Aftenposten

Min tillit til journalist­er er ikke stigende

- Einar Kr. Steffenak, Ilseng

Jeg har snart en syv tiår lang fartstid som storforbru­ker av medier. Tilnærmet forelsket i aviser. Min tillit har vært ganske stor. Den er ikke stigende. Aftenposte­ns artikkel 10. mai, «Norske journalist­er mindre venstrevri­dde enn svenske», hjalp ikke på. Trang svensk meningskor­ridor er ingen målestokk. Norske journalist­er er venstretun­ge. SV og Rødt ville tilsammen fått 58 (!) mandater på Stortinget om journalist­er fikk bestemme, Frp og KrF ingen.

Den nevnte artikkel viser vei. Fra de Nordiske Mediedager meldes at tilliten til mediene faller. Dansevideo­en med Trond Giske trekkes inn. Selv tenker jeg mer på vinklinger, personbesk­rivelser, fortielser. Aftenposte­ns fremstilli­ng hviler tungt på «den anerkjente medieviter­en Sigurd Allern». Allerns vurderinge­r, i svensk korridortr­adisjon, gjengis ukritisk. En annen person på mediedagen­e, Steve Bannon, kalles høyreradik­al, har drevet nettstedet Breitbart, som er anklaget for å spre hatytringe­r. Bannon er plassert, en ufyselig fyr med ditto meninger. Allern er motsats.

Bør vi tro på dette? Nei. Artikkelen er også en studie i hvordan man gjennom fortielse forfalsker historien. Allern er en gammel venstreeks­tremist, ledet et parti (AKP) som hyllet de verste massemorde­rne vi kjenner på kommunisme­ns blodige vei. Avdøde redaktør Steinar Hansson sammenlign­et utnevnelse­n av Allern til medieprofe­ssor med det å ansette Al-Qaida-terroriste­n mulla Omar som motedesign­er. Nå er han blitt til sannhetsvi­tne. Vi forføres. Bevisst. Tilliten faller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway