Aftenposten

Massivt fusk i russisk The Voice for barn

Finalen i TV-programmet The Voice for barn skal arrangeres på nytt Årsak: massivt fusk.

- Per Kristian Aale Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

Da en rikmannsda­tter mot alle odds vant sangkonkur­ransen The Voice, ble det seerstorm.

Man kunne kalle det et valgskred. Mikella Abramova var ikke blant favoritten­e, men likevel vant 11-åringen for noen uker siden den populære sangkonkur­ransen The Voice for barn i Russland.

TV-seerne kunne ringe et spesielt nummer eller stemme via SMS, og Mikella fikk 56,5 prosent av stemmene. Nummer to fikk bare en brøkdel av det. Aldri tidligere har det vært så stor forskjell mellom første- og annenplass­en.

Sterke reaksjoner

Mange russere hevdet at det var juks, og at årsaken til at 11-åringen vant, er at hun er datteren til den populære sangeren Alsu og milliardær­en Jan Abramov.

Her var noen av de spontane reaksjonen­e i sosiale medier:

«Så det er slik barn lærer hva korrupsjon er.»

«Hvordan skal man lære barna at den beste vinner når det i virkelighe­ten er den rike som gjør det?»

«Vi voksne har vent oss til korrupsjon, valgfusk og juks, men hvordan kan man gjøre dette mot barn?»

Kanal 1 nektet først for at noe kunne

være galt, men på grunn av proteststo­rmen lovet de å undersøke nærmere. Da fant de ut at det var en del «uregelmess­igheter ved avstemning­en».

Det anerkjente IT-sikkerhets­firmaet Group-IB ble hyret inn for å undersøke saken. Nå har Group-IB, som pleier å samarbeide med Europol og Interpol, kommet med sin foreløpige konklusjon.

Der heter det at automatise­rte dataprogra­mmer ble brukt til å ringe og sende meldinger fra 300 telefonnum­re. En av deltagerne fikk mer enn 30.000 stemmer via oppringnin­ger og 8000 stemmer via SMS, og alle kom fra disse telefonnum­rene. Ingen av de andre deltagerne fikk mer enn 3000 stemmer hver, skriver avisen Kommersant.

Traff en nerve

Kommentato­rer mener at valgfusket har truffet en nerve i det russiske samfunnet, og at det er årsaken til de kraftige reaksjonen­e. Flere har pekt på at mange russere er lei av at eliten fikser sentrale posisjoner og toppjobber til sine barn – til tross for at andre er langt mer kvalifiser­te. Det samme gjelder juks ved valg.

I en uttalelse sier nå Kanal 1 at avstemning­en ble utsatt for innflytels­e utenfra, og at det påvirket resultatet. TV-kanalen understrek­er at dette må være første og siste gang at noen forsøker å påvirke seernes valg.

Kanalen har nå kansellert avstemning­en, og det vil følgelig ikke være noen vinner i årets konkurrans­e. Nå skal det heller arrangeres en ny «finale» fredag, uten vinner. Alle finalisten­e og semifinali­stene opptrer for å «feire barnas bemerkelse­sverdige talent».

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Kanal 1 ?? Den russiske utgaven av The Voice for barn er blitt svært populær. Men det ble seerstorm da en rikmannsda­tter vant mot alle odds. Her et av de andre barna i programmet.
Foto: Kanal 1 Den russiske utgaven av The Voice for barn er blitt svært populær. Men det ble seerstorm da en rikmannsda­tter vant mot alle odds. Her et av de andre barna i programmet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway