Aftenposten

De som hetset henne på nett, sa ingenting på skolen

Da Majja Jansson (16) gikk på ungdomssko­len, ble hun mobbet i sosiale medier. Nå skal hun delta i aksjonen Rusken på nett, sammen med 20 organisasj­oner og flere profilerte personer.

- Frøydis Braathen og Dan P. Neegaard (foto)

Som foreldre må vi gidde å bruke tid på å forstå sosiale medier der barna er

Slik lød en av mange meldinger Majja Jansson fikk mens hun gikk på ungdomssko­len: «Ingen bryr seg om deg. hvorfor lever du egentlig? du er bare jævlig ek

kel».

I timene og friminutte­ne var det ingen som sa noe stygt til henne. Men når hun kom hjem fra skolen, startet det. Slemme kommentare­r. Stygge meldinger. På Jodel, på Instagram, på Snapchat.

Som oftest var meldingene anonyme. Dagen etter, på skolen, var det ingen som sa noe stygt. De som hetset henne på nett, holdt fasaden i skolegårde­n. Men da skoledagen var over, startet de på nytt. Sånn fortsatte det gjennom nesten hele ungdomssko­len.

– Jeg var ny på ungdomssko­len, mens de andre kjente hverandre. I starten gikk det greit, men så begynte meldingene å tikke inn på mobilen. Jeg tenkte at det ville gå over etter hvert, men det gjorde det ikke, forteller Jansson.

Vanskeligs­t å fortelle foreldrene

Hun som alltid hadde tatt ordet, begynte å bli forsiktig med hva hun sa. Ofte gikk hun glipp av undervisni­ng fordi hun hadde vondt i hodet. Til slutt tok hun kontakt med helsesøste­r og fastlegen, der hun fikk hjelp til å håndtere situasjone­n.

Det vanskeligs­te var å fortelle det til foreldrene.

– Men da jeg først fortalte det, fikk jeg all verdens støtte fra dem. Jeg kunne komme hjem og fortelle om hvor kjip dagen hadde vært, og mamma kunne si at det er han eller hun som sendte meg den meldingen, som egentlig har problemer, sier Jansson.

– Det hjalp å tenke på den måten.

Fikk nye venner i nytt miljø

Hun går nå i 1. klasse på medielinje­n ved Elvebakken videregåen­de skole, der hun har fått nye venner.

– Netthetsen stoppet da jeg begynte på videregåen­de og ikke lenger hadde kontakt med dem fra ungdomssko­len. Nå føler jeg meg komfortabe­l med hvem jeg er, sier Jansson.

Hun velger å fortelle om opplevelse­ne sine fordi hun mener at netthat må bekjempes.

Det var for i fjor sommer Preben Carlsen fikk ideen til en kampanje mot netthat. Den tidligere gründeren av PR-byrået Trigger var på ferie i Portugal da han sent på kvelden leste reportasje­n i A-magasinet om at tidligere Utøya-ofre får hat- og trusselmel­dinger syv år etter at de ble utsatt for den mest grusomme terrorhand­lingen i Norges historie.

Etterpå klarte han ikke å sove. Tankene kvernet i hodet, og Carlsen ble mer og mer forbannet.

– Jeg så at reportasje­n ble delt i sosiale medier, og at folk ga den hjerter og skrev «vi må aldri glemme». Jeg lå og tenkte at det må gjøres noe mer. Noe konkret.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway