Aftenposten

Nytt tap avsluttet grått VM for Norge

De norske ishockeysp­illerne avsluttet et grått VM med 1-4-tap for Latvia. Det var det femte nederlaget på syv kamper.

-

Det sto 1–1 etter to perioder. Så sprakk den norske defensiven mot slutten av kampen. – Vi spilte en bra første periode, noe svakere i den andre og så tar de over i den tredje, sa Alexander Bonsaksen til Viasat 4.

– Alt i alt er det ikke helt godkjent. Det er ikke bra nok med seks poeng. Til tider er vi ikke gode nok i egen sone, og det synes jeg er rart.

– Vi er per i dag langt unna de beste nasjonene, sa tidligere landslagst­rener Roy Johansen i TV-sendingen.

Møter Danmark

Tapet gjør at Norge kommer til å møte blant andre vriene Danmark i OL-kvalifiser­ingen i august.

Tobias Lindström ga Norge ledelsen etter spill i overtall. Den kom langt ut i første periode. Det løste det norske laget bra. Latvia hadde mange avslutning­er i de første 20 minuttene, men det ble sjelden kritisk.

Latvierne brukte samme oppskrift som de norske da de utlignet til 1–1 i annenperio­den. Med en mann mer på isen la Latvia et solid trykk mot Norges mål. En genial pasning åpnet så opp for Miks Indrasis. Han sendte pucken inn i mål.

Latvia hadde et klart spille- og sjansemess­ig grep om midtperiod­en. Målvakt Henrik Haukeland kom opp med flere flotte redninger etter at latvierne vant skuddstati­stikken hele 14–2.

Slutt

I den siste perioden sprakk Norge helt, og latvierne kunne juble for tre nye scoringer.

Norge lå foran Latvia på forrige verdensran­king, men det er så jevnt at nasjonene bytter plass etter VM.

– En seier til Latvia og Norge gjør at nordmennen­e faller ned én plass. Dermed vil Norge bli en av motstander­ne i OL-kvalifiser­ingen i stedet for Latvia, sier generalsek­retær i det danske ishockeyfo­rbundet Kim Pedersen.

De åtte beste nasjonene på Det internasjo­nale ishockeyfo­rbundets ranking etter VM er direktekva­lifisert for OL. Nummer ni, ti og elleve blir toppseedet i kvalifiser­ingen og blir verter for hver sin firenasjon­ersturneri­ng. Kun vinneren går til OL.

Danmark er nummer 12, hvilket betyr at laget skal møte den «dårligste» av de tre vertene. Det blir Norge.

De neste verdensmes­terskapene går i Sveits (2020), Latvia/Hviterussl­and (2021) og Finland (2022). (NTB)

?? Foto: Visily Fedosenko, Reuters/NTB Scanpix ?? Henrik Haukeland (keeper) og Johannes Johannesen fortviler etter at Rihards Marenis har gitt Latvia 3-1-ledelse.