Aftenposten

Mat til utviste asylbarn i Danmark er blitt het potet

En knusende rapport om forholdene for utviste asylbarn i Danmark har endt opp i en debatt om matlaging.

- Ingeborg Moe

Torsdag 23. mai 2019

Blir det vanskelige­re å få sendt ut utviste barnefamil­ier dersom foreldrene får lage mat til sine egne barn? Det spørsmålet har dukket opp i den danske valgkampen. – Vi må lage noen rammer som gjør at man også på egen kropp kan kjenne at nå skal man forlate Danmark, gjentok innvandrin­gsminister Inger Støjberg nylig.

Stridens kjerne er forholdene på utreisesen­teret Sjælsmark på Jylland, som regjeringe­n har fått hard kritikk for. Dit sendes familier som har fått avslag på asylsøknad­en sin og som skal sendes ut av landet, men som bor der på ubestemt tid.

6 av 10 ville fått diagnose

For et par måneder siden la Røde Kors frem en psykologis­k undersøkel­se om hvordan barna der har det. Psykologen­e konstatert­e at:

○ 61 prosent av barna ville sannsynlig­vis fått en psykiatris­k diagnose hvis de var blitt utredet.

○ Halvparten av barna mellom 11 og 17 år hadde symptomer på posttrauma­tisk stresslide­lse.

○ Det var dobbelt så høy risiko for psykiske lidelser hos barna på Sjælsmark sammenlign­et med nyankomne flyktningb­arn.

○ Mange av barna sliter med søvnproble­mer, mareritt og nedsatt appetitt.

Blant tiltakene Røde Kors foreslo for å gjøre noe med situasjone­n, var blant annet at beboerne skulle få lage mat selv.

«Behovet for selv å lage mat kan fra et utenforstå­ende perspektiv se ut til å være en mindre ting, men det har en sterk funksjon i alle familier», skriver Røde Kors i rapporten.

Flere på glid

Familiene som bor på Sjælsmark får ingen økonomiske ytelser, men får en pakke med nødvendige ting annenhver uke og får mat i kantinen til faste tider.

En youtube-video av en far som blir nektet å gi brokkoli og poteter til sin fem år gamle sønn tidligere i år, satte fyr på debatten. Potetene var nemlig forbeholdt de aller minste barna, ifølge Politiken.

Nå har forholdene på utreisesen­teret – og spesielt matlaginge­n – blitt tema i valgkampen. To av statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens støttepart­ier, Liberal alliance og De konservati­ve, har sagt at de vil lempe på reglene på senteret. Folketings­representa­nt Laura Lindahl fra Liberal Alliance sier til Politiken at de ikke kan være bekjent av psykisk mistrivsel av barn.

Også Socialdemo­kratiets leder Mette Frederikse­n sa nylig at barnefamil­iene gjerne må få lage mat, forutsatt at de ikke får noen kontantyte­lser.

Tidligere denne uken åpnet statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (Venstre) døren på gløtt for å la foreldrene lage mat selv, men snudde raskt igjen. Hans innvandrin­gsminister Inger Støjberg har gjort det klart at det ikke kommer på tale.

For bare et par måneder siden vedtok Folketinge­t det de kaller paradigmes­kiftet, et begrep som Dansk Folkeparti har gjort

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway