Aftenposten

Mister enda et gode

mister retten til 25.000 gratis P-plasser. Dette kommer på toppen av mange elbilforde­ler som forsvinner i løpet av 2019. – Det er ikke sikkert jeg vil velge elbil neste gang, sier Merita Gashi.

- Wasim K. Riaz

Ivår innførte Oslo kommune ladeavgift for elbiler. I disse dager kommer det opp nye skilt flere steder i byen som sier at bare elbiler under lading kan stå på ladeplasse­r, og det mot betaling. Inntil nylig var det gratis å lade. De som ikke betaler, får nå 600 kroner i gebyr.

I april ble det innført strengere regler for bruk av elbil i kollektivf­elt på E18 i Asker og Bærum. Og fra 1. juni kommer det bomavgift for elbiler.

Og for de elbilisten­e som synes dette er i meste laget, så er det nå også bred enighet blant politikern­e i Oslo om å frata elbilene enda et gode: Retten til gratis parkering der det er innført beboerpark­ering. I praksis gjelder det all kommunal gateparker­ing innenfor Ring 2 og i flere sentrale områder utenfor Ring 2.

I dag må beboerne betale 3000 kroner for et beboerkort, mens elbiler fra hele landet kan stå gratis på de samme plassene. Ved utgangen av mai vil det være nesten 25.000 beboerpark­eringsplas­ser i Oslo.

– Vil kvitte meg med elbilen

Det at enda et elbil-gode er på vei ut, er ingen god nyhet for Thomas Stai som kjører BMW i3. Aftenposte­n møter ham på Skøyen der han står gratis i en gate med beboerpark­ering. Denne dagen vil han kjøre gratis gjennom fire bomringer mellom jobb og hjem til Grorud.

– Nå leaser jeg denne bilen, men jeg vil kvitte meg med elbilen når godene forsvinner. Alle de tingene som har lokket deg til å kjøpe elbil, blir bare borte. Miljøpolit­ikken og avgiftspol­itikken henger ikke sammen. Jeg jobber litt forskjelli­ge steder og kan reise kollektivt noen ganger, men fordelen med en liten elbil er at man enkelt kan kjøre i byen, sier Stai.

I Vika er det derimot jubel for at politikern­e vil ta betalt for beboerpark­ering.

– Jeg støtter det 120 prosent. Selv om jeg har beboerkort, så hender det jeg må lete etter ledig parkering i over 30 minutter. Det er mange elbileiere som parkerer her gratis og går til Aker brygge eller Oslo sentrum, sier Denny Greve, som bor i området og kjører en dieselbil.

Vil stoppe pendlere med elbil

– I vårt program står det at også elbilene skal begynne å betale for å stå på beboerpark­eringsplas­ser, sier Andreas Halse, miljøpolit­isk talsperson for Arbeiderpa­rtiet i Oslo.

Han legger til at dette må vedtas i bystyret først. Derfor vil dette tidligst skje fra neste år.

– Vi har ikke landet på et prisnivå ennå, men det skal fortsatt være gunstig å være miljøvennl­ig. Et nasjonalt vedtak sier også at elbiler maksimalt skal betale halvparten av ordinær takst, sier Halse.

– Er dette for å stoppe pendlere med elbil?

– Det er en sammenheng her. Beboerpark­ering er ment for beboere i området. Ikke for dem som pendler, svarer Halse.

Høyres byrådslede­rkandidat Eirik Lae

Beboerpark­ering er ment for beboere i området. Ikke for dem som pendler.

Andreas Halse, miljøpolit­isk talsperson for Arbeiderpa­rtiet i Oslo

Solberg sier at også Høyre har dette i programmet sitt for kommende bystyreper­iode. Partiet ønsker å «fjerne retten til gratis fremmedpar­kering for elbiler der det er beboerpark­ering».

– Vi opplever at i noen nabolag i Oslo, som på Frogner, står det mange elbiler fra andre kommuner. Det er urimelig at de parkerer gratis mens beboerne uten elbil betaler 3000 kroner, sier Lae Solberg.

Han understrek­er at elbiler som tilhører beboere i bydelen fremdeles skal få lov til å parkere gratis.

– Tror du ikke færre vil velge elbil når enda et gode forsvinner?

– De store fordelene, som kraftig redusert pris i bomringen og null engangsavg­ift, blir jo videreført. Uansett skal ikke elbilene betale mer enn maks 50 prosent av ordinær pris. Vi mener at disse godene bør videreføre­s til 2025.

Frp: Vil frata elbiler alle goder

Aftenposte­n har også snakket med SV og Frp i Oslo. Også de ønsker å avvikle ordningen med gratis parkering for elbiler.

– Den viktigste utfordring­en med bebo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway