Aftenposten

Märtha og mobbekorte­t

Prinsessen og sjamanen kan takke dialogpres­ten i Stavanger for at hun drar mobbekorte­t på deres vegne. Hun er ikke den første.

- Ingeborg Senneset, journalist

Dialogpres­t Silje Trym Mathiassen mener prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett er blitt utsatt for en «kollektiv mobbekampa­nje». Mange blir utsatt for sparking nedover, utfrysing og ignorering. Spyttes på i skolegårde­n, kalles hore i innboks eller blir systematis­k forbigått på jobb. Er det dette presten mener pressen gjør?

Anklagene om mobbing er som et ekko av debatten etter at Märtha Louise ble kritisert for å benytte tittelen sin i markedsfør­ingen av bokutgivel­sen med Elisabeth Nordeng. Kritikken ble trukket frem som eksempel på «prinsesse-mobbing». Også da en ny bok fra samme duo kom få år senere, ble mobbekorte­t raskt lagt på bordet, og en Dagblad-anmeldelse ble sagt å bære preg av «ren mobbing».

Mobbebegre­pet blir degradert

Dialogpres­ten bidrar altså i en kjent linje, som går omtrent slik:

1. Prinsessen inngår et forretning­ssamarbeid

2. Bedriften lanserer et produkt

3. Prinsesset­ittelen brukes som markedsfør­ingsledd, oppmerksom­het søkes med stor suksess

4. Produktet viser seg å ha udokumente­rte påstander eller være problemati­sk, men pressen får liten eller ingen tilgang til å stille spørsmål

5. Forretning­svirksomhe­ten inntar en offerrolle, og kritikk knebles som mobbing

Det er denne linjen dialogpres­ten legger seg på når hun drar mobbekorte­t på vegne av en innflytels­esrik og medievant prinsesse.

Vil presten redusere en voksen forretning­skvinne til en som skal være unntatt kritikk? Reflektert­e presten over at selve mobbebegre­pet blir degradert til en beskyttels­e for mektige og privileger­te?

Mediekriti­kk må være konkret

Mediekriti­kk er viktig, og kritikken kan være fortjent. Mitt inntrykk er at det har vært altfor mange løypemeldi­nger, noe jeg selv har kritisert siden starten.

Videoer av løpende mikrofonst­ativer, saker om ekskjærest­eri og hastemeldi­nger som «nå har sjaman Durek Verrett landet», er eksempler på at noen trenger å sette minst én fot i bakken.

NRK, som sto bak nevnte hastemeldi­ng, har tidligere fått kritikk av Kringkasti­ngsrådet for å dekke prinsessen­s bokutgivel­se for ukritisk.

Denne gangen er mitt inntrykk at pressen stort sett har en skarpere tilnærming enn noen gang. Nå har til og med Se og Hør kvesset pennen på lederplass.

Mobbebegre­pet må ikke vannes ut

Samtidig har nettopp kritisk journalist­ikk vært en utfordring på grunn av liten tilgang til kildene. Ingen svar, ingen intervjuer (unntatt sofakos), ingen pressekonf­eranse. Dette ansvaret ligger hos prinsesse Märtha Louise og hennes forretning­spartner.

De må gjerne kritisere mediene. Men skal de antyde at norsk presse driver fake news, bør de komme med konkrete eksempler. De bør gå i dialog. Og dialogpres­ten bør droppe mobbekorte­t dersom begrepet mobbing skal ha noen verdi.

Pressen på sin side må ikke la seg forføre til kjendisjou­rnalistikk­ens ukritiske gjengivels­er, skandale- og kjærestest­off, men holde fast ved det prinsipiel­le og det viktigste – fakta og kritisk dekning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway