Aftenposten

NRKs tendensjou­rnalistikk bidrar til populisme

- Harriet Bjerrum Nielsen, professor emerita, Senter for tverrfagli­g kjønnsfors­kning, UiO

Martin Flatø, Fartein Ask Torvik og Camilla Stoltenber­g gjør i en kronikk i Aftenposte­n 14. mai oppmerksom på at NRK Brennpunkt­s dokumentar Kjønnskamp­en formidler unyansert og til dels feilaktig informasjo­n om eksisteren­de kjønnsfors­kjeller ved nasjonale prøver i skolen.

Svaret 16. mai fra de to forskerne Ann M. Gustavsen og Thomas Nordahl, hvis arbeider dokumentar­en henter sine opplysning­er fra, bekrefter egentlig bare at Stoltenber­g m.fl. har helt rett i sin kritikk: For å fjerne synlighete­n av kjønnsfors­kjellene i nasjonale prøver har forskerne først valgt ut et fylke hvor forskjelle­ne er mindre enn landsgjenn­omsnittet, og deretter har de lagt sammen resultaten­e for alle fag og for 5.-, 8.- og 9. klassetrin­n.

Har NRK helt glemt at journalist­ikkens samfunnsop­pdrag også er å bidra til folkeopply­sning?

Svarer meget diffust

I dokumentar­en hevdes det at dette viser at gutter er like gode eller bedre faglig enn jenter, mens forskerne i avisinnleg­get medgir at jenter fortsatt klarer seg litt bedre etter denne regnemetod­en, men at det ikke er signifikan­t. De svarer meget diffust på innvending­en om at standpunkt­karakterer etter 10. klasse ikke alene gis når elevene er eldre, men også skal dekke mye mer enn det som kan måles i en test. Det kan være ting som samarbeid, planleggin­g, evne til å argumenter­e og diskutere med andre. Dette handler ikke om man kan sitte stille på stolen, men er viktige faglige kompetanse­r som etterspørr­es i dagens arbeidsliv.

Resultater fra nasjonale prøver er ikke det eneste området hvor Brennpunkt-programmet selekterer tall slik at de passer inn i deres agenda. Også når det gjelder betydninge­n av kjønnspoen­g, ser vi samme metode i sving. I programmet ble det slått stort opp at jenter får kjønnspoen­g på 120 studier og gutter på syv – uten nærmere forklaring.

Kjønnspoen­g brukes sjelden

Nå er det imidlertid slik at disse 120 studier grovt sett bare dekker to fag, nemlig ingeniørfa­g og ulike agronomfag. Når tallet blir så høyt, skyldes det at man rent teknisk teller alle studiested­er og især alle varianter av linjer og programmer innen spesielt ingeniørst­udiet som separate studier. I de fagene guttene får studiepoen­g, f.eks. veterinær og sykepleie, telles også de ulike studiested­er som tilbyr dem, men ikke ulike linjer og programmer innen fagene. Dette er slik registreri­ngen i Samordna opptak er organisert, men en oppegående journalist bør jo undersøke hvordan tall fremkommer og ikke bare tolke dem etter sitt eget hode.

I tillegg må det nevnes at kjønnspoen­g, i hvert fall for jenter, veldig sjelden blir brukt, rett og slett fordi de jentene som søker til ingeniør- og agronomutd­anningene som regel har høye nok karakterer.

NRK sprer desinforma­sjon

På forespørse­l har Samordna opptak opplyst at av 115 studier som tilbyr kjønnspoen­g til jenter, og hvor nesten alle er varianter av ingeniørut­danning, ble det bare gitt kjønnspoen­g på 13 (beregninge­n er basert på søkere som hadde elektronis­k vitnemål ved inntaket i 2018). Det finnes ca. 1300 studier i Samordna opptak, så noen få jenter hadde altså en fordel på omtrent 1 prosent av disse studiene. Dette gjelder prosentand­el av studier, ikke prosentand­el av studenter. Hvis bare én jente har kommet inn på basis av kjønnspoen­g, vil studiet være med blant de 13 som utløste kjønnspoen­g for jenter i 2018.

Dessverre hadde Samordna opptak ikke tid til å undersøke i hvilket omfang kjønnspoen­g blir brukt på de syv studiene som gir kjønnspoen­g til gutter. Men selv i det helt usannsynli­ge tilfelle at det ikke skjedde på noen av stedene, ville dette med kjønnspoen­g fortsatt utgjøre et mikroskopi­sk bidrag til kjønnsskje­vheten i høyere utdanning. Så dette var jo ikke særlig relevant å dra frem hvis saken var å belyse hvorfor gutter er i mindretall blant dem som tar universite­tsutdannin­g.

Nettoeffek­ten av denne typen unyansert, selektiv og tendensiøs omgang med fakta er at NRK sprer desinforma­sjon, noe som igjen kan nøre opp under populisme og mistillit i det offentlige ordskiftet.

Professor emerita Harriet Bjerrum Nielsen

Indignasjo­n på sosiale medier

På mange sosiale medier ble det gitt uttrykk for indignasjo­n og sinne over opplysning­ene dokumentar­en formidlet.

Jeg var inne på noen tråder jeg vanligvis ikke følger, og så adskillige opprørte reaksjoner: «Hva?! Dette har de sannelig holdt godt skjult!» – selv om informasjo­nen som vekker indignasjo­nen, altså enten er feil, tendensiøs­t fremstilt eller bare er gamle opplysning­er presentert som helt nye funn (f.eks. det som ble sagt om likelønn).

I det ellers så respektabl­e programmet NRK Ekko, som hadde valgt å støtte opp om Brennpunkt-dokumentar­en samme dag som den ble sendt om kvelden, virket programled­er enda forledet til å tro at kvinners overtall i høyere utdanning var et resultat av kjønnspoen­g!

Kanskje journalist­en er stolt av seg selv fordi han «har skapt debatt», og kanskje Brennpunkt­redaksjone­n mener at dette er en verdi uansett om det har krevd betydelig desinforma­sjon, som igjen har gitt populismen mer vind i seilene. Har NRK helt glemt at journalist­ikkens – og da ikke minst en lisensfina­nsiert statskanal­s – samfunnsop­pdrag også er å bidra til folkeopply­sning?

Ti menn i ti stillinger

Jeg hadde gjerne sett et program som på en etterrette­lig og seriøs måte fokuserer på gutters og menns særlige utfordring­er i dagens samfunn. Jeg tror jeg har mange med meg i dette ønske. Men det programmet er det nok dessverre liten grunn til å forvente seg fra NRK.

PS: Mens denne debatten foregikk, tilsatte for øvrig NTNU ti menn i ti utlyste stillinger i filosofi, et fag som allerede før dette var sterkt mannsdomin­ert. Dette får vi neppe et Brennpunkt-program om, ettersom NRK ser ut til å ha lagt seg på den redaksjone­lle linje at bare diskrimine­ring av menn er interessan­t for offentligh­eten. At noen fag ved universite­tet settes årtier tilbake når det gjelder kvinneande­l blant faste vitenskape­lig ansatte, er visst bare «business as usual» og ikke noe å bli hysterisk over.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix ??
Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway