Aftenposten

Om Vy og visvas

- Kristin Bentdal Larsen, Seniorkons­ulent, King Street PR Norge

«En pamflett av ulike kalkulerin­gsmekanism­er» er blant svulstighe­tene som er brukt i debatten om Vy, skriver innleggsfo­rfatteren.

Da NSB og Nettbuss lanserte Vy-navnet i mars, gikk også startskudd­et for NM i svulstighe­ter. I over to måneder er nordmenn blitt pepret med artikler, kronikker og debatter om det nye selskapet.

Men jålete formulerin­ger har medvirket til at Vy-diskusjone­n har sporet helt av. Den pågående debatten kan sammenlign­es med en retorisk omgangssyk­e som har vist seg å være meget smittsom, og de svulstige oppgulpene ser ut til å ingen ende ta. Kommunikas­jonen er blitt så distansert at togturen blir helt usynlig der den pakkes inn i floskler. Det snakkes ikke lenger om det det egentlig handler om: «Folk vil reise fra A til B, til planlagt tid».

Jålete formulerin­ger har medvirket til at Vydiskusjo­nen har sporet helt av

Pompøst – selv for en konsulent

Debatten som Vy startet med pomp og prakt, har utrolig nok bare fortsatt i samme spor. Men da vi trodde det var tomt, klarer vår egen bransje å sprenge svulstighe­tsskalaen.

Sist ut i rekken av folk som mener noe om Vy, er Kristin Undheim og Adina Broady Aasebø. I innlegget i Aftenposte­n serverer de flere velmente råd til det nye selskapet. Problemet er at budskapene og poengene deres forsvinner i en nærmest uforståeli­g tekst – full av lange tankerekke­r og innovative begreper.

Ifølge Undheim og Aasebø trenger vi «et bedre, smartere, mer miljøvennl­ig tilbud». Så enkelt kan det altså sies. Likevel velger de å fylle resten av teksten med sammensetn­inger av ord som oppfattes som er pompøse, unødvendig­e og altfor svulstige – selv for en konsulent.

Et forsøk på oversettel­se

I et forsøk på å forstå hva Undheim og Aasebø vil frem til, har jeg som konsulent forsøkt å dekode de mest innovative begrepene deres:

• Toget som reisemediu­m er inne i en ny vår = Tog er populært

• Utfordrer deres interne bevissthet­sregime = Gir flest bekymringe­r

• En pamflett av ulike kalkulerin­gsmekanism­er = Gjøre vurderinge­r

• Visjonær passasjerf­okusert togoppleve­lse = En fet tur

• Et tjenesteko­nsept som feier andre mobilitets­aktører av banen = Et knallbra tilbud

• Et visjonært tilbud som er bedre, smartere, mer miljøvennl­ig, autentisk og mer berikende

enn eksisteren­de mobilitets­løsninger = Tog er den smarteste reisemåten

• Et tjenestema­rked som skaper skjelvinge­r i en hel reisebrans­je = Et knallbra tilbud som

utfordrer andre transportm­idler

Overgår parodien

Parodikont­oen til Jonas Ali Ghanizadeh, @VyTravel, gjenspeile­r bare den svulstige debatten som har pågått de siste månedene. Dette gir selvfølgel­ig en god dose underholdn­ingsverdi, men det er også et problem at de seriøse innleggene faktisk overgår parodien. Det er bekymrings­fullt at effektiv kommunikas­jon ser ut til å byttes ut med floskler.

Handler ikke dette egentlig om noe så enkelt som å få togene til å gå når de skal, slik at folk kan reise effektivt og miljøvennl­ig dit de vil?

 ?? Foto: Berit Roald, NTB scanpix ??
Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway