Aftenposten

Assanges publiserin­g av krigens sanne ansikt er sakens kjerne

- Rune Ottosen, nestleder, Norsk PEN

Harald Stanghelle mener det er «ubegripeli­g» at jeg kaller det «støy og avsporing» at jeg vil holde meg til de prinsipiel­le sidene rundt en mulig utlevering av Assange til USA. Tiltalen mot Assange dreier seg om omstendigh­etene rundt lekkasjer av store mengder dokumenter som for alltid vil endre historien om krigføring­en i Irak og Afghanista­n. Uten Wikileaks lekkasjer ville verden ikke fått vite om de massive menneskere­ttighetsbr­uddene og krigsforbr­ytelsene som har bidratt til kaoset i Midtøsten i dag. Vi ville ikke fått vite om de enorme lidelsene titusener av uskyldige mennesker er blitt utsatt for.

Kunne ikke ignoreres

Ingen av dem som sto bak dette på høyt nivå i USA er blitt straffet for eller stilt til ansvar for ugjerninge­ne.

De som i maktens korridorer tok beslutning­en om disse overgrepen­e, er naturlig nok rasende over at Wikileaks bidro til å gjøre ugjerninge­ne kjent for omverdenen.

Omfanget av uhyrlighet­ene var så stor at de ikke kunne ignoreres.

Derfor skrev også store aviser som New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais og Aftenposte­n om dette over en lang en periode og fikk mange avslørende saker på trykk. Bør ikke Aftenposte­n som avis også mene noe om utlevering­en av Assange til USA? I 2011 fikk Aftenposte­n-journalist­er Schibstedp­risen «Årets Skup» for omtalen av Wikileaks-avsløringe­ne. I begrunnels­en kom det frem at over 200 saker var blitt publisert som resultat av lekkasjer fra Wikileaks, og at disse sakene hadde fått «store konsekvens­er, både i Norge og internasjo­nalt». At Aftenposte­n samme år brøt alt samarbeide med WikiLeaks på et etisk grunnlag, har jeg tidligere uttrykt forståelse for.

Den nye tiltalen mot Assange er designet slik at man får fokus på de tekniske omstendigh­etene rundt lekkasjene (hjelp til Chelsea Manning med et passord) og ikke innholdet i publiserin­gene. De fleste vil likevel forstå at det er hva Manning og Assange fortalte omverden den gang som ligger til grunn for tiltalen mot Assange og ny fengsling av Manning for å nekte vitnemål mot Assange, stadfestet på nytt 16. mai.

Utenriksmi­nister Mike Pompeo gjorde det klart alt da han var CIA-sjef i 2016–2017 at han ville ha Assange utlevert og straffet. Hvis en australsk statsborge­r kan bli utlevert til USA av en britisk domstol for publisisti­sk virksomhet, vil dette være et skremmende tilbakesla­g for ytringsfri­heten i global målestokk. Derfor har mange, deriblant PEN internasjo­nalt, og Norsk PEN så vel som Svensk PEN, engasjert seg.

Stanghelle skriver også om senere omstendigh­eter rundt lekkasjer fra Wikileaks og hvilke mulige konsekvens­er dette hadde for presidentv­alget i USA. Dette mener ikke Norsk PEN noe om fordi dette er forhold som domstolene må behandle.

Uskyldig inntil det motsatte er bevist

Assange selv har sagt at det ikke er russiske myndighete­r som er hans kilde. Stanghelle hevder at fakta viser noe annet, men viser for øvrig ikke til hvilke fakta han besitter.

For Norsk PEN er også dette saken om utlevering til USA uvedkommen­de. Det samme gjelder den gjenopptat­te etterforsk­ningen fra svenske myndighete­r om påståtte seksuelle overgrep mot to kvinner. Norsk PEN mener ikke noe om en utlevering til Sverige i denne saken. Men også her bør mediene legge til grunn at Assange er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Stanghelle er enig i at Assange ikke bør utleveres til USA. Det er det viktigste. Han tegner et lite flatterend­e bilde av Assanges adferd. Men man trenger ikke like Assange eller støtte alt han har gjort, for å ha hovedfokus på det prinsipiel­le ved saken.

Man trenger ikke like Assange eller støtte alt han har g jort, for å ha hovedfokus på det prinsipiel­le ved saken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway