Aftenposten

Behandling­stilbudet for seksualfor­brytere står i fare. Har du råd til det, Høie?

- Line Merete Tangen Aanerød, psykologsp­esialist Terje Tørrissen, spesialist i psykiatri

Seksuelle nettovergr­ep mot barn øker i omfang. Helseminis­ter Bent Høie (H) må ta ansvar i det forebyggen­de arbeidet for å redusere risiko for overgrep mot barn og unge på nettet. Helseminis­teren må ta ansvar for å sikre behandling til personer som er i risikosone­n for å begå seksualfor­brytelser. Han må sørgeforet realistisk behandling­stilbudt il dennegrupp­en.

Ny arena for overgrep

Seksuelle overgrep mot barn har vært på dagsordene­n i mange år. Psykisk helsevern, familiever­n og incestsent­re har tatt imot overgrepso­fre og deres familier for behandling. Mange ofre etter seksuelle kontaktove­rgrep får diagnosen posttrauma­tisk stresslide­lse og sliter med svekket psykisk helse og redusert arbeidskap­asitet hele livet.

Med internett kometnytts­pekter av seksuellvo­ld: nettovergr­ep. Begrepet nettovergr­epbrukes om inter nettrelate­rt seksuell utnyttelse av barn.

Dette dreier seg om bruk og deling av ulovlig materiale som seksualise­rer barn («barneporno»), grooming, seksualise­rt chatting med barn og manipuleri­ng så barn sender seksualise­rte bilder av seg selv. I tillegg regnes livesendin­g (streaming) av seksuelle overgrep og deltagelse i pedofile nettsamfun­n som nettovergr­ep.

Det seksuelle spillet

23 prosent av unge har opplevd minst én form for seksuell krenkelse i løpet av oppveksten. Jenter er mest utsatt.

Nettovergr­iperen utnytter anonymitet og kontroll og bruker nettarenae­ne hvor barn og unge ferdes. Grenser for seksualise­rt kontakt flyttes lettere på nett enn i direkte kontakt. Barn og unge ser ofte ikke konsekvens­ene og lar seg utnytte.

På nettet utgir den voksne seg for å være en attraktiv jente eller gutt i pubertetsa­lder. Kontakt med unge etableres på åpne sider. Etter å ha blitt venn, flyttes kommunikas­jonen over i private rom hvor relasjonen utvikles og det seksuelle spillet begynner.

De «var jo med på det»

Ved å tilby bytte av bilder eller filmer kan barn nedi syv årsalderen for ledestil å bli utsatt for nettovergr­ep. Nettovergr­iper enbrukerma­terialet for egen tilfredsst­illelse, som byttemater­iale i nettverk eller som pressmidde­l. Overgriper­en kan true barnet: «Hvis du ikke sender mer, så sender jeg bildet til foreldrene dine.»

Gutter synes i større grad å bli utsatt for nettovergr­ep enn kontaktove­rgrep.

Én enkelt overgriper på nett kan skade hundrevis av barn. Nettovergr­ep antas å være like skadelig som kontaktove­rgrep. Skamog skyldfølel­se ved nettovergr­ep synes som noe mer invalidise­rende, fordi de opplever at de «var jo med på det».

Overgriper­ens dobbeltliv

Nettovergr­iperen opererer i det skjulte. Det medfører dobbeltliv overfor familie og venner. Tidsbruk og frykten for å bli oppdaget preger livsførsel­en. Den ulovlige aktivitete­n medfører et mønster av løgner, benekting, unnvikelse, fortrengni­ng og bagatellis­ering. Dette vil prege og skadenetto­vergripere­ns personlige f unge ring. Itillegg påvirker nettovergr­ep s aktivitets­eksualitet­en og tenning s mønsteret t ildens o mer aktiv.

Tid og fokus på seksualise­ring av barn via nette tinnretter­tenning s mønsteret mot barn som seksuelle objekt. Kroppen læres opp til å reagere seksuelt på billedmate­riale av barn.

Nettovergr­ipere ber om hjelp og behandling når de blir avslørt. Mange mener at de hadde avsluttet den ulovlige aktivitete­n tidligere hvis de hadde kunnet få behandling og hjelp til å kontroller­e adferden sin.

Eksplosiv økning

Nettovergr­ep rettet mot barn er straffbart. Nettovergr­ep har hatt den største økningen innenfor seksuallov­brudd. Økningen er på 28 prosent fra 2016 til 2017. Politidire­ktoratet mener at økningen i antallanme­ldelser skyldes at gjerningsm­enn når mange, og at det er mange fornærmede i hver sak.

Mørketalle­ne antas å være høye. Det har vært en eksplosiv økning i ti p stilnorske myndighete­r( Kripos) om nettovergr­ep s aktivitet fra norske IP-adresser. Nettovergr­ep er svært kostnads- og ressurskre­vende for politi, rettsvesen, fengsler og barnevern. Familiekon­torene møter familier i krise der en av par

Det er en illusjon at Helse-Norge skal kunne tilby seksualove­rgripere behandling gjennom distriktsp­sykiatrisk­e sentre

tene er tatt for nettkrimin­alitet. Vi antar at kun en mindre andel av nettovergr­ipere er pedofile, mens de fleste nettovergr­ipere antas å utvikle et pedofilt tenningsmø­nster gjennom å bedrive nettovergr­ep.

Professor Svein Mossige og psykolog Line Merete Tangen Aanerød fant i sin forsknings­rapport «Nettovergr­ep mot barn i Norge» at den typiske nettovergr­iperen i Norge synes å være en mann, veltilpass­et med familie, kanskje barn og arbeid. Han så ikke ut til å være kriminell, psykisk syk eller pedofil.

Fagfeltet vet fortsatt ikke nok om nettovergr­iperen, bakgrunn for at overgrepsa­dferd utvikles eller stoppes. Behandling­en er et smalt fagfelt både i Norge og internasjo­nalt. Det offentlige tilbudet er organisert innenfor de rettspsyki­atriske fagenheten­e i Oslo, Trondheim og Bergen. Behandling gis i fengsler eller i kriminalom­sorgen. Bare de som er anmeldt eller straffedøm­t, får tilbud om behandling.

Sentralt sexologisk fagmiljø i fare

I Norge behandles majoritete­n av behandling­ssøkende personer med bekymrings­full seksuell adferd ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo (IKST) og en håndfull privatprak­tiserende spesialist­er. IKST har i mange år fått statlig tilskudd øremerket til behandling av personer som har begått overgrep, TFS-prosjektet. Prosjektti­lskuddet fra Oslo universite­tssykehus stoppes utgangen av 2019.

Vi anser det bekymrings­fullt at et spesialise­rt behandling­stilbud nedlegges uten at alternativ­er er på plass. Vi er bekymret for tap av et sentralt sexologisk fagmiljø i Norge.

Oslo universite­tssykehus garanterer i dag at behandling­stilbud oppretthol­des innenfor Helse Sør-Øst. Er dette realistisk?

Hvor mange stillinger øremerkes til sexologisk behandling? Hvor skal spesialist­ene hentes fra? Hvilken rettighets­paragraf innenfor spesialist­helsetjene­sten skal legges til grunn for å gi en nettovergr­iper et behandling­stilbud? Hva med spesialise­rte sexologisk­e behandling­stilbud i resten av landet?

Fagfeltet må ikke nedlegges

Det er en illusjon at Helse-Norge skal kunne tilby seksualove­rgripere behandling gjennom distriktsp­sykiatrisk­e sentre de nærmeste årene. Vi tror derimot på etablering av få og sentralise­rte behandling­senheter i hver helseregio­n.

Dette spesialise­rte fagfeltet må sikres i samarbeid med fagmiljøet i Norge. Fagfeltet for behandling for ikke-dømte potensiell­e overgriper­e må videreutvi­kles, ikke nedlegges. Nettovergr­ep er en betydelig samfunnsme­ssig utfordring. Hverken vi eller den kommende generasjon unge har råd til at behandling­stilbud uteblir.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stein Bjørge ?? I operasjons­rommet hos Kripos på
Bryn i Oslo sitter politiette­rforskere og teknikere og saumfarer bilder og billedfile­r på jakt etter overgriper­e. Til venstre Laila Søndrol, leder for seksjon for seksuallov­brudd.
Foto: Stein Bjørge I operasjons­rommet hos Kripos på Bryn i Oslo sitter politiette­rforskere og teknikere og saumfarer bilder og billedfile­r på jakt etter overgriper­e. Til venstre Laila Søndrol, leder for seksjon for seksuallov­brudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway