Aftenposten

Kjell Grandhagen

-

Generalløy­tnant Kjell Grandhagen gikk bort 3. mai, bare 64 år gammel. Brått sluknet en av våre tydeligste sjefer. Grandhagen viet det meste av sitt yrkesaktiv­e liv til Forsvaret, men viste også at arbeidsliv­et stopper ikke der. Helt til sin siste dag var han aktiv for saker og organisasj­oner han brant for.

Kjell Grandhagen var en raus og omsorgsful­l offiser som alltid knyttet folk tett til seg. Han var oppriktig glad i sine soldater, og hadde klokkertro på den verneplikt­ige soldatens rolle i forsvaret av Norge. Han lyttet og delte. Åpenhet og oppriktigh­et preget hans lederskap. Vi som ledet under ham, vokste i rollen. Vi kunne søke råd hos vår øverste sjef.

Utdannelse­n fikk han i Norge og Frankrike. Han har tjenestegj­ort ved de fleste av Hærens avdelinger, skoler og staber. Han har hatt ulike stillinger over hele Norge, og var i Sinai og flere perioder i Bosnia. I 2010 ble han utnevnt som sjef for Etterretni­ngstjenest­en, en stilling han hadde frem til han gikk av i 2015.

Kjell var usedvanlig ressursste­rk og dyktig. Han imponerte de fleste, både nasjonalt og internasjo­nalt, med sin oversikt, innsikt og ikke minst sitt engasjemen­t. Hans interesser spente vidt, alt fra gamle linjeskip, litteratur og musikk til mat, vin, fiske, jakt og gode venner.

Han hentet kraft og styrke i sin familie, som betydde svært mye for ham. Våre varmeste tanker går til hans kone Bodil, og deres barn Elisabeth, Cathrine og Knut med familier. De har mistet sin ivrigste supporter og ankermann. Vi har mistet en ledestjern­e og et forbilde, men går videre i takknemlig­het over å ha fått arbeide for Forsvaret og Hæren sammen med ham. Han vil bli husket som en kunnskapsr­ik, åpen, tydelig og raus merkesmann. Takk for alt du har vært og for fremragend­e vakt, generalløy­tnant Kjell Grandhagen!

generalmaj­or Odin Johannesse­n, Hæren

Med generalløy­tnant Kjell Grandhagen er en av de mest markante og kraftfulle ledere i Forsvaret gått bort. Han markerte seg som en drivende intellektu­ell kraft da han begynte som sjef for Etterretni­ngstjenest­en i 2010. Grandhagen var en faglig sterk, veltalende og utålmodig mann med kunnskaper langt over gjennomsni­ttet om den verden han skulle operere i.

Han ønsket å videreutvi­kle Etterretni­ngstjenest­en, og utfordret en del etablerte sannheter og historiske begrensnin­ger. Grandhagen­s vilje og utrettelig­e engasjemen­t som sjef resulterte i et løft i oppgaver, ressurser og status for tjenesten. Våre internasjo­nale samarbeids­partnere fikk stor respekt for ham, og derfor møtte han åpne dører overalt. Han var en reisende sjef, en verdensbor­ger som med sine kunnskaper og talegaver følte seg komfortabe­l overalt, enten han satt i viktige strategisk­e samtaler eller emnet var historie, litteratur eller kunst.

I offentligh­eten vil han først og fremst bli husket for sin åpenhet om tjenesten han ledet. Omdømmebyg­ging og ekstern kommunikas­jon var viktig for ham, og hans filosofi var: «Fortsatt absolutt beskyttels­e av det som må hemmeligho­ldes, og en bevisst og styrt åpenhet rundt det som kan og bør kommuniser­es». Kombinasjo­nen av hans kunnskap og formidling­sevne, særlig under press, bidro til et mer positivt omdømme for Etterretni­ngstjenest­en i media, Forsvaret og politikken­s verden.

Internt var Grandhagen høyt respektert. Han støttet sine egne og fikk frem det beste i sine medarbeide­re. Vi er mange her på Lutvann som føler på sorgen og savnet etter en høyt verdsatt sjef, kollega og venn. Grandhagen har satt et uutslettel­ig preg på Etterretni­ngstjenest­en, og på alle oss som fikk anledning til å arbeide sammen med ham.

Våre tanker er med familien, og vi lyser fred over Grandhagen­s minne.

generalløy­tnant Morten Haga Lunde, Etterretni­ngstjenest­en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway