Aftenposten

– Det er mye hverdagsra­sisme i Norge

I en ny bok tar «tredjekult­ursbarna» ordet og beskriver oppveksten mellom to og tre kulturer.

- Heidi Borud og Stein J. Bjørge (foto)

Designer Fatimah Mahdi (26) skriver om en krevende oppvekst i Oslo. I boken Third Culture Kids deler 29 bidragsyte­re sine historier.

Mobbing, rasisme og utenforska­p diskuteres i den nye boken Third Culture Kids. Jakten på egen identitet er et gjennomgåe­nde tema for de norske ungdommene som er oppvokst med røtter i to eller tre kulturer.

Det er en slags kollektiv selvbiogra­fi om det moderne Norge som nå foreligger. De 29 bidragsyte­rne deler sine historier om krevende oppvekst, og jakten på egen identitet. Her er både politiske og personlige historier.

– Mye hverdagsra­sisme i Norge

Designeren Fatimah Mahdi (26) skriver om en krevende oppvekst i Oslo. Hun sier det er mye hverdagsra­sisme i Norge.

Hun er blitt spyttet på fordi hun bruker slør. Hun er blitt dyttet bort. Men det verste er alle de ubehagelig­e blikkene som sier «du hører ikke hjemme her». Også er det flyplassen­e og passkontro­llene.

– Det er kanskje det aller verste. Alt skal gå så fort. Jeg blir tafset på gjennom sikkerhets­kontrollen, og jeg er blitt dratt av hodeplagge­t fordi sikkerhets­folkene tror det er noe i hodeplagge­t mitt. Det er rasisme. Jeg blir helt stum, sier hun.

Hun beskriver oppveksten som en kontinuerl­ig identitets­krise, og hun har fått god hjelp av psykolog.

– Jeg blir ikke godkjent i det norske samfunnet som nordmann. Jeg blir ikke godkjent som arabisk nok. Jeg er ikke nok av noe, sier Mahdi, som kom til Norge fra Irak som 8-åring.

Hun mener det sitter langt inne for nordmenn å innrømme rasisme.

– Det er vel ikke noen som tør å innrømme for seg selv at de er rasister. Men hvor kommer alt hatet fra, spør hun.

Kvinner i hijab gjør mye forskjelli­g

Mahdi er nå i ferd med av avslutte mastergrad­en i interiørar­kitektur og møbeldesig­n ved Kunsthøysk­olen i Oslo (KHiO). Hun jobber ved et arkitektko­ntor og er designer i eget firma.

Hun vil gjerne vise at kvinner i hijab gjør mye forskjelli­g. For fire år siden begynte hun med boksing, og hun har alltid trent mye.

– Jeg har følt meg veldig mye alene, men boksingen gir meg styrke – både mentalt og fysisk.

Identitets­problemati­kk går som en rød tråd gjennom boken. Mahdi er opptatt av å ernære både den arabiske identitete­n og den skandinavi­ske identitete­n.

– Når jeg spiser et arabisk måltid, vekkes den arabiske identitete­n til live, men jeg har den jo alltid med meg, sier hun.

Alt hadde vært så mye lettere hvis jeg var hvit. Tilnærmet hvit, i hvert fall

Motsvar til økende aggressiv retorikk

Initiativt­ager og redaktør for antologien er tekstforfa­tteren og journalist­en Aon Raza Naqvi fra Larvik – bosatt i Oslo. I forordet skriver han at han ville lage et motsvar til en økende aggressiv retorikk og et negativt, ensidig og generalise­rende bilde av det flerkultur­elle. Han ser det som en økende tendens i den vestlige verden.

De fleste skribenten­e er mellom 20 og 30 år og mange jobber innenfor kunst- og kulturfelt­et. Det er kreative stemmer med mye på hjertet.

– Vi vil bidra til et mer balansert bilde av det flerkultur­elle Norge. Vi har laget en bok med rollemodel­ler som jeg selv savnet å lese om da jeg vokste opp, så jeg håper at unge mennesker leser denne, sier Naqvi.

Han er opptatt av å bryte med den negative retorikken. Og til unge som står midt i tenåringsk­risene, sier han: – Snakk med hverandre, del historiene.

I likhet med flere av bidragsyte­rne, forteller også Naqvi om å bli revet mellom ulike kulturer : «Det var vanskelig å være «gangster» fra New York, en norsk gutt fra Larvik og muslim fra Pakistan samtidig.»

Da han begynte på ungdomssko­len, føl

Kamzy Gunaratnam, varaordfør­er i Oslo og bidragsyte­r i Third Culture Kids

te han seg annerledes av mange grunner. Han var den eneste pakistaner­en på skolen, eneste rapperen på, eneste sjiamuslim­en og den eneste som evnet å svare dem som kritiserte islam og innvandrer­e, forteller han.

«Lettere hvis jeg var hvit»

Kamzy Gunaratnam (30), stolt groruddøl og Oslo-jente, kom fra Sri Lanka som liten. Hun er i dag varaordfør­er i Oslo og represente­rer Arbeiderpa­rtiet. Hun har sittet i Oslo bystyre siden hun var 19 år og begynte å engasjere seg politisk da hun gikk på Oslo Handelgym. Hun var aktiv i AUF og overlevde massakrene på Utøya i 2011.

I boken forteller hun om mobbing og snøballkas­ting på skoleveien og en vanskelig oppvekstti­d, men at mye endret seg da hun engasjerte seg politisk.

Men drømmen om å være hvit hadde hun lenge: «At alt hadde vært så mye lettere hvis jeg var hvit. Tilnærmet hvit, i hvert fall. Alt hadde vært bedre hvis jeg bare var etnisk norsk, om jeg bare tilhøre den kulturen. Da hadde jeg ikke hatt noen problemer, ikke sant?»

Stadig fikk hun spørsmål om hvem hun var og hvor hun kom fra. «Mente de Linderud? Rødtvet? Eller Veitvet? Hvorfor i huleste var riktig svar Sri Lanka?»

Suksessfor­fatteren Zeshan Shakar skriver om noe av det samme. Ofte får han spørsmål om hvor han kommer fra. I hans tilfelle er det Aker sykehus, for der er han født.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Designeren Fatimah Mahdi (26 år) skriver om en krevende oppvekst i Oslo.
Foto: Stein J. Bjørge Designeren Fatimah Mahdi (26 år) skriver om en krevende oppvekst i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway