Aftenposten

«Hjerteskjæ­rende» og «frustreren­de»

Det blir stadig dyrere å være med i Oslo-idretten. Politikern­e vil gjøre noe med det økende klasseskil­let.

- Odd Inge Aas og Daniel Røed-Johansen

Haha, dere skulle sett ansiktene deres. Dere ser livredde ut!

Pia Helen Kristensen Moe klarer ikke å holde latteren tilbake. 13- og 14-åringene på Linderuds håndballag skjønner ikke helt hva hun mener. Treneren har gitt dem beskjed om å klare ti pasninger på den nye øvelsen uten at ballen går i bakken. Nå vil de ikke skuffe henne.

Klubben i Groruddale­n er en av mange som gjør det den kan for å holde kost

nadene nede, slik at alle som vil kan få være med.

– Det skal være gøy og være for alle. Det skal ikke handle om penger, er beskjeden fra Shams Kadhim (14), Farah Jamil (13) og Mina Kjørsvik Møllerud (14).

Aftenposte­n skrev i går om en ny undersøkel­se fra Oslo idrettskre­ts, som viser at det koster stadig mer å være med i barneog ungdomsidr­etten. Det skjer til tross for at de offentlige tilskudden­e til idretten stadig øker. Forskere mener klasseskil­let innen idretten er blitt større. Saken har fått en rekke politikere til å reagere.

– Det er hjerteskjæ­rende å lese om unge som stenges ute fra fellesskap­et fordi foreldrene ikke kan betale medlemskap eller en høy treningsav­gift, sier Arbeiderpa­rti-leder Jonas Gahr Støre.

Han sitter med samme følelse som når han ser hvilke barn som går hjem når aktivitets­skolen starter, fordi den er for dyr.

– Her rammes barn i utsatte familier dobbelt opp, også på fritiden, sier Støre.

Ropstad ber idretten skjerpe seg

Også i Barne- og familiedep­artementet skapte artikkelen reaksjoner.

– Jeg kjenner på en stor frustrasjo­n over at barne- og ungdomsidr­etten blir stadig mer profesjone­ll. Det er en utfordring som idretten må ta på stort alvor. De må holde kostnadene nede, sier minister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Han liker ikke utviklinge­n med stadig flere lønnede trenere for unge utøvere.

Regjeringe­ns viktigste tiltak for å sikre at alle har anledning til å delta i organisert idrett, er innføringe­n av et fritidskor­t. Da vil alle mellom seks og 18 år få et årlig beløp overført som de kan bruke på en valgfri aktivitet.

Summen er ikke satt, men KrF har foreslått 2000 kroner i året.

– Erfaringen­e fra Island har vist at du får inkludert flere med en slik ordning. Siden den er universell og for alle, kan man sitte på skolen og diskutere hva de skal bruke pengene til, sier Ropstad.

Han er imidlertid svært opptatt av at kortet ikke fører til at idrettslag­ene bare skrur opp prisene med en tilsvarend­e sum.

Støre ber foreldre ta ansvar

Støre viser til en fritidsref­orm som Arbeiderpa­rtiet ønsker å gjennomfør­e. De vil legge mer av barn og unges idretts- og kulturakti­vitet til rett etter skoletiden. Det skal skje i samarbeid med idrettslag­ene.

– Da er det naturlig med en viss støtte slik at de kan rekruttere trenere. Da trenger

det ikke koste noe for elevene. Det er et bidrag til at færre må gå hjem til et tomt hus, sier Støre.

Ap ønsker også flere utstyrsbib­liotek, som gir barn og unge mulighet til å låne godt utstyr gratis. De vil også innføre full momskompen­sasjon for idretten, slik at kostnadsby­rden blir noe lettere.

Samtidig oppfordrer Støre foreldrene til å ta ansvar lokalt. De kan være med å påvirke hvordan klubbene fordeler kostnadene. Støre viser til historiene fra en del idrettslag hvor breddeside­n er med og subsidiere­r en spisset toppsatsin­g.

– Det er beslutning­er som blir tatt på årsmøter. Her må foreldrene engasjere seg. Det er en del av organisasj­onslivet, sier Støre.

Han mener byrådet i Oslo har gjort mye for å adressere utfordring­ene i hovedstade­n.

Dette vil de gjøre i Oslo

– Hvordan havnet vi her? Hvorfor er det blitt så dyrt?

R i n a Ma r i a n n Ha n s e n ( Ap ) l o t spørsmålen­e henge i luften i Oslo rådhus. Idrettsbyr­åden hadde akkurat hørt innspillen­e fra en rekke klubber og lag om barrierene for idrettsdel­tagelse.

Hansen sier at byrådet vil investere 6,2 milliarder kroner i idrettsanl­egg de fire neste årene.

– Dette er investerin­ger i fellesarea­ler som alle barn og unge skal ha mulighet til å kunne benytte seg av. Det innebærer at flere av dem som har lyst, må få bli med og at færre må falle fra, sier Hansen.

Av andre konkrete tiltak ønsker byrådet blant annet å:

○ Utarbeide nye retningsli­njer for fordelinge­n av treningsti­d i kommunens anlegg. De vil prioritere idrettslag som viser at de tar barrierer for deltagelse på alvor.

○ Vurdere kommunal vinterdrif­t av kunstgress­baner. Det skal gjøres en geografisk behovsvurd­ering. Det er i dag flere vinteråpne baner i vest enn i øst.

○ Støtte særskilte tiltak hos Oslo Idrettskre­ts, som premierer klubber og lag som jobber bevisst for å holde kostnadene nede.

Høyre vil gjøre idrett gratis for noen

I høstens valg utfordres Ap av Eirik Lae Solberg fra Høyre, som vil ta over byrådsmakt­en.

Partiets viktigste tiltak for å sikre idrettsdel­tagelse for alle, er at barn fra lavinntekt­sfamilier skal få dekket treningsav­giften fra kommunen.

– Det kan gjøres på en enkel måte, ved at idrettslag­ene melder fra til kommunen om hvor mange medlemmer de har som bør få delta gratis. Så kompensere­s de for det av kommunen, sier Solberg.

Han mener en tillitsbas­ert ordning med noen stikkprøve­r, vil være ubyråkrati­sk og effektiv.

– Vi har foreslått det flere ganger, men er dessverre blitt nedstemt av byrådspart­iene. Med dette tiltaket vil alle barn i Oslo kunne delta på minst én fritidsakt­ivitet, sier Solberg.

Partiets andre forslag er å styrke økonomien til idrettslag i utsatte områder.

– I første omgang ser vi for oss fem-seks klubber i indre Oslo, Oslo sør og Groruddale­n. Det må komme i tillegg til den vanlige støtten til idretten, sier Solberg.

– Byrådet behandler symptomene

Hallstein Bjercke i Venstre er ikke imponert over forslagene til byråd Hansen fra Ap.

– Det blir å behandle symptomene og er små dråper i et stort hav. Skal du gå til kjernen av problemet, må du myndiggjør­e ungdommene selv, sier Bjercke. De har en ungdomspak­ke i programmet for neste bystyreper­iode.

Ett av de viktigste tiltakene er et ungdomskor­t som skal gjelde for alle mellom 12 og 18 år.

– I Oslo forplikter vi oss til at det skal være på 5000 kroner. Vi vil da ta regningen på det som går utover det Regjeringe­n bidrar med gjennom fritidskor­tet. Da vil alle være i stand til å delta på iallfall en aktivitet, sier Bjercke.

Venstre har beregnet tiltaket til å koste over 200 millioner kroner hvis kommunen må fullfinans­iere det.

Det andre forslaget er å gjøre all kollektivt­rafikk gratis for ungdom under 18 år.

– Dette vil bidra til å myndiggjør­e ungdommen. De kan bestemme hva de vil delta på, og de kan reise dit gratis, sier Bjercke.

Det er hjerteskjæ­rende å lese om unge som stenges ute fra fellesskap­et fordi foreldrene ikke kan betale medlemskap eller en høy treningsav­gift Jonas Gahr Støre

 ??  ?? Rina Mariann
Hansen
Rina Mariann Hansen
 ??  ?? Hallstein Bjercke
Hallstein Bjercke
 ??  ?? Kjell Ingolf
Ropstad
Kjell Ingolf Ropstad
 ??  ?? Jonas Gahr
Støre
Jonas Gahr Støre
 ??  ?? Eirik Lae Solberg
Eirik Lae Solberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway