Aftenposten

Skogbruket: Kjøp tre, dropp plast, redd verden!

Skog- og trenæringe­n vil at vi skal bruke mer tre for å redde klimaet. En ny klima/naturkonfl­ikt er på gang.

- Ole Mathismoen

Hundrevis av truede arter trenger nemlig mer gammel skog for å overleve. FNs naturpanel mener hundretuse­ner av arter er i ferd med å dø ut fordi vi bruker naturen for hardt. Når et tre vokser, henter det CO fra luften og binder det som karbon i bakken, i røtter, stammer og grener. Det vokser mer enn det hugges i norske skoger. Derfor bindes omtrent halvparten av Norges årlige CO -utslipp i norske skoger.

Fra dyrefor til vanilje

Nå går næringen sammen om initiative­t «Tenk tre» for å øke bruken av tre – altså mer hugst. De neste tre årene skal landets skogeiere og treindustr­i bruke nærmere 24 millioner kroner for å promotere tre i klimakampe­n.

– Vi må bort fra kull, olje og gass og over til vind, sol og tre, sier direktør Per Skorge i Skogeierfo­rbundet.

– For å klare det grønne skiftet, må vi ha verdiskapn­ing. Det vil vi få til ved økt bruk av tre i Norge, sier Skorge. Han mener tre er det mest klimavennl­ig materialet som kan velges når nye bygg skal reises.

– Det er bra med biodrivsto­ff, men ved å bygge i tre får vi dobbel effekt fordi CO som er bundet i trærne, lagres videre i huset eller bygget.

De neste årene skal sosiale medier, konferanse­r og ymse nettsider «bombardere­s» med filmer som viser hvordan tre-landet Norge kan bruke mer tre. Skoler, barnehager, bolighus og næringsbyg­g kan bygges nesten hundre prosent i massivt tre. I tillegg har tre mange nye bruksområd­er som folk ikke er klar over. Tre kan brukes i alt fra dyrefôr til å produsere vanilje.

Skole i tre = 2500 biler i året

– Beslutning­en om hvilket materiale den nye skolen skal bygges i, tas av enkeltmenn­esker. Beslutning­en om hvordan skolen skal varmes opp, tas av enkeltmenn­esker. Derfor vil vi lære opp og informere folk flest om hvordan de kan ta riktige klimavalg, sier Per Skorge.

Hans hovedbudsk­ap er at tre er en viktig del av det fornybare kretsløpet, og at økt trebruk er et effektivt klimatilta­k. Når trevirke blir til biodrivsto­ff, er utslippene en del av det naturlige CO -kretsløpet. Når tre brukes til å bygge, lagres enorme mengder CO i byggets konstruksj­on helt frem til det en dag rives. Når trær hugges og det plantes nye trær, vil mer CO bindes når de nye trærne vokser.

– Det er ikke så veldig komplisert å bygge klimavennl­ig. Hvis man bevisst velger materialer med lave eller ingen utslipp, vil det gi store resultater raskt. Alt som lages av olje, kan lages av tre.

Skorge har et konkret eksempel: Den nye Bjørkelang­en skole ble bygget i tre og andre lavutslipp­smateriale­r, og oppvarming­en er basert på fjernvarme. Den løsningen gir reduserte utslipp på 5000 tonn i året regnet i et livsløp for skolen på 50 år. En bil slipper ut omtrent to tonn i året. Et skolebygg i tre gir altså reduserte utslipp tilsvarend­e 2500 biler, ifølge Skogeierfo­rbundet.

Kan bli ny klima/natur-konflikt

Men økt bruk av trevirke er ikke konfliktfr­itt.

I norske barskoger, i motsetning til i tropiske regnskoger, er svært mye av karbonet lagret i skogbunnen. Forskerne er fortsatt usikre, men kanskje er så mye som 70–80 prosent lagret i bakken under trærne. Når trærne hugges, vil mye av dette karbonet lekke ut som CO til atmosfæren.

Det andre problemet er truede arter som trenger gammel skog for å overleve. Av Norges 44.000 kjente arter av sopp, planter og dyr lever 60 prosent i skog. Hele 1122 av Norges truede arter lever i skog. Stortinget har vedtatt at 10 prosent av den produktive barskogen skal vernes for å redde artene. Bare drøyt tre prosent er vernet til nå.

Tilbake til gamlemåten?

Det forskes intenst på hvordan skogbruk best kan drives slik at klimakamp og artsvern best kan kombineres. Professor Anders Lindroth ved universite­tet i Lund mener at gammeldags plukkhugst, hvor man henter ut enkelt-trær, både er økonomisk lønnsomt, et bedre klimatilta­k og sikrer artsvernet bedre enn dagens flatehugst­er.

Undersøkel­ser viser at områder med flatehugst hadde store CO -lekkasjer under fjorårets tørkesomme­r, mens skoger hvor det er drevet plukkhugst hadde null utslipp fra jordsmonne­t.

– Vi må drive lønnsomt

Direktør Per Skorge har ingen tro på plukkhugst:

– Ja, vi vet at det lekker mye CO fra hugstflate­r i 10–30 år før den nye skogen har vokst opp. Men plukkhugst er ikke løsningen. Det er ikke regningssv­arende, sier han.

– Vi driver næringsvir­ksomhet og må ha lønnsomhet. Skogbruket drives på en helt annen måte nå enn for 20 år siden. Det legges stor vekt på å ivareta naturmangf­oldet i det moderne skogbruket. Det er bl.a. satt av 90.000 nøkkelbiot­oper for viktige sjeldne og truede arter i norske skoger. Det er mye viktigere for artene hvordan skogen drives, enn hvor stor andel av skogen som er vernet, sier han.

 ?? Foto: Solveig Vikene, NTB scanpix ?? Det vokser friskt i norske skoger. Nå vil skognæring­en at det også skal hugges enda friskere. Det kan bety økt konfliktni­vå mellom klimatilta­k og naturvern.
Foto: Solveig Vikene, NTB scanpix Det vokser friskt i norske skoger. Nå vil skognæring­en at det også skal hugges enda friskere. Det kan bety økt konfliktni­vå mellom klimatilta­k og naturvern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway