Aftenposten

Aktiv dødshjelp er et blindspor

- Jon Henrik Laake, overlege dr. med., nestleder, Norsk anestesiol­ogisk forening

Offentlig debatt om medisinske veivalg for alvorlig syke beveger seg fra ytterpunkt til

ytterpunkt.

På den ene siden et jag etter nye behandling­smetoder som kanskje kan utsette døden noen måneder, med høylytte krav om at det nyeste legemiddel­et blir gjort tilgjengel­ig, uavhengig av hvilken kostnad det påfører samfunnet, eller hvor godt effekten er dokumenter­t. På den andre siden et like høylytt krav om at aktiv dødshjelp blir legalisert slik at alvorlig syke skal slippe å «skrike seg inn i døden».

De fleste dør fredelig

Mange synes å ha en oppfatning om at livets siste fase er utålelig lidelse, en virkelighe­tsbeskrive­lse det er vanskelig å kjenne seg igjen i.

De fleste som dør i Norge, opplever en forholdsvi­s kort sykdomsper­iode og dør fredelig.

Det er større grunn til å bekymre seg for livskvalit­eten i livets siste fase dersom helsevesen­et konsekvent skal sette alle kluter til når livet går mot slutten. Behandling som fratar individet dets autonomi og livskvalit­et og som bare utsetter det uavvendeli­ge, kan lett bli resultatet. Dette er grunnen til at fagmedisin­ske foreninger verden over har satt som mål at pasienter med forventet alvorlig prognose alltid skal tilbys palliativ behandling som et alternativ.

Fører ikke frem

Der omfattende behandling­stiltak er iverksatt, og vi kommer til en erkjennels­e av at dette ikke fører frem, er det medisinsk og juridisk grunnlag for å avslutte behandling­en. I slike tilfeller forutsette­s det at pasient og pårørende informeres, og vi er da helt avhengige av et godt tillitsfor­hold. Dersom vi mistenkes for å ville påskynde døden heller enn å hindre ytterliger­e lidelse, har vi erfaring for at det raskt utvikler seg en fastlåst situasjon som er svært krevende for alle parter.

Vanskelig oppgave

Et underligge­nde premiss i kravet om legaliseri­ng av aktiv dødshjelp er at «hjelpen» skal utføres av helseperso­nell. Dette gjør oppgaven overfor pårørende enda vanskelige­re.

Helseperso­nell som ønsker å gi god omsorg til døende vil kunne oppleve at det settes spørsmålst­egn ved deres intensjone­r og handlinger, noe som vil kunne påvirke omsorgen i negativ retning. Leger som tar beslutning­er om behandling­en, vil oppleve et moralsk dilemma når de noen ganger forventes å ta livet av pasienten, og noen ganger å gi maksimal palliativ behandling, ofte med nokså like medisinske virkemidle­r.

Vi som tar beslutning­er om avgrensnin­g av livsforlen­gende behandling, må leve med våre valg. Det kan være vanskelig. Jeg misunner derfor ikke kolleger som må leve med vissheten om at de med vitende og vilje har tatt livet av pasientene sine.

God informasjo­n

Vi bør alle reflektere over hvordan vi vil ivaretas den dagen livstruend­e sykdom rammer. Der medisinsk behandling med stor sannsynlig­het vil komme til kort, vil de fleste være tjent med en helsetjene­ste som bidrar til at livskvalit­eten i livets siste fase blir så god som mulig heller enn inngripend­e behandling. Et slikt veivalg forutsette­r godt informerte pasienter.

Skremmebil­der av døden og glansbilde­r av nye behandling­smetoder er like lite opplysende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway