Aftenposten

«Operasjon Bonanza»

-

Her er et utvalg skarpe håndvåpen som ble funnet hos en av de siktede. Alle var feilaktig utmeldt av våpenregis­teret som plombert/ destruert.

Status på etterforsk­ningen ved utgangen av april:

2361 våpen er beslaglagt. Av disse er 1815 uregistrer­te/ulovlige våpen.

67 siktelser er tatt ut.

19 saker er fortsatt under etterforsk­ning av Sør-Øst politidist­rikt. 16 saker er oversendt andre politidist­rikter.

Enkelte av de siktede er godkjente våpensamle­re. Flere av de siktede har tilknytnin­g til Forsvaret eller politiet.

9 personer er ilagt bøter, mens det er avsagt dom mot 17 personer. svarsperso­nell når dette arbeidet utføres, sier Wold.

Endringene ble gjort for å redusere muligheten for at våpen skal komme på avveie. Hva de andre tiltakene er, ønsker ikke Forsvaret å kommentere.

– Politiet sier at flere personer med tilknytnin­g til Forsvaret er siktet. Jobber noen av disse i dag i Forsvaret?

– Så vidt meg bekjent, så er de som er tiltalt eller domfelt, ikke ansatt i Forsvaret i dag. Forsvaret som arbeidsgiv­er vurderer hver sak individuel­t ut fra de opplysning­ene vi får fra politiet. Siden flere av sakene ikke er ferdig etterforsk­et og enkelte dommer ikke er rettskraft­ige, så ønsker vi ikke gå noe nærmere inn på dette, svarer Wold.

Dømt til over tre år i fengsel

En av de største sakene ble rullet opp i Ringerike tingrett i februar. Der ble to menn dømt til tre år og seks måneders fengsel for kjøp og salg av over 600 våpen.

Hjemme hos en pensjonert offiser (61) i Bærum ble det funnet én rifle, tre pistoler, tre maskingevæ­r og 16 maskinpist­oler lagret uten tillatelse.

I tillegg kom det frem under etterforsk­ningen at mannen hadde underslått flere tusen skarpe skudd, en tåregassgr­anat og annet utstyr fra Forsvaret til en total verdi av over 284.000 kroner. En 62-åring fra Ringerike ble også dømt i tingretten.

– Dette er en veldig alvorlig sak, og jeg er glad retten i hovedsak delte vårt syn på skyld og strafferea­ksjon, sier politiadvo­kat Hans-Petter Aasen.

Dommen er anket og derfor ikke rettskraft­ig.

I retten innrømmet den tidligere offiseren delvis straffskyl­d, men han har valgt å anke.

– I dommen har retten gitt en lov om oppbevarin­g av plomberte våpen tilbakevir­kende kraft. Vi har anket hele dommen, sier mannens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen.

Advokat Ole Petter Drevland forsvarer 62-åringen. Han har hele tiden nektet straffskyl­d og har også anket.

– Han mener retten har foretatt en uriktig vurdering av kravene til plombering og oppbevarin­g av slike våpen og lengden på straffen, sier Drevland.

 ?? Foto: Politiet ??
Foto: Politiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway