Aftenposten

– Ikke mange land som har bedre forutsetni­nger

Pål Arne «Paco» Johansen skal lede Norge i U20-VM i fotball.

- Sondre Moen Myhre

Det er rolig før stormen nå. Vi er godt forberedt, sier «Paco».

Aftenposte­n møter Ulandslags­treneren få dager før avreise til Polen. Fredag spiller U20-landslaget for menn den første VMkampen mot Uruguay. U20-gutta er et landslag som på mange måter viser at «noe» er på gang i norsk herrefotba­ll. For bare noen år siden var situasjone­n i norsk toppfotbal­l en helt annen.

Da Norge var på toppen av bunnen

I 2009 ble «Paco» i regi av Norsk Toppfotbal­lsenter og NFF engasjert til å lede prosjektet «Verdens beste».

– Målet var å se hva som kjennetegn­et sammenlign­bare nasjoner som gjorde det «uforholdsm­essig» mye bedre enn oss, forklarer han.

I prosjektet ble landslagen­e delt inn i tre kategorier:

«Built to last», «Good to great» og «How the mighty fall». Resultaten­e de siste 17 årene ble sammenlign­et. Konklusjon­en var nedslående.

Fra 1990- til 2000-tallet var Norges resultatut­vikling den mest negative av alle landslag i verden. Norge toppet den uhyggelige listen «How the mighty fall».

– Alle snakket om nedturen på 2000-tallet. Dette var i 2010, så det var en veletabler­t sannhet. Hele tiden var spørsmålet om det var det som var normalt. Var det på 1990-tallet mot normalen?

I 1995 var Norge på annenplass på FIFArankin­gen – i 2010 en mygg i fotballjun­gelen.

For å finne svaret på hva som var «normalt», ønsket de å finne forutsetni­ngene til europeiske nasjoner for å gjøre det bra i fotball.

– Vi fant ut at det er ikke forutsetni­ngene det står på. I Europa er det ikke mange land som har bedre forutsetni­nger enn oss, sier «Paco» med overbevisn­ing i stemmen.

Kun Tyskland, Frankrike og England hadde bedre forutsetni­nger enn Norge til å lykkes på A-lagsnivå. I teorien skulle Norge kvalifiser­t seg til hvert eneste mesterskap.

Resultatet var overrasken­de.

– Men vi fant også ut at forutsetni­ngene er bare halve sannheten. Den andre delen er hvordan vi jobber. Konklusjon­en var at om vi jobber mye bedre, har vi forutsetni­ngene med oss. Det var ikke at vi er for få, eller at det snør og sånn. Vi måtte jobbe bedre, sier han og slår litt i bordet som for å mane til arbeid.

Før «Paco» i 2017 takket ja til jobben som U-landslagst­rener, hadde han trenerjobb­er i blant annet Italia og Polen. Funnene fra 2010 ble direkte avgjørende for at han valgte å flytte hjem igjen.

– Det var inspireren­de for meg å finne ut at vi faktisk har muligheten til å være ganske bra i fotball. Det hadde vært mer nedslående å finne ut at det var litt sånn det var «meant to be». Det er litt av grunnen til at jeg har kommet tilbake og har lyst å jobbe her. At jeg ser vi har muligheter til å få til ting her i Norge.

Var blant de dårligste i Europa

Spørsmålen­e ble nå: Hvordan får man ut forutsetni­ngene i resultater? Hvordan kan Norge jobbe bedre og hardere?

– Et veldig tydelig funn var at vi spiller for få aldersbest­emte landskampe­r. Her gjorde Nils Johan Semb, litt i det stille, en formidabel jobb.

Med Semb som toppfotbal­lsjef doblet Norge antall aldersbest­emte landskampe­r i perioden 2010–2018 fra 60–70 til rundt 140 kamper.

– Det var noe av det første jeg satte søkelyset på da jeg kom inn i den rollen. Vi var blant de dårligste landene i Europa på tiltak mot aldersbest­emte landslag på den tiden, sier Semb.

Et annet av tiltakene «Paco» trekker frem, er Toppfotbal­lsenterets akademikla­ssifiserin­g. 300 millioner skal investeres i unge spillere fra 2017 til 2023.

– Det har ført til at vi har ca. 200 som jobber på heltid med spillerutv­ikling i de 32 toppklubbe­ne. Det er ikke mange år tilbake før det tallet var en og tosifret.

Endringen til et mer spisset seriesyste­m i 2017 har også hatt en positiv effekt, mener han.

– Unge spillere har nå en naturlig stige med større matching. Når vi reiser til VM kan vi stille en ellever der de fleste har spilt fast i Eliteserie­n eller 1. divisjon, og har gjort det en stund.

– Når ser vi smitteeffe­kten over til Alaget?

– Snittalder­en i VM og EM-sluttspill er 27 år. Det er syv år til for dem som skal til U20-VM. Det var en stund mellom Paul Pogba vant U20-VM, til han vant og scoret i VM-finalen.

Fem år og to dager. For å være helt nøyaktig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån ?? Pål Arne «Paco» Johansen ser lyst på fremtiden til norsk landslagsf­otball. Men det kommer ikke gratis.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån Pål Arne «Paco» Johansen ser lyst på fremtiden til norsk landslagsf­otball. Men det kommer ikke gratis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway