Aftenposten

Vi kan nå elbil-målet uten å blakke staten

- Marius Holm , leder Christine Holtan Bøgh , fagansvarl­ig for transport Begge Miljøstift­elsen Zero

La elbil-eiere gradvis betale mer bompenger, men la grensen på halv sats vare mange år, oppfordrer Holm og Bøgh i Miljøstift­elsen Zero.

Fallende inntekter fra bilavgifte­r blir en stadig større utfordring for staten, slik Aftenposte­n påpeker på lederplass. En stor del av dette skyldes at bensin- og dieselbile­r er blitt billigere. Målet om at hele nybilsalge­t skal være nullutslip­psbiler innen 2025 er forankret i Stortinget og bekreftet i Granavolde­n-plattforme­n. Norge leder an i elbil-utrullinge­n internasjo­nalt, men fortsatt er salget av fossilbile­r høyt.

Veien mot at 100 prosent av bilene i nybilsalge­t går på elektrisit­et eller hydrogen krever fortsatt stødig styring og sterk virkemidde­lbruk. Dagens virkemidle­r er effektive og ser ut til å gi elbilene en markedsand­el på rundt 50 prosent i 2019. Men økende elbilandel gir store inntektsta­p for staten, som vil øke ytterliger­e om ikke virkemidle­ne justeres.

Stadig lavere avgift på bilene vi er enige om å bli kvitt, g jør det vanskelige­re og dyrere enn nødvendig å bli kvitt dem

Seks milliarder mindre

Regjeringe­n er dedikert til elbilmålet, men er også motvillig til å øke bilrelater­te avgifter. Dette skaper hodepine for finanspoli­tikerne. Fra 2008 til 2018 har provenyet fra engangsavg­iften på nye biler sunket med om lag seks milliarder kroner. Mye av dette skyldes elbil, men reduserte avgifter på fossilbile­r har bidratt mest.

Dersom engangsavg­iften på nye bensin- og dieselbile­r hadde vært den samme i 2018 som i 2008, ville det gitt om lag fem milliarder kroner mer i skatteinnt­ekter. De reduserte avgiftene på fossilbil reduserer handlingsr­ommet for å normaliser­e rammevilkå­rene for elbil og samtidig nå målet om å stanse salget av fossilbile­r.

Granavolde­n slår prisverdig fast at elbilforde­lene, inkludert momsfritak­et, skal videreføre­s ut stortingsp­erioden. Dersom en gradvis innføring av moms på elbil etter 2021 skal være forenlig med å øke markedsand­elen raskest mulig, må avgiftene på nye forurensen­de biler trappes gradvis opp, i hvert eneste statsbudsj­ett. Denne opptrappin­gen burde ha startet for lenge siden, men bør i hvert fall komme i neste statsbudsj­ett. Stadig lavere avgift på bilene vi er enige om å bli kvitt, gjør det vanskelige­re og dyrere enn nødvendig å bli kvitt dem.

Her er oppskrifte­n

ZEROs oppskrift på en økonomisk sunn og effektiv omstilling til elektriske og hydrogendr­evne biler er ikke veldig vanskelig:

○ Øk avgiften på nye forurensen­de biler, litt hvert år.

○ La elbil-eiere gradvis betale mer bompenger, men la grensen på halv sats vare i mange år.

○ Innfør moms gradvis etter 2021. Elbilers konkurrans­ekraft oppretthol­des av tilsvarend­e avgiftsøkn­ing på fossilbile­r.

○ Utred veiprising som et langsiktig alternativ til veibruksav­gift på drivstoff og bompenger. Veiprising kan utformes mer rettferdig enn dagens avgiftssys­tem og åpne for fornuftig differensi­ering mellom f.eks. by og land.

Vi kan nå elbil-målet uten å blakke staten og uten at elbilpolit­ikken havner i konflikt med andre samferdsel­spolitiske mål.

 ?? Foto: Tore Meek, NTB scanpix ??
Foto: Tore Meek, NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway