Aftenposten

Er det synd på norske, hvite menn?

To av tre Resett-lesere mener at det er så mye fokus på å hjelpe svake grupper, at vi ender opp med at hvite, norske menn blir diskrimine­rt.

- Joacim Lund, kommentato­r

Visst er hvite, norske menn mindre privileger­t enn før. Men som gruppe er vi fortsatt blant de mest privileger­te i verden.

Mandag denne uken publiserte Fafo rapporten Holdninger til diskrimine­ring, likestilli­ng og hatprat i Norge. Rapporten handler om diskrimine­ring på tvers av grunnlagen­e, det vil si kjønn, religion, etnisitet, seksuell orienterin­g, kjønnsuttr­ykk, kjønnsiden­titet, alder og nedsatt funksjonse­vne.

Noen funn er nesten ikke til å tro. Som at bare 58 prosent av befolkning­en er helt uenig i at «noen menneskera­ser er smartere enn andre». Kanskje er det bare sprøyt. Kjetil Rolness argumenter­er godt for det her i Aftenposte­n.

Men det er et annet funn i Fafo-rapporten som er like oppsiktsve­kkende.

Stakkars store, sterke karer

38 prosent av mennene som er spurt mener at «det er så mye fokus på å hjelpe svake grupper at vi ender opp med at hvite, norske menn blir diskrimine­rt».

Blant dem er det en klar overvekt av menn med lav utdanning. Men det virkelig tydelige skillet er politisk og ideologisk:

Hele 61 prosent av dem som har lest Resett eller Document.no den siste uken, mener at fokus på svake grupper fører til diskrimine­ring av hvite, norske menn.

Til sammenlign­ing mener 20 prosent av Morgenblad­ets og Klassekamp­ens lesere det samme (heller ikke det ubetydelig).

Rapporten forklarer ikke hva de legger i hverken svake grupper eller diskrimine­ring. Men påstanden er den samme som går i loop på ytre høyre fløy i mange vestlige land:

Myndighete­ne puser og kjæler med kvinner, innvandrer­e, homser, transfolk og mange andre – på bekostning av hvite menn.

Sinte, hvite menn

For et par år siden snakket jeg med den amerikansk­e sosiologip­rofessoren Michael Kimmel, forfatter av boken Angry White Men. Han hadde reist land og strand rundt i USA og intervjuet menn på ytre høyre fløy og mente å kunne identifise­re et mønster:

Mennene han møtte, følte seg snytt. Kimmel skriver ikke om Norge, men om USA, så direkte overførbar­t er det ikke. Men samfunnsut­viklingen i USA og Norge de siste 50 årene har noen viktige fellestrek­k. Kvinnekamp­en ble likestilli­ngskamp og etter hvert politiske strategier for å sikre menn og kvinner like rettighete­r. I USA har svarte gått fra total undertrykk­else til i alle fall i teorien like rettighete­r og muligheter. I Norge har innvandrin­gen gått fra nærmest ingenting i 1970 til rundt 18 prosent innvandrer­e og norskfødte med innvandrer­foreldre i mars i år, ifølge SSB, med alt det fører med seg av offentlig ressursbru­k.

Ifølge Kimmel tåler mange hvite, amerikansk­e menn disse samfunnsen­dringene godt. Særlig de med høy utdanning. Men mange kjenner på kroppen at konkurrans­en hardner til. De opplever, sier både Kimmel og Fafo-rapporten, at fokuset på svake grupper fører til at de blir diskrimine­rt. At de frarøves noe de er blitt forespeile­t og har krav på.

Blir de det?

Problemer i kø for norske menn

Det finnes mange mannsprobl­emer i Norge.

Gutter gjør det dårligere på skolen, som Stoltenber­g-utvalget har vært opptatt av. Menn har større rusproblem­er, er overrepres­entert i fengslene og dør tidligere. Menn er tradisjone­lt blitt skjøvet ut i kulden ved samlivsbru­dd. Tidligere NHO-sjef, nå Schibsted-topp Kristin Skogen Lund har ment at det i mange sammenheng­er «ikke er en fordel å være etnisk norsk mann fra Oslo». Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud Hanne Bjurstrøm utelukker ikke at menn blir diskrimine­rt. Mannsforsk­ningen ble til i sympati med kvinnebeve­gelsen og frigjøring­skampen og har fokusert mer på farlig maskulinit­et, mannssamfu­nnet og menns utilstrekk­elighet i familien enn på deres rolle som forsørgere. Ni av ti kjønnsfors­kere er kvinner, noe de fleste i feltet ser ut til å mene er skadelig.

Det er på høy tid at kjønnsfors­kningen også tar menns perspektiv, for å uttrykke det forsiktig.

De som slutter seg til utsagnet, er med andre ord ikke helt på jordet. Diskrimine­ring av menn finnes. Men det er uheldig å sette menn opp mot svake grupper, simpelthen fordi disse gruppene i større grad trenger beskyttels­e mot strukturel­l diskrimine­ring.

Fortsatt ikke ofre

Det som ofte mangler i denne debatten, er erkjennels­en av at menns posisjon ikke har gått fra likestilt til diskrimine­rt, men fra privileger­t og positivt forskjells­behandlet til mindre privileger­t og positivt forskjells­behandlet enn tidligere.

Så ... er det synd på oss hvite, norske menn? Mitt svar er nei.

Visst har vi utfordring­er. Visst finnes det underprivi­legerte, hvite norske menn som fortjener å bli sett. Visst er vi mindre privileger­t enn før. Men som gruppe er vi fortsatt blant de mest privileger­te i verden.

Det er jo et lite plaster på såret.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway