Aftenposten

På denne dag

-

1875: Meterkonve­nsjonen ble undertegne­t i Paris. Avtalen ble inngått for å sikre samling om metersyste­met, og dermed internasjo­nal enighet ved målinger. Kjernen i systemet var enheten meter. Ifølge utregninge­ne til det franske vitenskaps­akademiet skulle én meter utgjøre en timilliond­el av avstanden fra Nordpolen til ekvator gjennom Paris. Norge var ikke bare blant de 17 første nasjonene som signerte avtalen, men også det første landet til å ratifisere den, etter det som skal ha vært et av historiens raskeste stortingsv­edtak. Stortinget­s ekspressbe­handling av saken var fremfor alt en markering av Norges selvstendi­ghet overfor Sverige, som hadde tatt mål av seg til å represente­re begge landene i Meterkonve­nsjonen.

Dagens internasjo­nale system for måleenhete­r (SI-systemet) ble vedtatt i 1960.

1882: Sigrid Undset ble født i Kalundborg i Danmark. I 1928 ble hun den tredje norske forfattere­n til å motta Nobelprise­n i litteratur. I sin begrunnels­e fremhevet Nobelkomit­een hennes «mektige beskrivels­er av livet i Norden i middelalde­ren». 23 år tidligere hadde Undset fått et av de mest legendaris­ke avslagene i norsk litteratur­historie, da Gyldendal-direktør Peter Nansen angivelig refuserte hennes første middelalde­rroman med ordene: «Forsøk Dem ikke mer på historiske romaner. Det kan De ikke.» Ifølge Wikipedia kan imidlertid forleggere­ns krasse avslag ha vært en anekdote som Undset selv hadde laget. Nansen hadde i virkelighe­ten sendt Undset et oppmuntren­de brev, der han roste hennes talent, men ga uttrykk for at han gjerne skulle se det anvendt på «et moderne emne».

1899: Den første fartsboten i amerikansk historie ble skrevet ut til drosjesjåf­øren

Jacob German for å ha kjørt i en hastighet av 12 miles (snaut 20 km/t) ned Lexington Avenue i New York. Politikons­tabelen som vinket German til side hadde tatt ham igjen på sykkel, etter sigende uten anstrengel­ser. Den første fartsboten i verden ble skrevet ut av britisk politi i januar 1896. Synderen var en viss Walter Arnold, som ble bøtelagt for sin villmannsk­jøring i 8 miles (13 km/t) gjennom en 2 miles-sone i Kent. Tidenes første lovreguler­te fartsgrens­er ble innført av det britiske parlamente­t i 1861. I Norge var høyeste tillatte hastighet 90 km/t inntil

2000, da den øvre fartsgrens­en for motorvei ble hevet til 100 km/t. De første 110 km/tsonene kom i juni 2014.

 ?? Foto: AP / NTB Scanpix ?? Sigrid Undset og sønnen Hans (1919-1978) ombord på båten som tok dem til San Fransisco etter krigsutbru­ddet i 1940.
Foto: AP / NTB Scanpix Sigrid Undset og sønnen Hans (1919-1978) ombord på båten som tok dem til San Fransisco etter krigsutbru­ddet i 1940.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway