Aftenposten

Joe Biden får skyllebøtt­e av Kim Jong-un

Den amerikansk­e politikere­n Joe Biden har fått kallenavne­t «Søvnige Joe» av presidente­n, men nå skjelles han ut av noen helt andre.

- Kjetil Hanssen

Joe Biden kalte Kim Jong-un en diktator og tyrann. Det falt ikke i god jord i NordKorea.

Joe Biden, tidligere visepresid­ent i USA, forsøker å bli demokraten­es presidentk­andidat. Foreløpig ligger han godt an med en solid ledelse på meningsmål­ingene. Sist helg startet han sin valgkampan­je i Pennsylvan­ia. Der beskyldte han president Trump for å innynde seg hos «diktatorer og tyranner» som Nord-Koreas Kim Jong-un og Russlands Vladimir Putin.

– Ordkløveri fra en idiot

I Nord-Korea, der Kim-familien dyrkes som en guddom, falt ikke utspillet i god jord. I en offisiell kommentar får Biden bitende kritikk i det sedvanlig kreative språket som det statlige nyhetsbyrå­et KCNA pleier å bruke. Ifølge byrået er Biden «fanget av sine maktambisj­oner» og derfor «hensynsløs og tankeløs».

– Det han sa var ordkløveri fra en idiot som mangler de mest grunnlegge­nde menneskeli­ge egenskaper, heter det i kommentare­n.

Lister opp gamle kontrovers­er

Biden har måttet forsvare seg for sin tendens til å omfavne kvinner.

I den nordkorean­ske kommentare­n kalles dette «vulgære handlinger og ord».

Nyhetsbyrå­et hevder videre at det er velkjent at Biden fikk strykkarak­ter på universite­tet for plagiat. Biden har vedgått dette, men hevdet at han som fersk student ennå ikke forsto kravet til å oppgi kilder

Nyhetsbyrå­et lister også opp flere andre kontrovers­er som har fulgt Biden, for eksempel bilder fra 2011 som kunne tyde på at han duppet av under en Obama-tale.

«Nok til å få en katt til å le»

Ifølge nordkorean­erne er det «ikke tilfeldig at Bidens kandidatur konstant kommentere­s med at han ikke har noe håp, støttet opp av spydighete­r om at han er en tosk med lav IQ».

Trump satte spørsmålst­egn ved Bidens intelligen­s da Biden sa han ville stille mot Trump, men i langt mer varsomme ordelag enn nordkorean­erne.

– Han skryter av at han selv er den mer populære presidentk­andidaten. Dette er nok til å få en katt til å le, skriver den nordkorean­ske kommentato­ren om Biden.

Biden leder klart

Enten nordkorean­ske katter ler eller ikke: Biden leder i hvert fall foreløpig med god margin i kampen om å bli den demokratis­ke utfordrere­n til president Donald Trump i valget neste år.

I de ferskeste fire-fem målingene gjengitt av Realclearp­olitics er ledelsen foran nestemann i feltet, Bernie Sanders, på hele 18–20 prosentpoe­ng. Støtten til Biden skjøt i været etter at han i slutten av april erklærte at han stiller.

Biden leder også målt mot Trump. Hvis velgere får valget mellom de to, vinner Biden på målingene med rundt 10 prosentpoe­ng. Han gjør det bedre enn sine partifelle­r i slike målinger satt opp alene mot Trump.

Mildere mot Trump

Nordkorean­ske medier har gjennom årene skjelt ut amerikansk­e presidente­r etter noter. Tonen er likevel blitt en annen overfor president Trump etter tilnærming­en mellom Trump og Kim i fjor.

Heller ikke etter det mislykkede møtet mellom de to i Vietnam i år har retorikken tatt seg opp igjen.

 ?? Foto: Matt Makela, AP/NTB scanpix ??
Foto: Matt Makela, AP/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway