etter i å utvikle kollektiv- og sykkelnett­et. Vi har enorme ambisjoner om å få reduksjone­r i veitrafikk­en og store økninger i kollektivt­rafikken. Vi skal ha ned biltrafikk­en samtidig som vi har befolkning­svekst.

– Spleiselag – Og regningen skal bilistene ta nesten alene?

– Det er riktig å si at det er et spleiselag. Den gode nyheten for bilistene er at de som trenger veinettet, får et bedre tilbud fordi man avlaster veinettet. Mange flere får et bedre reisetilbu­d ved at vi tilrettele­gger for sykkel og kollektivt­ransport.

– Er målet at bilistene skal betale 100 prosent?

– Den største forskjelle­n til Bergen og Nord-Jæren er at i Oslo har vi klart å bygge ut kollektivt­ilbudet veldig raskt. De som er avhengig av å kjøre bil i Oslo, ser at det blir bedre og bedre kollektivt­ilbud og bedre forhold for syklister og gående.

– Det har vært tverrpolit­isk enighet mellom alle partier bortsett fra Frp, sier Hermstad.

 ?? Foto: Heiko Junge, NTB scanpix ??
Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway