Aftenposten

Nå kommer årets TVmodeller i butikkhyll­ene

Her er årets viktigste nyheter og rådene du bør følge for å gjøre et godt TV-valg.

- Geir Amundsen

Samsungs «The Frame» kommer i 2019 i tredje generasjon og skal ifølge produsente­n ha bedre fargegjeng­ivelse og et filter som gir mindre gjenskinn. Samsungs nye filter for bedre innsynsvin­kel får du derimot ikke på denne modellen.

Hvilke nyheter er verdt å merke seg, og hva bør stå på sjekkliste­n når du skal kjøpe ny TV i 2019? I 2018 ble det solgt 373.000 TV-er i Norge med en snittpris på 8284 kroner, ifølge tall fra Stiftelsen Elektronik­kbransjen.

Det betyr at nordmenn kjøpte TV-apparater for tilsammen drøyt 3 milliarder kroner i fjor.

Det er opp 6 prosent i verdi fra 2017, da det ble solgt 386.000 TV-er. Trenden er med andre ord at vi kjøper færre, men større og dyrere TV-er. Det er en trend Stiftelsen Elektronik­kbransjen forventer vil fortsette i 2019.

Budsjett og behov

Når budsjettet er spikret, er en behovsanal­yse et bra sted å begynne:

Skal du primært bruke TV-en til å se film og TV-serier i hjemmekino­en, eller går det mest i fotball og spillkonso­ll? Og hvor stor skal TV-en være?

La oss begynne med de to skjermtekn­ologiene som benyttes i TV-ene du finner i butikkhyll­ene, OLED og LCD, og deres styrker og svakheter:

○ Sortnivå. OLED-skjermene har et langt bedre og tilnærmet perfekt sortnivå, da de ikke har LCD-TV-enes baklys å ta hensyn til.

○ Innsynsvin­kel. OLED-TV-ene har også en betrakteli­g større innsynsvin­kel, slik at du kan sitte lenger til side for skjermen før billedkval­iteten forringes.

Det er et problem LCD-TV-ene tradisjone­lt har slitt med, særlig de såkalte Vertical Alignment (VA) LCD-panelene, som blant andre Samsung og Sony benytter. Samsung har derfor utviklet et nytt filter med det beskrivend­e navnet «Ultra Viewing Angle» til sine mest påkostede 2019-modeller.

○ Responstid. Også responstid­en, tiden det tar for skjermen å skifte fra en farge til en annen, er bedre på OLED. Kortere responstid gir mindre etterslep. Viktig for innhold med mye raske bevegelser i bildet, som sport og dataspill.

○ Innbrennin­g. På den annen side har OLED-skjermene hatt problemer med permanent innbrennin­g av statisk grafisk materiale, som det finnes mye av i nettopp i spill.

○ Lysstyrke. LCD-TV-ene er på sin side mer lyssterke. Det kan gi et besnærende løft av den opplevde kontrasten og kommer godt med når TV-en står i et rom med mye dagslys og når HDR-materiale (High Dynamic Range) med større forskjell på mørke og lyse partier i bildet, skal vises i hjemmekino­en.

OLED-skjermene blir rett nok stadig mer lyssterke, men nordisk produktsje­f i LG, Erik Miguel Revels Svalberg, kan ikke gi oss noen eksakte tall på hva 2019-modellene er gode for.

○ Fargeg jengivelse. OLED-TV-ene er gode på fargegjeng­ivelse, men målinger viser at QLED-TV-ene til Samsung scorer enda høyere på antallet farger skjermen er i stand til å gjengi med høy lysstyrke.

Superopplø­sning på vei

Ni av ti TV-er som ble solgt i Norge i 2018, hadde 4K-oppløsning. I år kommer flere TV-produsente­r med såkalte 8K-modeller, TV-er med 32 millioner billedpunk­ter (7680 x 4320), som er fire ganger mer enn på en 4K TV (2840 x 2160).

Med tanke på at brorparten av materialet vi forer TV-ene med, er full-HD (1920 x 1080), og at produksjon og distribusj­on av 8K fortsatt er i en veldig tidlig fase, er 8KTV-ene for de spesielt interesser­te. For ikke å si betalingsv­illige.

Samsungs nye 8K-TV koster cirka 50.000 og 70.000 kroner for henholdsvi­s 65 og 75 tommer, mens Sony forlanger 175.000 kroner for 85-tommer av sin ZG9 8K. 95-tommeren har en veiledende pris på den nette sum av 825.000 kroner.

Gode kjøp på 2018-modeller

Nøyer du deg med en 2018-modell, fant vi nylig LGs B-serie annonsert til 9900 kroner. Det er mye billedkval­itet for pengene. På den annen kan du finne en 75 tommers LCD-TV til samme pris. Særlig over 65 tommer blir OLED et kostbart alternativ.

Ps! Mai og juni er tradisjone­lt et godt tidspunkt for å gjøre gode kjøp på utgående modeller, som selges ut for å gjøre plass til årets nyheter.

Når størrelsen teller

Og til slutt, ikke kjøp for liten TV! Det kan høres banalt ut, men ikke bare venner man seg raskt til en større skjerm, «10-tommerssyk­en» kan være kostbar og kime til anger. Hvorfor droppet jeg ikke 55-tommeren og gikk rett på en 65-tommer?

Skjermstør­relse handler selvsagt om både smak og plass.

Når du først kjenner at mobil- og nettbrette­t ikke yter fotballkam­pen eller Game of Thrones rettferdig­het og vil ha den rette hjemmekino­følelsen, gir denne oppskrifte­n et godt utgangspun­kt:

Mål opp avstanden fra sofaen til TV-en. Del antall centimeter på fire. Da får du en skjermstør­relse (i tommer) som dekker rundt 30 grader av synsfeltet. Supert til både film, sport og nyheter:

○ 55 tommer – 2,28 meter

○ 65 tommer – 2,69 meter

○ 75 tommer – 3,1 meter

○ 85 tommer – 3,52 meter

Du betaler mer for flere tommer. Størrelse versus billedkval­itet er med andre ord et valg man må ta stilling til.

Nb! Unngå å plassere TV-en for høyt. Det blir det for slitne nakker av.

 ?? Foto: Geir Amundsen ??
Foto: Geir Amundsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway