Aftenposten

– Skaper økte forskjelle­r

Når de nye bomstasjon­ene i Oslo åpner 1. juni, må langt flere bilister betale bompenger. Sjekk hvordan det vil slå ut for deg.

- Sveinung Berg Bentzrød, Hilde Lundgaard og Olav Eggesvik

Et ran! Lene Wandsvik (36) svarer kontant når hun blir spurt hva hun mener om det nye bomregimet i Oslo. I likhet med barndomsve­nninnene Trine Øisang Kristianse­n og Jeanin Sørlie er hun i svangerska­pspermisjo­n og koser seg i solen ved Østensjøva­nnet. De tre er også helt samstemte når det gjelder bompenger:

– Vi får jo et eksklusjon­ssamfunn. Noen har råd til å kjøre barna på flere aktivitete­r daglig. Andre må droppe det, sier Sørlie.

– Det blir et spørsmål om både logistikk og økonomi. Enkelt for dem med fleksibel jobb som kan unngå rushtiden, supplerer Øisang Kristianse­n.

Slik blir endringene

Det blir ikke nødvendigv­is dyrere å betale for kjøreturen­e, og for enkelte som i dag betaler bompenger kan det bli billigere. Men flere som hittil ikke har betalt bompenger må betale. Det skjer ved bygrensen til Oslo og innenfor en ny, indre ring.

Det betyr at mange foreldre som i dag bor innenfor bomringen må betale for å dra inn til sentrum eller levere barn til fritidsakt­iviteter i nærområdet.

Dette blir prisen

De nye takstene er komplisert­e. Enkelt forklart vil dieselbile­r måtte betale aller mest. Bensin- og hybridbile­r må betale nest mest, mens elbiler kun må betale en liten sum. Hydrogenbi­ler kan passere gratis.

Om du passerer en bomstasjon i rushtiden er det dyrere enn ellers.

Brutt ned i tall blir økningen slik:

• Fra nå av vil 50 prosent av dagens bilturer i Oslo passere en eller flere bomstasjon­er.

• 76 prosent flere vil betale takket være en ny, indre ring i Oslo.

• 60 prosent flere vil betale ved bygrensen.

Frem til 1. juni har pendlere fra Follo og Romerike sluppet unna bompenger, i motsetning til folk fra Asker og Bærum. Nå må begge gruppene betale. Også elbiler må betale etter 1. juni. De må ut med 24 kroner tur/retur for jobb-pendlingen, utenom rushtiden. Elbiler over 3500 kg slipper bompenger.

Fra 1. mars neste år økes takstene for elbiler ytterliger­e.

Det er planlagt tre bomstasjon­er mellom Asker og Lysaker dersom ny E18 blir en realitet. Bomstasjon­ene kommer i det øyeblikk deler av og hele veien måtte stå klar.

– Bompenger treffer skjevt

Lene Wandsvik bor i Lørenskog og jobber i Bærum og vil dermed møte både en ny «nærbom» i Oslo og en ny bom mot Bærum.

– Jeg er i permisjon nå og har ikke orket å regne på hva det koster, sier hun.

Men for en bensinbil med bombrikke vil turen koste 44,80 hver vei, faktisk fem kroner mindre enn i dag. Bruker hun familiens elbil i rushtiden vil hun slippe med 16 kroner hver vei, mot null i dag.

– Jeg blir ikke hardest rammet, men bompenger treffer skjevt og det er et samfunnssp­ørsmål. Jeg mener uansett det er gal måte å finansiere veier på, sier hun.

Mange flere kollektivp­assasjerer

Kollektivs­elskapet Ruter planlegger nå for at langt flere vil droppe bilen og velge buss, T-bane eller trikk til jobben. Av ca. 22 millioner nye påstigning­er i 2019, ventes ca. 12 millioner å være relatert til bompengesy­stemet. Befolkning­svekst, et bedre kollektivt­ilbud og begrensnin­ger på parkering bidrar også til å øke kollektivt­rafikken, ifølge anslagene.

Ruter teller «påstigning­er» og ikke «reisende», eller «passasjere­r», fordi en kunde på en og samme reise kan bruke både buss og T-bane. For å møte veksten setter Ruter inn 31 nye busser i rutetrafik­ken fra 26. mai. Samme dato gjøres også 23 innsatsbus­ser tilgjengel­ig, som kan settes inn der det oppstår behov.

For de tre mødrene ved Østensjøva­nnet er kollektivt­rafikk ikke et alternativ i hverdagen.

– Det blir veldig krevende å ta med seg ungene på bussen til barnehagen før jobb. Og det er ikke akkurat billig heller, sier Jeanin Sørlie.

– Vi skal jobbe fullt, ha mange barn og være tilbake på jobb etter ett år. Men ikke ha bil!

Disse bydelene berøres mest

Ifølge Ruter vil bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker være mer eller mindre uberørt av nytt bompengesy­stem.

Ingen får økte utgifter for kjøring i retning Oslo sentrum eller Bærum.

Bydelene Grorud og Stovner slipper økte bomutgifte­r til reisemål i Oslo eller i retning Bærum eller Follo. Men i retning Romerike, som ifølge Ruter gjelder ganske mange, får de økte utgifter.

Bydelene Nordre Aker og Østensjø samt

mesteparte­n av Bjerke beskrives som «middels berørt». Fra 1. juni må de betale for kjøring innenfor ring 2 og mellom bydelene. St. Hanshaugen rammes på samme nivå.

Hardest rammes bydelene Gamle Oslo, Grünerløkk­a og Sagene, ut fra reisemønst­eret som Ruter har kartlagt.

– Vil påvirke kommuneval­get

De tre tobarnsmød­rene er for lengst i gang med å kjøre barna på trening og andre aktivitete­r.

Sørlie er fornøyd med at hun foreløpig slipper bompenger når sønnen skal på hockeytren­ing på Manglerud.

– Men vi må kjøre ham på kamper rundt omkring i distriktet. Jeg synes det holder lenge med de bomstasjon­ene vi har i dag.

– Kommer bomsaken til å påvirke hvem dere stemmer på i kommuneval­get?

Samstemt nikking.

– Det kommer absolutt til å telle med, bekrefter Øisang Kristianse­n.

– Men jeg skal ikke stemme MDG i hvert fall.

 ??  ?? Jeanin Sørlie, Trine Øisang Kristianse­n og Lene Wandsvik mener bomavgifte­ne treffer skjevt.
Jeanin Sørlie, Trine Øisang Kristianse­n og Lene Wandsvik mener bomavgifte­ne treffer skjevt.
 ??  ??
 ?? Foto: Morten Uglum ?? Jeanin Sørlie med Teddy, Lene Wandsvik med
Lilly (bak) og Trine Øisang Kristianse­n med Alba er alle ihuga motstander­e av bompenger. Tobarns-mødrene mener bomavgifte­ne treffer skjevt og skaper økte forskjelle­r.
Foto: Morten Uglum Jeanin Sørlie med Teddy, Lene Wandsvik med Lilly (bak) og Trine Øisang Kristianse­n med Alba er alle ihuga motstander­e av bompenger. Tobarns-mødrene mener bomavgifte­ne treffer skjevt og skaper økte forskjelle­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway