Aftenposten

Valget i India

- Kilde: NTB

Statsminis­ter Narendra Modi vinker til enfolkemen­gden i Varanasi i delstaten Uttar Pradesh i slutten av april.

Valget i India er verdens største demokratis­ke valg. Over 900 millioner velgere har kunnet stemme.

8250 kandidater fra 500 partier har kjempet om de 545 plassene i nasjonalfo­rsamlingen­s underhus Lok Sabha.

De to største partiene er det hindunasjo­nalistiske partiet Bharatiya Janata (BJP), ledet av statsminis­ter Narendra Modi, og Kongresspa­rtiet, ledet av Rahul Gandhi.

BJP sikret seg i 2014 282 plasser og rent flertall i underhuset. Kongresspa­rtiet endte med kun 44 plasser, en nedgang på nesten 80 prosent fra 2009. enn ved forrige valg for fem år siden.

Hans hovedutfor­drer er Rahul Gandhi fra Kongresspa­rtiet. Partileder­en, hvis navn ikke har noe med landets uavhengigh­etshelt Mahatma Gandhi å gjøre, følger i sporene etter sin far Rajiv Gandhi, bestemor Indira Gandhi og oldefar Jawaharlal Nehru.

De tre ble alle statsminis­tre for partiet som har styrt India mesteparte­n av tiden siden selvstendi­gheten fra Storbritan­nia i 1947.

Høy prislapp

New Delhi-baserte Centre for Media Studies anslår at kostnadene rundt årets valg kan nå 61 milliarder kroner. I så fall dreier det seg om et av verdenshis­toriens dyreste valg. Mesteparte­n av beløpet tilskrives BJP.

Store beløp er blitt brukt på sosiale medier. De to partiene har nærmest hatt hærskarer av folk i sving med å bombardere hundrevis av millioner inderes Facebookog Whatsapp-kontoer med politiske budskap.

Falske nyheter og manipulert­e bilder er blitt publisert i stor stil. Blant annet dukket det opp bilder der Gandhi og Modi spiste lunsj med erkerivale­n Pakistans statsminis­ter Imran Khan, og et annet sted dukket det opp en manipulert video av en full Priyanka Gandhi, Rahuls søster, som også er politiker.

Voldshende­lser har også funnet sted. Maoist-opprørere som kjemper mot den indiske stat, drepte 15 soldater og en sjåfør i delstaten Maharashtr­a 1. mai.

I forrige uke røk rivalisere­nde politiske tilhengere sammen i delstaten West Bengal, der BJP håper å kunne øke sin oppslutnin­g, etter forventede tap i landets mest folkerike delstat Uttar Pradesh.

Etter opptelling­en av stemmene torsdag er det ventet at resultatet vil være klart senere samme dag, eller tidlig fredag.

 ?? Foto: R. Kumar Singh, AP/NTB scanpix ??
Foto: R. Kumar Singh, AP/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway