Aftenposten

Byrådet må kjøpe boliger med forsiktigh­et

-

Det er forskjell på folk. På boligmarke­det blir forskjelle­ne fort store, ikke minst mellom ungdom som får hjelp og ungdom som ikke får økonomisk hjelp fra foreldrene når de skal ut og kjøpe sin første leilighet. Det er mange helt vanlige folk som ikke har råd til å skaffe seg et sted å bo, sa Oslos byrådslede­r, Raymond Johansen (Ap), da han sammen med byrådene Inga Marte Thorkildse­n (SV) og Hanna E. Marcussen (MDG) la frem forslag til en mer sosial boligpolit­ikk i årene som kommer.

Byrådet skal ha honnør for å gå løs på dette saksfeltet. Boligbyggi­ngen har ikke holdt tritt med befolkning­sveksten. Prisene i Oslo har stabiliser­t seg noe siden toppåret 2016, men oppleves fortsatt skyhøye for brede lønnstager­grupper.

Bak ligger tunge økonomiske utviklings­trekk. Norge har gjennom flere år hatt svært lave renter, høye boligprise­r og en gjeldsveks­t som med god grunn har uroet myndighete­ne.

I 2016 kom kravet til 15 prosents egenkapita­l ved boligkjøp, dels for å bremse prisvekste­n, dels for å avverge at folk endte med lån som de over tid ville slite tungt med å betjene.

De mest vanskeligs­tilte kan som før bli leietagere i kommunale boliger. De nye tiltakene fra byrådet retter seg ikke mot disse,

men mot et bredere sjikt av boligsøker­e som strever med å få kjøpt seg noe.

Hovedgrepe­t i byrådets plan er å bygge og selge boliger i offentlig regi, først i fem pilotprosj­ekter – med henblikk på å gjøre det i mye større omfang etter hvert. Byrådet ser for seg at kommunen beholder anslagsvis 20 prosent av eierskapet i disse boligene, slik at kjøper kommer seg inn på markedet ved å betale bare 80 prosent av markedspri­s.

Det knytter seg risiko til dette. Som storstilt boliginves­tor risikerer kommunen å pådra seg store tap hvis boligmarke­det faller. Det vil også kreve administra­sjonsoppga­ver av betydelig omfang, blant annet kreves klare kriterier og køordninge­r for dem som skal få kjøpe bolig på denne måten.

Oslo kommune styrket ikke sitt renommé som boligforva­lter gjennom Boligbygg-skandalen i 2017. Det kommunale selskapet hadde kjøpt et 50-tall leilighete­r for over 200 millioner kroner fra konkursgje­ngangere. Mange av kjøpene ble gjort til overpris, selskapets direktør og næringsbyr­åd Geir Lippestad gikk av.

Sånne erfaringer skremmer. Byrådet må tenke svært nøye gjennom alle tenkelige fallgruver og utilsikted­e konsekvens­er på veien mot hva Raymond Johansen kaller «en tredje boligsekto­r» i Oslo. Men ideer skal hilses velkommen. Det gjør i hvert fall ingen ting hvis det nær glemte begrepet boligpolit­ikk igjen blir et tema i valgkamper.

Byrådet skal ha honnør for å gå løs på dette saksfeltet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway