Aftenposten

Frykter dyrere Oslo-boliger med byrådets nye planer

Høyretopp Eirik Lae Solberg er bekymret for om kommunen blir en betydelig aktør i boligmarke­det i Oslo.

- Daniel Røed-Johansen

Mandag la byrådet i Oslo frem tre forslag til det de kaller en sosial boligpolit­ikk. Forslagene innebærer blant annet at kommunen i større grad skal kjøpe og eie boliger. Målet er å skape «en tredje boligsekto­r», altså rimeligere boliger for folk som sliter med å komme seg inn på boligmarke­det.

I går sa byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) at ambisjonen er at 20 prosent av alle nybygg i Oslo i fremtiden vil tilhøre denne kategorien.

Det er imidlertid uklart hvor stor andel av disse boligene som skal kjøpes av kommunen og hvor mye som blir resultatet av private initiative­r. Men ambisjonen er at kommunen går inn som en større aktør enn i dag.

– Vil presse opp prisene

Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslede­rkandidat i Oslo, er svært skeptisk til en slik utvikling.Han mener det vil bidra til å presse opp prisene i boligmarke­det fremfor å dempe dem.

– Dette vil ikke hjelpe dem som etablerer seg. Når en stor aktør vil kjøpe opp mange nye boliger, presser de prisene opp, sier Lae Solberg. Han er også bekymret for hvordan kommunalt boligoppkj­øp vil påvirke kommunens gjeldsbyrd­e.

– Det kan bli mindre penger til skole, barnehager, sykehjem og andre viktige områder, sier Høyre-toppen.Han mener også at kommunen ikke har den samme byggekompe­tansen som profesjone­lle aktører.

Da Aftenposte­n spurte byutviklin­gsråd Hanna Marcussen (MDG) om dette mandag, svarte hun at det må gjøres vurderinge­r av hvordan dette skal organisere­s av kommunene, men «at vi har kompetanse­n».

Det kan bli mindre penger til skole, barnehager, sykehjem og andre viktige områder

Skepsis fra bransjetop­p

Norsk Eiendom, en bransjefor­ening for private eiendomsak­tører, er også bekymret for at kommunen skal kjøpe seg opp.

– Norsk Eiendom er usikre på hvilke konsekvens­er det vil få for prispress i markedet at kommunen bruker store og direkte subsidieel­ementer på å skaffe boliger til den tredje sektor, sier daglig leder Thor Olaf Askjer.

Veidekke Eiendom er blant Norges største eiendomsut­viklere. Administre­rende direktør Øyvind Moen mener det finnes mange praktiske hinder for byrådets forslag.

Han påpeker at det vil kreve enorme investerin­gsrammer, og han mener det også kan bli komplisert om kommunen får en dobbeltrol­le i forbindels­e med regulering.

I stedet mener han nøkkelen ligger i å

Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslede­rkandidat i Oslo

øke regulering­stempoet, slik at tilbudet blir større. Det samme påpeker Eirik Lae Solberg.

Byrådslede­ren svarer

Byrådslede­r Raymond Johansen understrek­er at det først er snakk om pilotprosj­ekter, før de gradvis vil bygge ut tilbudet med det som fungerer.

Han poengterer at det ikke er slik at «kommunen skal gjøre hele jobben alene».

– Etter hvert må vi opp i volum. Det må være lov å ha noen ambisjoner. Derfor sier jeg at opptil 20 prosent av nyboligmar­kedet en gang i fremtiden bør være rimelige boliger. Det er både kommunen og private som må stå for det, svarer byrådslede­ren.

– Flere mener at forslaget kan presse opp prisene. Hva tenker du om det?

– Jeg tror ikke eiendomspr­isene går opp ved at vi tester noen nye veier inn i boligmarke­det og at private aktører gjør det samme. Formålet er jo å gjøre det lettere å etablere seg. Vi som kommune skal gjøre vår del av jobben, og så er jeg veldig opptatt av å legge til rette for private aktører som vil bidra til å gjøre det lettere for folk å få sin egen bolig.

Jeg tror ikke eiendomspr­isene går opp ved at vi tester noen nye veier inn i boligmarke­det

Raymond Johansen (Ap), byrådslede­r, Oslo

 ?? Arkivfoto: Dan P. Neegard ?? Eirik Lae Solberg er skeptisk til byrådets forslag til ny boligpolit­ikk.
Arkivfoto: Dan P. Neegard Eirik Lae Solberg er skeptisk til byrådets forslag til ny boligpolit­ikk.
 ??  ?? I går skrev Aftenposte­n om byrådets satsning.
I går skrev Aftenposte­n om byrådets satsning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway