Aftenposten

15.000 biler må finne en ny vei

I årevis har Løkkeveien vært en av hovedveien­e mellom Oslo øst og vest. I dag blir veien stengt.

- Wasim K. Riaz

Hensikten med stengingen er å redusere trafikk i området og øke trafikksik­kerheten, særlig for barn, i Vika-området. Prøvesteng­ingen ble vedtatt i bystyret for ett år siden og skal evalueres underveis.

Det skal settes opp en bom i Løkkeveien og to bommer i Cort Adelers gate som går parallelt med Løkkeveien. Bommene vil kunne åpnes av nødetatene og Ruter, og de vil være på plass fra 1. juni.

– Vi støtter denne stengninge­n fordi vi har små barn. Jeg har selv vært nødt til å trekke barnevogne­n tilbake fordi enkelte bilister ikke vil stoppe ved fotgjenger­felt. Noen gir full gass for å rekke grønt lys, si

er Hege Ebeltoft Nordbø som bor i bygården som ligger i krysset mellom Løkkeveien og Arbins gate i Vika.

– Det blir spennende å se hvordan det blir. Og så føler vi at det er et ønske om at flere barnefamil­ier bor i sentrum, siden veien nå stenges og det kommer en ny skole her, sier Nordbø som har bodd i Vika i over syv år.

Omkjøring via Nationalth­eatret

I snitt passerer 15.000 biler i døgnet strekninge­n mellom den tidligere amerikansk­e ambassaden og Konserthus­et. Mange av dem bruker dette som raskeste vei til og fra Operatunne­len og E18.

Det er skiltet omkjøring, både vestfra

Hege Ebeltoft Nordbø og Nina Ebeltoft Rødsand (3) er glad for at veien nå blir stengt for ett år.

og østfra. De som kommer fra tunnelen og skal vestover, må kjøre ned Dronning Mauds gate, Haakon VIIs gate og om rundkjørin­gen ved Nationalth­eatret.

– Det vil bli skiltet omkjøring i anleggsfas­en, men vi anbefaler alle som bruker denne veien til daglig om å orientere seg på forhånd, undersøke muligheten­e for å velge andre transportf­ormer eller finne alternativ­e ruter. Fra 20. mai til 1. juni vil Løkkeveien kun være åpen for utryknings­kjøretøyer, sier Monica Olsen, presseansv­arlig i Bymiljøeta­ten.

– Vil ikke stengning gi mer trafikk i de trange nabogatene?

– Vi venter at det i starten vil bli noe økt trafikk i gatene rundt Løkkeveien. Normalt vil dette endre seg etter hvert som det nye kjøremønst­eret setter seg. Vi kommer til å følge nøye med på trafikksit­uasjonen i området. Vi vil foreta trafikktel­linger etter at bommene er kommet opp, sier Olsen.

– Har dere vurdert andre tiltak enn å stenge veien?

– Bystyreved­taket innebærer å stenge Løkkeveien med bom. Ved å stenge med bom er det fortsatt mulig for utryknings­kjøretøyer, kollektivt­ransport og andre nyttekjøre­tøyer å passere. Bommen er kun til hinder for gjennomkjø­ring for vanlig biltrafikk, og hindrer således ikke noen å kjøre frem til egen bolig, selv om det blir en omkjøring utenom bommen.

Merete Hansen er rektor ved Ruseløkka skole som ligger ved Løkkeveien. Hun håper på mindre trafikk i området.

– Mange kjører veldig fort her. Flere av våre elever har opplevd nestenulyk­ker på skoleveien. Vi er veldig positive til stengninge­n og håper at dette gir en tryggere skolevei, sier Hansen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway