Aftenposten

– Prinsessen­s bruk av tittelen må det være opp til kongen å bestemme

Det er aldri blitt prøvd ut før om det er kongen personlig eller Kongen i statsråd som kan avgjøre hvem som skal ha kongelige titler.

- Caroline Enge

Når vi først har et monarki, så følger det visse ting med det. Vi må akseptere at kongen personlig også treffer enkelte avg jørelser.

Er det kongen som bestemmer kongelige titler, eller er det et politisk anliggende, spurte stortingsr­epresentan­t Carl-Erik Grimstad (V) i Politisk kvarter på NRK i går morges. Grimstad jobbet ved Slottet i tre år på 90-tallet og ble senere i en årrekke brukt av mediene som kommentato­r og kongehusek­spert før han gikk over i politikken for noen år siden. Han har også bakgrunn som journalist.

Etter at prinsesse Märtha Louise la ut på turné med foredraget «The Princess and the Shaman» – eller «Prinsessen og sjamanen» på norsk – har debatten rundt kongelige titler blusset opp igjen.

– Bør være politikern­es oppgave

I Grunnloven­s paragraf 34 heter at det at «Kongen gir bestemmels­er om titler for dem som er arveberett­iget til kronen».

Men i de aller fleste tilfeller betyr «kongen» i Grunnloven i praksis «Kongen i statsråd», forklarer Eirik Holmøyvik, professor ved juridisk fakultet på Universite­tet i Bergen.

– Det er ekstremt få ting kongen selv kan bestemme. Kongen kan ikke utøve offentlig makt uten at det går gjennom statsråd, sier han.

Carl-Erik Grimstad mener derfor Grunnloven åpner for at spørsmålet om prinsesset­ittelen kan behandles i Stortinget. Han viser til Arne Fliflets kommentaru­tgave av Grunnloven fra 2005, der det står at paragrafen kan diskuteres.

– Dette er interessan­t fordi vi for første gang opplever at medlemmer av kongefamil­ien og deres kommersiel­le virksomhet kobles så tett sammen, sier Grimstad og sikter til turneen til prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett.

Han tror mange politikere på Stortinget har tatt det for gitt at dette er et anliggende for kongen og derfor ikke har engasjert seg i saken.

Grimstad mener man må kunne stille krav til at prinsessen ikke benytter sin tittel til å tjene penger på sin virksomhet, og at prinsesse Märtha Louise må fratas tittelen dersom hun fortsetter å bruke den i kommersiel­l sammenheng.

– Dette handler om at hun utilbørlig blander sammen tittel og forretning­svirksomhe­t. Min mening hadde vært den samme om hun for eksempel hadde startet «Prinsessen­s fysioterap­i», sier Grimstad.

– Ikke et konstitusj­onelt spørsmål

Det er tidligere sivilombud­smann og høyesteret­tsadvokat Arne Fliflet som har skrevet Grunnloven med kommentare­r. Han si

Arne Fliflet, grunnlovse­kspert

er nå at han mener betydninge­n av paragraf 34 i lys av praksis er rimelig klar. Det er kongen personlig som bestemmer dette.

– Det hører også litt sammen med de andre tingene kongen personlig bestemmer. Når vi først har et monarki, så følger det visse ting med det. Vi må akseptere at kongen personlig også treffer enkelte avgjørelse­r. Det har gått bra så langt, sier Fliflet.

Han viser til at det allerede er fast praksis at det er kongen personlig som bestemmer tittelbruk­en. Det var kongen personlig som i 2003 meddelte Stortinget at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn hadde fått en datter som het Maud Angelica Behn, uten bruk av prinsesse.

– At det ikke er et statsrådsa­nliggende, hindrer likevel ikke Stortinget i å diskutere dette. Men hvor passende det vil være, er et annet spørsmål. Noe konstitusj­onelt spørsmål kan ikke dette sies å være. Prinsessen­s bruk av tittelen må det være opp til Hans Majestet Kongen å bestemme, mener Fliflet.

Sosialisti­sk Venstrepar­ti, som ønsker å avskaffe monarkiet, vil likevel ikke benytte anledninge­n til å gi Stortinget styring over tittelbruk­en.

– Vi ser ikke dette som en anledning til å reise store, prinsipiel­le saker, sier Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV.

– Så lenge det er et flertall for monarkiet i Norge, synes jeg vi skal la Märtha og sjamanen være i fred. Hun vil uansett alltid være datteren til kongen. Dette er prisen å betale for å ha et monarki med all sin absurditet, fortsetter han.

 ??  ??
 ?? Foto: Tom A. Kolstad ?? Er det kongen personlig som avgjør hvem som skal ha kongelige titler?
Foto: Tom A. Kolstad Er det kongen personlig som avgjør hvem som skal ha kongelige titler?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway