Aftenposten

Flertallet av nordmenn vil ha forbud mot privat fyrverkeri

Nordmenn vil ha forbud eller strengere regler for privat bruk av fyrverkeri. Vi er bekymret både for brann og personskad­er.

- Helle Høiness, NTB

Det store fyrverkeri­salget er i gang før nyttårsaft­en i fjor.

Hele 64 prosent av de spurte ønsker større begrensnin­ger i bruk av fyrverkeri for private. 48 prosent er positive til et fyrverkeri­forbud for private, viser en fersk undersøkel­se utført av Epinion for Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap.

Forslaget om å videreføre tradisjone­n med et felles fyrverkeri får stor støtte blant de spurte.

I dag er det flere kommuner og byer som arrangerer fellesfyrv­erkeri. Nesten alle av dem som ønsker et forbud, er redd for personskad­er. Mange frykter også brann og stress og skader på dyr.

Ti år med pinneforbu­d

Politi og eksperter innen brann, fyrverkeri, helse, dyrevern og miljø møttes i går til en konferanse om privat bruk av fyrverkeri. Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap var arrangør.

– Til tross for at privat bruk av fyrverkeri allerede er strengt regulert, er det hvert år alvorlige personskad­er og skader på bygg. Det er naturlig at vi som fagmyndigh­et på samfunnssi­kkerhet reiser spørsmålet om ytterliger­e tiltak og innstramni­nger bør vurderes, sier direktør Cecilie Daae i DSB Etter ti år med pinnerakke­ttforbud er det naturlig å gjøre opp status. Målet er å få svar på om Norge bør innføre et forbud eller ikke.

Etterlyser totalforbu­d

Forbudet mot oppskyting av raketter med styrepinne som ble innført i 2008, har fått ned skadetalle­ne

Under nyttårsfei­ringen i år fikk tilsammen 16 personer øyenskader. Det var riktignok en ganske stor økning sammenlign­et med de siste årene, trolig på grunn av vindforhol­dene. Overlege Nils Bull ved Øyeavdelin­gen på Haukeland universite­tssjukehus, som holder oversikten over øyenskader på grunn av fyrverkeri­bruk, har lenge etterlyst et totalforbu­d mot private nyttårsrak­etter.

Han mener at eneste løsning for å få en ende på denne typen skader, er et totalforbu­d mot private nyttårsrak­etter.

– Et slikt forbud vil slettes ikke bety at det ikke vil bli nyttårsrak­etter på nyttårsaft­en. Men isteden vil dette i så fall bli utført av sertifiser­te pyroteknik­ere, sa øyelegen til NTB første nyttårsdag i år.

Han pekte på kartleggin­ger som viser at land med forbud har 87 prosent mindre skadetall enn land uten forbud.

 ?? Tlf. 40 61 40 40 ??
Tlf. 40 61 40 40
 ?? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix ??
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway