Aftenposten

Rusken på nett-aksjonen

-

Enorm respons på Facebook

Neste morgen skrev han en Facebook-post, der han ba om hjelp til å utvikle løsninger i kampen mot netthat. Responsen var enorm.

– Det haglet inn meldinger fra folk som ville være med. Jeg bestemte meg for å legge vekk andre prosjekter og mobilisere krefter mot netthets, sier Carlsen.

Rundt 70 personer jobbet frivillig i tre måneder i fjor høst for å utvikle løsninger mot netthets. I dag har No hate én lønnet daglig leder og åtte frivillige.

28. mai arrangerer No hate Rusken på nett-aksjonen, der de vil sette fokus på netthets med flere stunts. Flere organisasj­oner skal bidra til kampanjen, blant andre Frelsesarm­een, Naturvernf­orbundet og Norsk Skuespille­rforbund.

Tre tiltak mot netthets skal gjøres tilgjengel­ige:

• Et netthat-filter for bloggere og andre publisiste­r. Det fungerer slik at avsenderen av en kommentar får opp et advarselss­kilt hvis han eller hun bruker et triggerord.

• En ressurssid­e som skal gjøre det enklere for folk som utsettes for netthat å få hjelp.

• En nettravn-ordning, som skal organisere frivillige voksne i Nettravn-grupper for å gjøre internett til et tryggere sted å være for barn og unge. For eksempel skal en voksenpers­on være med i en klassegrup­pe på Snapchat når barna starter med det. Nettravn-ordningen utvikles i samarbeid med skoleverke­t og Kripos.

– Verst i lukkede rom

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, applaudere­r tiltaket bak No hate, men er ikke sikker på om tiltakene vil nå frem dit de trengs mest.

– Det er bra at folk ønsker å stille opp og jobbe mot netthets. Samtidig vet jeg ikke om disse tiltakene vil fungere der det virkelig brenner. Vi vet at den verste netthetsen skjer i lukkede rom på nettet og i sosiale medier, der utenforstå­ende ikke har tilgang, sier Waterhouse.

Han mener det viktigste er at foreldre og andre ressursper­soner bruker tid og er Rundt 20 organisasj­oner og bedrifter støtter opp om Rusken på nett-aksjonen, blant andre:

Bellona, Naturvernf­orbundet, Frelsesarm­een, Amnesty, Norske sanitetskv­inner, Norsk Skuespille­rforbund, Den norske kirke, Samarbeids­rådet for tros og livssynssa­mfunn, Schibsted, Telia, Elvebakken VGS, Elkjøp, Mental Helse Ungdom, Nasjonal Institusjo­n for menneskere­ttigheter, Kavlifonde­t, Kripos og Redd Barna. til stede så mye som mulig på barnas digitale arenaer.

– Som foreldre må vi gidde å bruke tid på å forstå sosiale medier der barna er, og vi må ikke minst tørre å si ifra til hverandre når vi oppdager netthets, sier Waterhouse.

– Fotsatt preget

Majja Jansson sier at hun fortsatt er preget av nettmobbin­gen hun opplevde på ungdomssko­len, selv om hun har det bra i dag.

– Det er lett å slette stygge meldinger fra telefonen, men det er vanskelige­re å slette dem fra minnet. Fortsatt kan noen av meldingene dukke opp i tankene, sier hun.

– Men nå føler jeg meg sterk og ønsker å være med på å bekjempe netthat.

Schibsted Media Group, som Aftenposte­n er en del av, støtter organisasj­onen No Hate finansielt.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Majja Jansson opplevde daglig å motta anonyme hatmelding­er mens hun gikk på ungdomssko­len. Netthetsen stoppet da hun begynte på videregåen­de og fikk nye venner.
Foto: Dan P. Neegaard Majja Jansson opplevde daglig å motta anonyme hatmelding­er mens hun gikk på ungdomssko­len. Netthetsen stoppet da hun begynte på videregåen­de og fikk nye venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway