Aftenposten

Man trenger ikke makt for å endre et land

Med en øl i hånden, høye latterbrøl og kvass retorikk har Nigel Farage forandret Storbritan­nia. Nå er han tilbake med et brak.

- Øystein Kløvstad Langberg, kommentato­r

Farage er blant de viktigste politikern­e Storbritan­nia har hatt de siste tiårene

Tidligere var målet å skape «et jordskjelv i britisk politikk». Men det er ikke lenger godt nok. – Denne gangen kjemper vi for en demokratis­k revolusjon, sa Nigel Farage (55) da han lanserte Brexitpart­iet i midten av april.

Det som har skjedd siden, har tatt de fleste på sengen. På drøyt en måned har partiet, som ikke har noe program, gått fra 0 til 33 prosent på målingene til EU-valget. Samtidig er oppslutnin­gen om det konservati­ve regjerings­partiet i fritt fall. Det er ikke usannsynli­g at de ender opp som fjerde eller femte største parti i Storbritan­nia ved morgendage­ns valg. Det vil være et valgsjokk av de sjeldne.

En mann av folket?

Med finkjemmet hår, formelt antrekk og dyr privatskol­eutdanning fremstår ikke Farage som den naturlige lederen for et folkeopprø­r. Før han ble politiker jobbet Farage i mange år som råvare-trader i Londons finansdist­rikt. Han har en overdådig livsstil, som ifølge britiske medier delvis finansiere­s av forsikring­smagnaten Arron Banks.

Alt dette til tross har Farage klart å fremstille seg som det glemte Storbritan­nias fremste forsvarer. Med sin joviale fremtoning, høye latterbrøl og kjappe replikker gjorde han høyrepopul­istiske UKIP valgbart. Oppslutnin­gen falt imidlertid kraftig etter at Farage gikk av som leder i 2016. De siste årene har UKIP dessuten flyttet seg enda lenger mot høyre, noe som bidro til at Farage i desember meldte seg ut.

Som populister flest har Farage vært involvert i en drøss med kontrovers­er, men det meste har prellet av. Brexitpart­iets rakettveks­t viser også at han er en dyktig politisk operatør. Partiet holder store folkemøter og har rekruttert et bredt spekter av kandidater. De vinner i sosiale medier og vinner kampen om journalist­enes oppmerksom­het.

Langt fra regjering

I nærheten av regjerings­kontorene har Farage imidlertid aldri vært. Han har ikke engang klart å sikre seg en plass i det britiske parlamente­t, syv forsøk til tross. I stedet har han måttet ta til takke med et sete i EU-parlamente­t i Brussel.

Men politikere trenger ikke å være i maktposisj­on for å endre et land. Det er Farage kroneksemp­elet på. Financial Times siterer en konservati­v partitopp på at Farage er den «mest innflytels­esrike britiske politikere­n siden Tony Blair – kanskje til og med siden Margaret Thatcher».

Det kan alltids diskuteres, men det vil ikke være en overdrivel­se å si at Farage er blant de viktigste politikern­e Storbritan­nia har hatt de siste tiårene.

Sentral i EU-valgkampen

Tidlig på 90-tallet var det kun et fåtall briter som ville ut av EU, ifølge tall fra valgeksper­t John Curtice. Farage er blant dem som har jobbet utrettelig for å endre opinionen, blant annet ved å koble spørsmålet om EU-medlemskap til innvandrin­g, selvstendi­ghet og patriotism­e.

Det funket. Da daværende statsminis­ter David Cameron lov te velgerne en folkeavste­mning om EU før parlaments­valget i 2015, var det i et forsøk på å demme opp for velgerfluk­ten til UKIP og Farage.

Farage spilte også en sentral rolle i EU-valgkampen. Han ble aldri en del av den offisielle Vote Leave-kampanjen, men etablerte sin egen organisasj­on, Leave.EU. Den gikk mye lenger i å fokusere på innvandrin­g. Farage fikk sterk kritikk for dette, men nettopp innvandrin­g var den avgjørende saken for mange av dem som ville ut av EU.

Baner vei for Boris

Farage fortsetter å sette sitt preg på britisk politikk. Faktisk kan Brexitpart­iets fremgang påvirke hvem som blir Storbritan­nias neste statsminis­ter.

Theresa May har overlevd mye, men nå tyder det meste på at hennes dager som leder er talte. Blant dem som drømmer om å ta over, er brexitfork­jemper og tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson. Han er omstridt både i partiledel­sen og blant briter flest, men han er populær på grasrota i partiet. Mange tror han har langt bedre forutsetni­nger for å vinne tilbake velgere fra Farage enn mer moderate lederkandi­dater. Og akkurat nå er det der slaget står.

For Farage sier seg ikke fornøyd med seier i EU-valget. Han vil knekke topartisys­temet i Storbritan­nia og «endre politikken for godt». Et parlaments­valg kan presse seg frem allerede til høsten, og ingen kan si med sikkerhet hva utfallet vil bli. Dersom Farage stjeler mange konservati­ve velgere, kan det paradoksal­t nok føre til at par tiene som åpner for en ny folkeavste­mning, får flertall.

Kampen om brexit er ikke ferdig. Det er ikke historien om Nigel Farage heller.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway