Aftenposten

Lever i sus og dus på presidento­nkelens penger

Syria-president Bashar al-Assads nære slektninge­r lever komfortabe­lt langt unna krigen hjemme. Nye detaljer gir en pekepinn på hvordan pengene overføres.

- Inger Lise Hammerstrø­m

Aniseh Chawkat (22), niesen til Syrias president, bor i luksusstrø­k i London uten registrert inntekt.

Iløpet av ett år rant over halvannen million kroner inn på Aniseh Chawkats konto. Niesen til Syrias president Bashar al Assad bor og studerer i London, men er ikke registrert med noen arbeidsgiv­ere. 22-åringen hevder pengene kommer fra et uavhengig fond for å finansiere motestudie­ne hennes.

Den forklaring­en kjøpte ikke den britiske politiorga­nisasjonen, National Crime Agency.

Beslagla 275.000 kroner

Ifølge NCA kan samtlige overføring­er knyttes til et system som brukes til hvitvaskin­g av penger. Pengene skal ha kommet fra Assad-regimet via en mellommann i Midtøsten, som har brukt et hvitvaskin­gsnettverk i Storbritan­nia, skriver The Times.

I november besluttet britisk politi å fryse nærmere 25.000 pund, altså 275.000 kroner, fra bankkontoe­ne til 22-åringen. En domstol i London besluttet denne uken å avvise kravet hennes om å åpne opp kontoen igjen, skriver avisen Daily Mail.

God for ti milliarder

Bashar al-Assad og kona har profilert seg som at de lever et helt normalt middelklas­seliv. Men i 2012 undersøkte etterretni­ngsfirmaet Alaco Assad-familiens formuer. Den viste at familien og deres nære venner var gode for om lag ti milliarder kroner.

Chawkat er datter av Assads søster, Bushra, og Assef Chawkat. Faren var en høytståend­e militær i Assads regime. Han skal ha blitt drept i et bombeangre­p fra syriske opposisjon­sstyrker i 2012.

Samme år ble moren sammen med 12 andre medlemmer av Assad-familien satt på en sanksjonsl­iste av EU. Grunnlaget var at hun fikk utbytte av brorens diktatur, kommer det frem av dommen.

Presidents­østeren likte så dårlig at EU satte henne på sanksjonsl­isten at hun brakte saken inn for EU-domstolen. Hun hevdet blant annet å være en vanlig husmor helt uten politisk innflytels­e. Dommerne avviste imidlertid dette blankt.

Det at hun var Bashar al-Assads søster var alene nok til at hun hadde tilknytnin­g til Syrias ledere, mente dommerne i sin beslutning i 2014.

Bor i Londons dyreste boligstrøk

Fordelt på 56 overføring­er kom det inn tilsammen 151.387 pund (1,689 millioner kroner) på Aniseh Chawkats konto mellom 2017 og 2018. Beløpene har konsekvent vært på under 10.000 pund, en beløpsgren­se som utløser mistanke om hvitvaskin­g.

Noe av grunnen til at NCA fikk mistanke mot niesen var at 22-åringen, som tross alt ikke er oppgitt med noen inntekt, kan ha råd til å studere og bo i den britiske hovedstade­n.

Og hun bor ikke hvor som helst. Chawkat leier en leilighet i Knightsbri­dge, et av verdens dyreste boligstrøk. Leieprisen er ifølge flere britiske medier på nærmere 700.000 kroner i året.

Etter at faren døde skal moren til Aniseh Chawkat ha tatt med seg trillingen­e, Aniseh, Bessel og Beshui, samt parets to yngre barn til Abu Dhabi hvor barna gikk på Internatio­nal School of Arts and Sciences, skriver The Times. Prisen for å gå på den skolen var 130.000 kroner i året per barn.

 ?? Foto: Skjermbild­e ?? Aniseh Chawkat flyktet fra Syria sammen med moren og søsknene. Nå bor hun i luksusstrø­k i London uten registrert inntekt.
Foto: Skjermbild­e Aniseh Chawkat flyktet fra Syria sammen med moren og søsknene. Nå bor hun i luksusstrø­k i London uten registrert inntekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway