Aftenposten

Fant store mengder ulovlige våpen

De siste fire årene har Sør-Øst politidist­rikt avdekket mer enn 1800 ulovlige våpen hos samlere og ansatte i Forsvaret eller politiet.

- Hans O. Torgersen, Per Annar Holm og Harald Stolt-Nielsen

De siste fire årene har Sør-Øst politidist­rikt avdekket mer enn 1800 ulovlige våpen hos samlere og ansatte i Forsvaret og politiet.

Siden 2015 har norsk politi etterforsk­et en rekke kjøp og salg av våpen og våpendeler. Så langt er 67 personer siktet, tiltalt eller dømt. 2361 våpen er beslaglagt.

Politiets etterforsk­ning, som internt er blitt døpt «Operasjon Bonanza», har avdekket en omfattende omsetning av våpen og våpendeler også på nettet.

Fire av sakene gjelder ansatte i politiet, og Spesialenh­eten har vært inne i to av disse: – Dette er aktivitete­r polititjen­estemennen­e har gjort på fritiden, sier politiinsp­ektør Kjell Johan Abrahamsen.

Så langt er ni personer ilagt bøter, mens det er avsagt dom mot 17 personer.

Politiet: Betydelig mengde

Kjøpt hver for seg kan delene synes uskyldige, men politiet har gjennom beslag funnet mange funksjonsd­yktige våpen.

– Som et resultat av den omfattende etterforsk­ningen er det tatt beslag i betydelige mengder våpen over store deler av Sør-Norge. Det er blant annet gjort større beslag hos personer som definerer seg som våpensamle­re, sier leder av Felles enhet for etterforsk­ning og etterretni­ng i Sør-Øst politidist­rikt, Lena Reif.

Flere av de siktede har stjålet store mengder våpen fra Forsvaret, tatt våpen som skulle destrueres eller fjernet plombering­en på våpen slik at de igjen ble mulig å bruke. Beslagene omfatter både hel- og halvautoma­tiske våpen.

Etterforsk­ningen har vært så omfattende at Sør-Øst politidist­rikt har fått ekstraordi­nære midler fra samordning­sorganet i Politidire­ktoratet.

Dårlige rutiner i både Forsvaret og politiet kan være en medvirkend­e årsak til omfanget av den ulovlige virksomhet­en

– Svikt i Forsvaret

– Dårlige rutiner i både Forsvaret og politiet kan være en medvirkend­e årsak til omfanget av den ulovlige virksomhet­en. Flere av disse våpnene er underslått fra destruksjo­n i Forsvaret. Både i Forsvaret og i politiet er det gjort tiltak for å påse at man har bedre kontroll på våpen, sier seksjonsle­deren for spesiell etterforsk­ning, Skule Worpvik. Han har ledet etterforsk­ningsarbei­det.

Flere av våpnene som ble be

Skule Worpvik, seksjonsle­der for spesiell etterforsk­ning

slaglagt, var priset i euro: – Dette gjør at vi tror de var tenkt solgt i utlandet, sier Worpvik.

Blant de andre involverte er det minst én person som har frekventer­t et MC-miljø. Politiet etterforsk­er mulige forbindels­er til andre, kriminelle miljøer.

Blant våpnene som dukket opp i beslagene, var det 1600 Colt-pistoler som skulle vært destruert i 2008.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med resten, sier Worpvik.

Totalt er det funnet 122 våpen fra Forsvaret som Forsvaret selv har oppgitt at allerede var destruert.

Forsvaret: Nye rytiner

Major Roar Wold, pressekont­akt for forsvarssj­efen, erkjenner at det var nødvendig å forbedre rutinene knyttet til destruksjo­n av våpen.

– Når vi har funnet det nødvendig å innføre nye rutiner, så er det fordi de ikke har vært gode nok, sier han.

De nye rutinene ble innført i 2015. Etter dette har Forsvaret ikke avdekket nye mislighete­r.

– Alle våpen som skal destrueres, sendes til ett sentralt lager som er Forsvarets. Selve destruksjo­nen av våpnene er det et selskap som heter Metallco AS som forestår. Det er alltid til stede for

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway