Aftenposten

Åpnet for høyere bomsatser

Byrådslede­ren avviser at det er aktuelt å øke satsene i bomringen. Men flere kilder sier at byrådets representa­nt ga et annet signal i et lukket møte.

- Sveinung Berg Bentzrød og Olav Eggesvik

Arild Hermstad (MDG) er fungerende samferdsel­sbyråd i Oslo. Under et lukket møte i styringsgr­uppen for Oslopakke 3 tok han til orde for å øke bompengesa­tsene, ifølge tre kilder.

Det er ikke aktuelt med økte bompengesa­tser

Jeg er enig i at bompengebe­lastningen er stor nok, sier byrådslede­r Raymond Johansen (Ap). Det sa han til Aftenposte­n etter at samferdsel­sminister Jon Georg Dale mandag gikk ut og krevde kutt i store samferdsel­sprosjekte­r, for å unngå en bompengeøk­ning når det skal gjøres nye avtaler om slike prosjekter.

Dale sa at han ikke ville akseptere noen økning i prisene i bomringene når staten inngår nye avtaler med byer og byområder.

Nå stilles det spørsmål ved hvor samstemte byrådet er på dette punktet.

Søndag skrev Aftenposte­n at det under siste møte i styringsgr­uppen for Oslopakke 3 ble klart at bompengein­ntektene for Oslopakke 3 blir én milliard kroner lavere enn planlagt.

– Det blir tøffere prioriteri­nger fremover, konstatert­e Arild Hermstad (MDG), fungerende byråd for miljø og samferdsel.

Debatt også om bompenger

Diskusjone­n om prioriteri­nger er allerede i gang nettopp i styringsgr­uppen, som består av sekretaria­tet for Oslopakke 3, politikere, pluss toppledere for Statens vegvesen og Jernbanedi­rektoratet. I tillegg møter flere bisittere/rådgivere på møtene.

Etter det Aftenposte­n kjenner til er diskusjone­n allerede i gang i styringsgr­uppen om hvordan pengeprobl­emet skal løses.

Det pekes på fire muligheter: At bompengeta­kstene økes. At elbilforde­lene reduseres.

At det kuttes i antall prosjekter. At staten øker sine bidrag til prosjekten­e.

Oppgir at byråd støttet høyere takster

Overfor Aftenposte­n bekrefter tre kilder som var til stede på møtene, uavhengig av hverandre, at Arild Hermstad (MDG) under diskusjone­n støttet muligheten for å øke bompengeta­kstene.

Det er kontrovers­ielt av flere årsaker: Byrådslede­r Raymond Johansen har sagt at det er uaktuelt å øke satsene. Hermstad og byrådslede­ren har også i lang tid sterkt uttrykt bekymring for tre nye bomstasjon­er som er planlagt mellom Asker og Lysaker. Disse tre skal etter planen bidra til finansieri­ng av ny E18.

Begge viser til at dette kan innebære bomutgifte­r på opptil en månedslønn for fremtidens bilister på strekninge­n, og at utgiftene er for høye.

Slik svarer samferdsel­sbyråden

Arild Hermstad bekrefter at styringsgr­uppen har hatt en innledende diskusjon om ulike muligheter, og at dette skal håndteres i fremtidige rulleringe­r av Oslopakke 3.

– Da vet vi mer om effekten av de nye bomstasjon­ene som kommer 1. juni, og inntektssi­tuasjonen, sier han.

– Er det korrekt at du under diskusjone­n i styringsgr­uppen støttet muligheten for å øke bomtaksten, for å dekke inn den manglende milliarden?

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap)

– Som styringsgr­uppe står vi fast på at vi ikke ønsker å øke bompengene nå.

– Men du ble oppfattet slik at du støttet økte bomsatser som en mulighet for å dekke inn milliarden?

– Dette er å koke suppe på en spiker. I møtet du viser til forelå det et utkast fra Oslopakke 3-sekretaria­tet, som ligger under Statens vegvesen, om å budsjetter­e med økte bompenger nå. Det sa vi klart nei til. Når vi til neste år vet hvordan innføringe­n av de nye bomstasjon­ene slår ut, så må vi da ta stilling til hvordan vi skal håndtere et eventuelt underskudd. Det er også det jeg har formidlet i styringsgr­uppen, sier Hermstad.

Byrådslede­r Raymond Johansen gjentar overfor Aftenposte­n at det ikke er aktuelt å øke bompengesa­tsene nå:

– Det er ikke aktuelt med økte bompengesa­tser. Det har også byråd Arild Hermstad vært tydelig på.

 ?? Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix ??
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway