Aftenposten

Laks til Kina er flaks for Norge

-

Tre svært gode nyheter forsvant nesten i T-skjortestø­yen rundt Kinas norgesbesø­k den siste uken.

1. Fiskerimin­ister Harald T. Nesvik og Kinas toll- og veterinærm­inister Ni Yuefeng signerte mandag en ny lakseavtal­e som legger til rette for forutsigba­r markedsadg­ang til Kina for de neste årene.

Det er viktig for norsk økonomi.

Kina, med sin hurtig voksende, laksespise­nde middelklas­se er det desidert største vekstmarke­det for norsk lakseekspo­rt i Asia og bare sammenlign­bart med USA i verdenssam­menheng. Ved utgangen av mai er det så langt i år eksportert sjømat til Kina for rundt 1,6 milliarder kroner, en oppgang på 34 prosent fra samme periode i fjor. Med denne ukens avtale vokser forventnin­gene ytterliger­e, noe som vil kunne innebære nye arbeidspla­sser og økt verdiskapi­ng langs kysten.

Som danskene sier: Den som vil fange store fisker, må ha store kroker.

2. Kina dropper utestengel­sen av store lakseprodu­senter. Selv om lakseekspo­rten til Kina har økt de siste årene, har ikke alle fått gleden av å delta på festen. I 2015 nektet Kina å ta imot laks fra Troms, Nordland og SørTrøndel­ag på grunn av funn av laksesykdo­mmen ILA. I fjor droppet Kina sanksjonen­e mot disse regionene, men oppretthol­dt utestengel­sen av slakterier hos Lerøy, Nordlaks og Salmar. Denne uken bestemte Kina seg for å ønske disse produsente­ne velkommen tilbake til varmen. Det har naturligvi­s betydning for disse bedriftene, men også underlever­andørene deres og samfunnene de opererer i.

3. Markedet forlanger bærekraft. At laksenærin­gen har potensial til å vokse, er åpenbart. Årets tall viser det, og ambisjonen­e er kolossale. Rapporten «Verdiskapi­ng basert på produktive hav 2050», som ble publisert i 2012, legger opp til en femdobling i løpet av de neste 30 årene.

Men veksten har sin pris.

Høy fiskedødel­ighet i merdene, stort klimaavtry­kk fra fôrproduks­jon, transportu­tslipp, miljøprobl­emer i fjordene, lakselus og rømming er alle alvorlige problemer norsk oppdrettsn­æring sliter med. Det hersker bred politisk enighet om at veksten må være bærekrafti­g. Derfor er kysten delt inn i 13 ulike regioner. Er oppdrettsn­æringens miljøpåvir­kning akseptabel i regionen, får den grønt lys for vekst. Er den ikke, skifter lyset til rødt.

Det er imidlertid ikke bare norske myndighete­r som er opptatt av bærekraft. Det er også Kina og andre kunder som vil ha norsk laks (i alle fall frem til fisken flys ut fra Gardermoen). Det betyr at oppdrettsn­æringen må satse enda tyngre på bærekraft for å få mulighet til å vokse og sørge for at de store kundene ikke glipper.

Som danskene sier: Den som vil fange store fisker, må ha store kroker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway