Aftenposten

Frisvold på krigsstien

- Per Edgar Kokkvold,

Jeg har skrevet en søndagskom­mentar med sterk kritikk av alle parter i det britiske brexit-kaoset (Aftenposte­n, 12. mai). Jeg skrev også at EU godt kunne ha vært mer imøtekomme­nde overfor Storbritan­nia. Dermed våkner selvsagt Paal Frisvold, EUs mest nidkjære talsmann i Norge. Ifølge Frisvold har jeg igjen brukt Aftenposte­ns spalter til å formidle det han kaller mitt «forutinnta­tte inntrykk av

EU» (Aftenposte­n, 16. mai).

Hadde han nøyd seg med dette, ville jeg ha forbigått det hele i stillhet. Men jeg skal også i tidligere artikler ha «sammenlign­et EUs ambisjoner med Hitlers tredje rike, noe vi i dag kaller 'fake news'», som Frisvold formulerer det. Jeg har selvfølgel­ig aldri sammenlign­et EU med Hitlers tredje rike. Jeg har sitert Simon Jenkins, som heller aldri har sammenlign­et EU med Det tredje rike. Jenkins er tidligere redaktør i The Times, i dag fast kommentato­r i The Guardian og en av de mest sivilisert­e røster i den hatefulle EU-striden på De britiske øyer. Jenkins-sitatet er hentet fra en artikkel der han skriver pent om «det EF som kjente sine begrensnin­ger», men uttrykker bekymring for at EU skal gape for høyt og utvikle seg til noe som står over folk og nasjoner, hvilket «Europa aldri vil tolerere og aldri har tolerert – fra Romerriket til Napoleon til Det tredje rike». Hvilket er noe ganske annet enn det Frisvold vil ha det til.

Det er mye rart med regjeringe­r i vår del av verden, men vi kan i det minste kvitte oss med dem når vi selv vil. enkelte partier har støttet vaksinemot­stand.

Hun unnlater å nevne flere årsaker til vaksinemot­stand av mer grunnlegge­nde art, for eksempel religiøse motiver, som i mange land spiller en viktig rolle.

I relativt sekulære land som Norge er det likevel andre forhold som er viktigere. Mye av vaksinemot­standen er beslektet med andre irrasjonel­le fenomener i dagens samfunn, som alternativ medisin og økende tro på astrologi, kombinert med vitenskaps­fiendtlige holdninger og mistillit til eksperter. Selv innen akademia har vi nå sett eksempler på skepsis til det man kaller «vestlig vitenskap».

Å bekjempe disse irrasjonel­le holdningen­e byr på store problemer. Aktiv informasjo­n og solid argumentas­jon fra helsemyndi­ghetene er likevel den eneste vei å gå.

Onsdag 22. mai 2019

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway