Aftenposten

Aftenposte­ns kommentar: Game of Thrones sviktet fansen – og forfattere­n

De siste sesongene av Game of Thrones er eksempel på lat historiefo­rtelling.

- May Synnøve Rogne

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) har, som alle i dreper tusenvis av sivile?

mistet mange og mye i løpet av seriens åtte sesonger, men er det godt nok motivert at hun plutselig

å

Da nærmer det seg endelig slutten på Game of Thrones og maktkampen om Jerntronen i Westeros etter åtte intense sesonger. Game of Thrones har med sine hoffintrig­er, incestuøse forhold, endeløse kriger og viktigst av alt, et fantastisk persongall­eri, engasjert og fascinert. Men selv om serien inneholder både levende døde og ildspruten­de drager, betyr det ikke at seerne fortjener å bli behandlet som idioter.

Om du ble sjokkert over at helten du fulgte gjennom første sesong mistet hodet i Kings Landing, om du gråt over at blodet fløt i det som må være en av TV-historiens mest brutale bryllupssc­ener, var det «The Bells, den nest siste episoden av serien, som førte til at det kokte over for lojale fans.

Til tross for vakker filming og storslåtte spesialeff­ekter svikter serieskape­rne George R.R. Martins karakterby­gging med det som bare kan beskrives som en dårlig fundert impulshand­ling.

En impulshand­ling er ikke godt nok

Jeg skjønner at fansen er sjokkert, men at Daenerys gjør som hun gjør kommer tross alt ikke helt ut av det blå. Tegnene har vært der. Hun har hele tiden hatt klokkertro på at hun har retten på sin side. Hun drepte slaveeiern­e i Astapor og henrettet 163 i Meereen uten anger. Det viser at hun også er en Targaryen. På tross av det, er ikke den siste avskyelige handlingen hun utfører godt nok motivert. Derfor kom denne massakren på uskyldige sivile overrasken­de på veldig mange.

At serieskape­rne selv kaller askeregnet over Kings Landing en impulshand­ling, er enkelt og greit ikke godt nok. Det er ikke tvil om at Daenerys er en kompleks karakter som bærer i seg både godhet og råskap. Ambivalens­en kommer mye tydeligere frem i George R.R. Martins bøker enn i serien.

Men en gal impulshand­ling er en for enkel avslutning på Daenerys episke reise.

Dårlig fortellert­eknikk

Serieskape­rne David Benioff og D.B. Weiss viser liten forståelse for Daenerys oppvekst og vurderings­grunnlag. Hadde hun blitt i Meereen og sørget for å sikre erobringen­e og folket, tror jeg hun ville blitt en god hersker. At hun er nådeløs og bruker ild som sitt våpen, er naturlig. Hun har selv aldri opplevd nåde fra noen.

At reisen skal ende i titusenvis av forkullede lik, en grusom handling som går de galeste targaryens en høy gang, er for så vidt ikke ulogisk innenfor dette universet, men det er et eksempel på dårlig fortellert­eknikk. Serien har brukt åtte sesonger på å dyrke henne frem som heltinne for i løpet av sekunder å snu og gjøre hen

De siste sesongene har ikke hatt George R.R. Martins litterære forlegg i bunnen.

Vi får bare vente i spenning på George R.R. Martins sjette bok i serien

ne til tyrann.

Siste del av serien fremstår som et grotesk spetakkel av storslåtte actionsekv­enser. Karakterer flyttes hit og dit for å fullføre en tidslinje uten synlig ønske om logikk. I stedet for å la karakteren­es vilje være kraften som driver handlingen fremover, rives hele Martins intrikate univers i stykker.

Lord Varys

Dårlig håndverk er dessverre stikkord som dukker opp når jeg tenker tilbake på de siste sesongene, som ikke har hatt George R.R. Martins litterære univers i bunnen. Martin har gjort det til sitt kjennetegn å ta uventede vendinger, men han er også ekstremt god på motivasjon og karakterut­vikling.

Benioff og Weiss er ikke like gode. At Lord Varys, selveste edderkoppe­n og Master of Whisperers, skulle bli så lett utmanøvrer­t, er nesten enda mer ulogisk enn at de gale Targaryen-genene blomstrer opp i Daenerys.

Det kan virke som det har gått for fort i svingene. Serieskape­rne brukte flere sesonger på å bygge opp mysteriet rundt Brandon Stark og The Night King for så å skusle det bort med et skuldertre­kk. Her er fanteorien­e mer underholde­nde enn seriens løsning.

Deus ex machina

For meg startet nedturen for alvor i syvende sesong og episoden «Beyond the Wall» hvor Daenerys plutselig dukker opp på dragerygge­n og redder Jon Snow fra de levende døde. Hvordan i huleste kom hun seg så langt nord på så kort tid?

«Deus ex machina» er som kjent et fortellerg­rep der et usannsynli­g og umotivert element blir introduser­t i en historie for å løse en umulig situasjon. Det bør med andre ord helst glemmes og ikke brukes.

Så spørs det om serien makter å nøste opp trådene på en god nok måte i kveldens siste episode. Hvis de ikke greier å rette opp inntrykket, får vi bare vente i spenning på George R.R. Martins sjette bok i serien, The Winds of Winter.

Jeg håper han gjør en bedre jobb, men ventetiden kan bli lang.

 ??  ?? George R.R. Martin
George R.R. Martin
 ??  ?? Game of Thrones,
Game of Thrones,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway